Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gőzgombóc 2.

Gőzgombóc 2.
Gőzgombóc 2.
90 perc / előkészület: 75 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy tradicionális osztrák étel, mikor étteremben ettem, mondtam, hogy ezt egyszer ki kell próbálnom házilag is. :)
Nem bántam meg. Egyszerűnek néz ki, de annál jobban laktató.
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha valakinek nem áll rendelkezésére a tésztafőző lábos pároló része, az helyettesítheti egy sima szűrővel is. A lényeg, hogy ne érjen bele a vízbe.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, amiben később jól tudunk gyúrni. A tejet kicsit felmelegítjük, és feloldjuk benne a cukrot és az élesztőt. Belelocsoljuk a keverőtálba, és tésztát készítünk belőle.
  2. Egy meleg helyen, letakarva 20 percig pihenni hagyjuk.
  3. Ezután a tojássárgáját, a megolvasztott vajat és a sót hozzáadjuk. Hozzákeverjük a tésztához, és megint jól megdolgozzuk, és 10 percig pihentetjük.
  4. Majd egy sodrófa segítségével kb. fél cm-re nyújtjuk, felsodorjuk, és 12 egyenlő adagot vágunk belőle. Ezeket megtöltjük a lekvárral, gombócot formálunk belőle, és megint 20 percre pihenni hagyjuk.
  5. Egy kis vizet felrakunk a lábosba, és mikor forr, a lábos tésztafőző/ pároló részébe beleállítjuk a gombócokat, helyet hagyva közöttük, és kb. 10-12 percig pároljuk. Ezután óvatosan szedjük ki, és csöpögtessük le.
  6. Felmelegített tányérokra helyezzük, a cukros mákkal megszórjuk, és ízlés szerint olvasztott vajjal vagy vaníliasodóval tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 47 337
elküldve: 16
receptkönyvben: 548
elkészítve: 9/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Julie

Mióta szakács: 2010.03.03.
67 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: osztrák
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

lekváros gőzgombóc, Germknödel mákkal, gőzgombóc mákkal

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Wed, 2015-02-11 14:01

Soha nem kóstoltam, de nagyon szeretném.. És ez a recept, ez a kép, nagyon guszta :) Vajon lekvár helyett mit tehetek a közepébe? Mondjuk sűrűre főzött mákot? (mint ami a bejgli töltelékbe megy..)

Rekemese
Rekemese Fri, 2013-01-18 12:41

Szia! Esetleg kenyérsütő gépben nem lehetne összedolgozni az egészet egyszerre egy dagasztó programmal? Üdv: réka

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-02-08 22:52

Szia! Meglehetősen kezdő, de nagy gőzgombóc rajongó "szakácsné" vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy a hozzávalóknál szereplő tejet mikor adom hozzá? Az első pontban a vaj helyett ebben oldom fel a cukrot-élesztőt?
Anna

Jutti
Julie / Jutti Wed, 2011-02-09 09:27

 
Köszönöm a jelzést, most vettem észre h hibásan írtam le. Javítom a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-04-21 13:54

Persze, diós-cukros, vagy csak sima kakóst isszoktunk csinálni...

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2010-04-21 13:15

Ez nagyon jó Julie!Kipróbálom.Lehet rá mák helyett valami mást is?Üdv:Bogi

502
finomliszt 250 g
tej 1.25 dl
élesztő 10 g
cukor 10 g
tojássárgája 1 db
vaj 25 g
1 csipet
szilvalekvár 6 teáskanál
mák 5 dkg
porcukor 10 dkg