r
Nosalty Logó

Füzéri páránfőtt

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Füzéri páránfőtt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 896 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 7160 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 367 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    54.4 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1153.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    475 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    146 mg
  • Foszfor
    433 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.8 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    217 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 896 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    148.3 g

Zsír

  • Összesen
    435.1 g
  • Telített zsírsav
    149 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    90 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    163 g
  • Koleszterin
    908 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9226.6 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    249 mg
  • Kálcium
    3801 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    1168 mg
  • Foszfor
    3464 mg
  • Nátrium
    449 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    24 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    702.7 g
  • Cukor
    241 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

VÍZ

  • Összesen
    352.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1773 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    789 micro
  • Kolin:
    518 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1739 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    390 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    603 micro
Összesen 7160 kcal
  • 9% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    473.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    195 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    178 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 367 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat habosra keverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót EGYENKÉNT, a tejet csak a végén, nehogy túl sok legyen.
  2. Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat. Akkor jó a tészta, ha fánkszerű, lágy, de azért nem folyós-nyúlós. Addig dagasszuk, míg felhólyagosodik, és elválik a kezünktől. Ez az édesség bizony a befektetett munkától lesz igazán finom.
  3. Ha már jónak tűnik a tészta, liszttel meghintjük, konyharuhát teszünk rá, és kb. háromszorosára kelesztjük. (Ennek ideje sok mindentől függ! A hozzávalók alaphőmérsékletétől, a helység hőmérsékletétől, az élesztő frissességétől, stb... Nekem néha fél óra is elég hozzá, máskor egy óra is kell!)
  4. Ha szépen megkelt, akkora darabokat tépünk belőle, amekkorákból két tenyerünk közt guszta kis gombócokat tudunk görgetni óvatosan - de az is jó módszer, ha kilisztezett deszkára borítjuk, s bögrével szaggatjuk.
  5. Eközben a legnagyobb lábasunkban úgy forralunk vizet, hogy annak szájára szorosan rákötünk zsineggel (vagy rágumizunk) egy konyharuhát vagy textilpelenkát.
  6. Ide, a FESZESEN megkötött konyharuhára rakosgatjuk egymástól tisztes távolságra a tészta labdacsokat, melyeket aztán lefedünk egy nagyobb, mély paraszttállal. A forró gőzben alakul ki a tészta jellegzetes állaga. Bő negyed óra alatt készül el a páránfőtt, ekkor tálra tesszük a gombócokat.
  7. Még forrón olvasztott vajat csurgatunk rájuk, s rögtön meghempergetjük őket cukrozott mákban, dióban.
  8. Lehetőleg még forrón tálaljuk, mert frissen az igazi!
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 24284
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 08.

Ajánló

Akácméz, cukrozott - darált dió, mandula, mák, esetleg baracklekvár - de adhatunk mellé vaníliasodót, vagy megtölthetjük szilvalekvárral is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez is egy gyöngyszem Borbás Marcsi receptjei közül. Nagyon szeretem, de csak ritkán durálom neki magam az elkészítésének. (Legalább nem hízom addig sem annyira. :-)) Szerintem igazi Karácsonyi édesség, mézzel megcsurgatva a legfinomabb! Ha már nem friss (pár órával később vagy akár másnap), akkor a mikróhullámú sütőbe téve, pár másodperc alatt új életet lehelhetünk bele.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...