Nosalty Logó

Gőzön főtt bukta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Ezen a képen: Gőzön főtt bukta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 543 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 3242 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 238 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    442.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    223 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    101.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 543 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.7 g

Zsír

  • Összesen
    59.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    219 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2654.5 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    232 mg
  • Kálcium
    529 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    277 mg
  • Foszfor
    1339 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    589.8 g
  • Cukor
    116 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    607.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    615 micro
  • Kolin:
    275 mg
  • Retinol - A vitamin:
    158 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    357 micro
Összesen 3242 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    195.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 238 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A feltéthez

Elkészítés

A tésztához

  1. Kelt tésztát készítünk:
  2. A tejet megmelegítjük (ha az ujjunkat még bele tudjuk tenni a tejbe, akkor jó). 3 csipet cukrot keverünk bele, majd az élesztőt felfuttatjuk az aludt tejünkben.
  3. (Aludt tej: mindig marad tej. Kibontjuk, nem tudjuk mikor bontottuk fel. Megromlik, mert kint felejtettük, stb. Soha ne öntsük ki! Ha szeretünk sütni, akkor bátran használjuk fel. A tészta nagyon finom lesz tőle. Én mindig tartok aludt tejet itthon, és mindig azzal készítem süteményeimet. Soha nem volt még rá panasz, és tapasztalatból mondom, a legjobb alapanyagnak bizonyul! Cukrász édesanyám, Nagymamáim, Dédnagymamám is így tesz/tett...)
  4. A lisztet, a cukrot, a tojást, az élesztőt, minden alapanyagot jól összedolgozunk.
  5. Mikor úgy érezzük, jól összedolgoztuk még egy ek olajat öntünk rá, és jól kidagasztjuk a tésztát.
  6. Pihentetjük/kelesztjük.
  7. Mikor megkelt, kinyújtjuk, és pogácsákat szagatunk belőle. Lehet négyzeteket is vágni, ki mit szeretne, ki milyen formát szeretne.
  8. Sütés:
  9. Olajat hevítünk egy olyan serpenyőben, aminek jól zárható fedele van! Nem kell, hogy túl forró legyen, mintha fánkot sütnénk. Lényeg, hogy kevés olajat használjunk, csupán lepje el teljesen az edény alját, de ne legyen mennyiség, ami benne van. Csupán ne lássunk az edény aljából száraz részt.
  10. Vizet forralunk. Forralhatunk elektromos vízforralóval, de külön edényben is a serpenyőnk mellett.
  11. Amikor forr a vizünk, és az olajunk is elég meleg (vegyünk egy nagy lélegzetet), emeljük fel a serpenyő fedelét, és a forró olajba öntsünk a forrásban levő vízből. Az edény feléig lehet önteni nyugodtan. Ezt gyorsan tegyük, mert az olaj fröcsög! Azonnal tegyük vissza a fedelet. Csak az első alkalommal fröcsög, utána már nem fog.
  12. Amikor a víz az olajban van, tegyünk a buktáinkból az edényben, és fedő alatt "gőzöljük". Ekkor már nem fröcsög az olaj. A buktákat nem kell megforgatni, mint a fánkot, csak az egyik oldalát "sütjük".
  13. Amikor szépen nagyra nőnek a bukták, készen is vannak. Nem kell sokáig gőzölni. Vegyük ki, és helyezzük tálba, tálcára.
  14. Vizet mindig akkor öntsünk az olajra, ha azt látjuk, elfogy. Csak az első alkalommal fröcsög, nem kell félni.
  15. A kész buktákat még forrón szórjuk meg kakaóval.
  • Sűtés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 51
  • Össznézettség: 35267
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 13.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Dédnagymamám receptje. Sajnos nem osztotta meg velünk a receptet, évek kísérlete, míg sikerült ugyanolyan Gőzönbuktát csinálni. 5 gyermek, 9 unoka, 5 dédunoka emlékszik ezekre az ízekre.... Soha nem feledem a konyhát, ahol ezt a süteményt rutinból, magabiztosan készítette eme csodát nekünk. Nem erőlködött, nem izgult, mindig ugyanolyan, mindig ugyanazzal ízzel várt bennünket. Ajánlom minden családtagnak, mindenkinek, aki szereti és tiszteli a régmúlt ízeit...

Hozzászólások

Lolli

Kedves Kömüvesné! Ne haragudj, de nem értem hogy kell g?zölni a gombócot. Az olaj azért kell, mert azon úszik a gombóc és így nem ér bele a vízbe? Eddig még nem hallottam ezt a módszert, mindig azt olvastam, hogy g?zöl?edényben vagy konyharuhán kell csinálni, viszont nekem nincs g?zöl?edényem, a konyharuhás megoldást pedig macerásnak gondolom. Ha a te recepted olyan, ahogy gondolom akkor ez lesz a nekem való recept! :D Kérlek segíts! Üdv, Lolli

Törölt felhasználó

Kedves Lolli, jól gondolja. Az olaj a víz tetején lesz és így g?zöl?dik. Készítettem párolóba, konyharuhán és tányéron is. Nekem így, a dédnagymamám módszerével jobban ízlik. Nem lesz olajos, de mégis lesz egy kis "olajos" hatása. Nem f?, nem is sül... Tehát: kevés olaj a serpeny?be, megvárjuk míg felmelegszik. Forrásban lév? vízet öntünk rá, fed?t rá...majd bele tesszük a buktánkat. Ha gyorsak vagyunk, akkor nem lesz olajos a t?zhelyünk. Csak az els? locsolásnál fröcsög, akkor kell csak vigyázni:)... Jó étvágyat hozzá!

Lolli

Köszönöm a segítséget! Szép napot! :)

Törölt felhasználó

Kedves Kömüvesné! Nagyon tetszik a recepted, el is mentettem magamnak.....csak annyi lenne a kérdésem, hogy a sütési id?t 30 percnek írod.....ez az egész mennyiségre vonatkozik, vagy egy-egy adag kisütési ideje?

Törölt felhasználó

Kedves Moncsu, az egész adagnak az elkészítése 30 perc. Egy sütési id? kb 5 perc, de ne mérjük, hanem inkább ránézésre döntsük el, hogy készen van. Ha kb duplájára kelt a fazékban, akkor készen is van. Színe nem fog változni, csak a nagysága, abból el lehet dönteni, hogy készen van. Ha az els? adag kész, kóstold meg, vágd félbe, úgy látni fogod, hogy jól csinálta e, vagy sem. Bármi kérdés felmerülne, írj bátran:), én azért vagyok, hogy a recept jó legyen és mindenkinek sikerüljön elkészítenie. Ha valaki egyszer megcsinálta, látni fogja, hogy nagyon egyszer?, nagyon kis költséget igényel és még laktató is:)! Jó étvágyat hozzá!

herzsi58

Nagyon örülök, hogy feltetted ezt a receptet, régóta keresem, drága jó édesanyám, nagyanyám is így készíthette /?k olvasztott zsírral/, de nem jöttem rá a módszerre, még egyszer köszi, ma elkészitem. Üdv. szép napot.

nagyleila

Szia! Lehet buta kérdés, de miért kell az olajat felhevíteni? Köszi

Hozzávalók

A tésztához

A feltéthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek