Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mitarashi Dango

Mitarashi Dango
Mitarashi Dango
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A dango önmagában íztelen, ezért többféle recept van az ízesítésére. A mitarashi az egyik legkedveltebb dango japánban, édes ízével kiváló desszertnek, de sima harapnivalónak is megteszi. Egyszerű elkészíteni, és a végeredmény magáért beszél. Számomra nagy kedvenc, és remélem neked is elnyeri a tetszésedet. Jó étvágyat hozzá!

hozzávalók / 4 adag

A dango tésztához

A mitarashi szószhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba szórjuk bele a lisztet, majd melegítsük fel tűzön, vagy akár mikrohullámú sütőben a 200 ml vizünket, és öntsük össze, majd gyúrjuk 2-3 percig. (Akkor van kész, ha szépen összeállt az egész.)
  2. A dango tésztát kisebb darabokra tépjük, majd előmelegített gőzölőbe rakjuk, és 15 percig gőzöljük (lehet bambusz vagy fém gőzölő is, ebben az esetben várjuk meg, amíg forrni kezd a víz alatta).
  3. A kész dango tésztákat jól gyúrjuk egybe, és tépkedjünk ki belőle lehetőleg azonos méretű kisebb darabokat. Ezeket formáljuk gömb alakra. (Ne várjuk meg, amíg teljesen kihűl, még melegen gyúrjuk meg.)
  4. Víz alatt mossunk át pár hegyes végű hurkapálcát, majd ezekre húzzuk fel a dango golyókat. Helyezzük a kész dango pálcákat egy tálra.
  5. Most jöhet a szósz: az alapanyagokat öntsük bele egy kisebb lábasba, és közepes lángon forraljuk fel. A szószt folyamatosan kevergessük, és mikor érezzük, hogy szirupos, elkészült.
  6.  A szószunkat ezután öntsük rá a dango pálcákra, és tálaljuk.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 28
össznézettség: 43 044
elküldve: 9
receptkönyvben: 268
elkészítve: 16/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Hugo Dantes

Mióta szakács: 2012.05.10.
2 recept

receptjellemzők

konyha: japán
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

jabán gombóc, szójaszószos gömb, rizslisztes gombóc

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aranymókus
Beuska86 / aranymókus Mon, 2016-05-23 13:38

Tök jó ez a recept, nem tűnik nehéznek. A kérdésem az lenne, hogy ezt vajon másnap is ehető lehet és finom, vagy csak frissen érdemes fogyasztani? (Gondoltam páromnak ebédre készítenék és elcsomagolnám neki másnapra) Van ezzel valakinek tapasztalata?

Nonikababa
Nonikababa Sat, 2015-06-27 20:02

Sziasztok! Sajnos másodszorra indultam már neki a dango elkészítésének. De sajnos sohasem sikerült. Addig minden klappol, hogy szépen összegyúrom a rizslisztet melegített vízzel. Szépen össze is áll, olyan kis formálható puha masszává. Aztán forralok vizet, rakok bele egy fém gőzölő szűrőt és abba beletépkedem a tésztát. A recept szerint 15 percig gőzölöm. Meg is tettem. A baj ezek után kezdődik, mikor eltelik a 15 perc. Mikor kiveszem őket, már valami iszonyú kemény darabkák, amiket sehogysem tudok összegyúrni. Így nem tudom őket kis gombócokká formálni. Nem tudom hol ronthatom el, mert ha kevesebb lisztet adok hozzá, akkor meg nem áll össze a tészta. Valaki tud nekem tanácsot adni?

Zsubika
Zsubika Thu, 2015-05-07 16:34

Hello én is elkészítettem és nagyon jó lett , bár igaz nutellával és lekvárral ettük meg :)

Melinda225
Melinda225 Sun, 2015-02-15 13:59

Megcsináltuk és finom lehet. Valaki esetleg megpróbálta felturbózni a tésztát (szín, íz, egyéb)?

tarisa
Tarisa / tarisa Wed, 2014-02-26 16:57

Szerintem érdemes Kikkoman szójaszósz venni, ami japán, mivel az nem annyira szósz, továbbá amit általában lehet kapni az sötét szójaszósz, a világos (ami nem világos, csak kevésbé sós) jobban illik ehhez.

クルッツ恵美
クルッツ恵美 Sat, 2014-01-04 15:02

waaa~ (^-^) majdnem olyan finomra sikerult, mit amit reggen ettem gyerekkoromban japanban~nagyon finom lett *-* Koszi a receptet :) Emi

Kamikaze
Kamikaze Sun, 2013-08-18 21:49

Ha nincs Gőzölőm akkor meg lehet oldani valahogy mással is?

timcsiikee
timcsiikee / timcsiikee Fri, 2013-10-04 21:19

Én úgy oldottam meg, hogy fazék, szűrő, fedő. Ha szinte teljesen passzolnak egymáshoz, az is megfelel nekem sikerült. :)

matsuri
matsuri Wed, 2012-06-13 18:10

már próbálkoztam a dangoval, de nekem a rizsliszt nem akart összeállni a meleg vízzel, és csak akkor tudtam formázni ha betettem az egészet a hűtőbe és lehűtöttem. és amikor felraktam a gőz fölé akkor megint elfolyósodott.
a szójaszósz milyen legyen? úgy tudom többféle van belőle

HugoDantes
Hugo Dantes / HugoDantes Thu, 2012-06-14 12:52

Szójaszószból a natúr legyen,de ha jól tudom nincs a szójának önmagában több változata:D Tehát ha jó nagy betűkkel az van rárakva hogy szója szósz, akkor helyben vagyunk ;)
A szétfolyás ellen két tippet tudok adni, először is kavargasd a tálban miközben szép lassan öntöd hozzá a vizet, nem célszerű ráönteni rögtön az egészet. A másik pedig, hogyha nagyon folyós az állaga nem kell csüggedni, mert meg tudod menteni, ha több lisztet adsz hozzá és úgy beledolgozod. Remélem ez majd segít :)

Dustitia
Dustitia Thu, 2014-01-02 15:28

Azt szeretném kérdezni, a szójaszószzal kapcsolatban, hogy amikkel én találkoztam, az szörnyen sós. Drága, minőségi szója szószt vettünk, és az is sós, és tudtommal mindegyik sós.. ezt a fajtát kell használni?

matsuri
matsuri Thu, 2012-06-14 13:16

a szójaszószra mondtam h többféle változata van, nem magára a növényre :DDDD mert itthon pl pikáns ízű van (legalábbis ez van ráírva)
köszi a tippeket, majd kipróbálom, hátha így jó lesz már =)

imkooo
imkooo Fri, 2012-06-01 09:29

Köszi a receptet van pár anime fan ismerősöm akik majd megörülnek érte !

Jó volt látni a meglepetést az arcukon :) !

FMarcsi91
FMarcsi91 Mon, 2012-05-28 08:17

ha elolvastátok volna a receptet pontosan akkor láttátok volna hogy, gözfölé kell tenni,igy nem merad nyers.,amugy meg mindegy, hogy kinai vagy japán kaja az a lényeg hogy finom legyen, egy próbát megér!

lacabazz
lacabazz Sat, 2012-05-26 08:58

Mar bocs de ez valami felig nyers teszta leontve valami cukros szosszal? :D Nem teged akarlak bantani de ezt valahogy meg nem ennem.

Sancho
Sancho Sat, 2012-05-26 11:49

neved szerint is csak egy kötekedő sutyerák lehetsz...

HugoDantes
Hugo Dantes / HugoDantes Sat, 2012-05-26 11:35

Nem nyers, semmi bajod nem lesz tőle és igen gyakorlatilag cukros ragadós szósszal fogyasztod, elhiheted jó íze van ;)

Sancho
Sancho Sat, 2012-05-26 08:42

Finom. Csak azt nem tudom, mit keres a japán étel a kínaiak kategóriájában.

HugoDantes
Hugo Dantes / HugoDantes Sat, 2012-05-26 11:41

A választ nem tudom, mivel szándékosan hagytam azt a részt üresen, mondván nincs rá erre még külön kategória. Ezután berakta a kínaihoz miután mentettem.:d Mind1 javítom és keresek neki vmi közelebbi kategóriát

262
rizsliszt 200 g
víz 200 ml
víz 100 ml
cukor 70 g
kukoricakeményítő 0.5 evőkanál
szójaszósz 2.5 ek