r
Nosalty Logó

Gőzgombóc 3. - diós, mákos, vaníliasodóval

Csaba Magdi
Gőzgombóc 3. - diós, mákos, vaníliasodóval
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A gőzgombóchoz

A vaníliasodóhoz

556
Kalória
16g
Fehérje
71.2g
Szénhidrát
21.1g
Zsír
34.3g
Víz
90g
Koleszterin
3.9g
Élelmi rost
9.5g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A gőzgombóchoz

A vaníliasodóhoz

Összesen 556 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A gőzgombóchoz

A vaníliasodóhoz

Összesen 4443 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A gőzgombóchoz

A vaníliasodóhoz

Összesen 213 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    670.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    251 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    71.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    34.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 556 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.1 g

Zsír

  • Összesen
    168.6 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5365.1 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    255 mg
  • Kálcium
    2012 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    464 mg
  • Foszfor
    1818 mg
  • Nátrium
    769 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    569.9 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    274.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    310 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    499 micro
  • Kolin:
    668 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1149 micro
Összesen 4443 kcal
  • 11% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    255.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    13.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 213 kcal

Elkészítés

A gőzgombóchoz

  1. 4 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt pici cukorral.
  2. Összemorzsoljuk a zsíradékot a liszttel, pici sóval. Beleütjük a tojásokat és az élesztős tejet. Kb. 6 percig gyúrjuk.
  3. Ha már levált az edény falától, akkor jó. Alul-felül lisztezzük a tésztát. Kb. 2 órát kelesztjük meleg helyen. Folpack-kal lefedjük.
  4. A bucit meglisztezzük, és 8 darabra vágjuk. Majd mint egy fánknak, mélyedést csinálunk a közepébe.
  5. 1 evőkanál szilvalekvárt és őrölt fahéjat teszünk bele. Félbehajtjuk, és óvatosan gombócokat formálunk.
  6. Gőz fölött elkészítjük (2 tételben 2x30 perc). A sütő aljába teszünk egy nagy tepsi vizet. Föléje a rácsra pedig kizsírozott krómtálcára tesszük a gombócokat. Vigyázni,mert még dagadni fog. Fele idő után fordítsuk őket meg.
  7. A kész gombócokat olvasztott zsiradékban majd dióban (porcukros) vagy / és mákban megforgatjuk.
  8. Vaníliasodót készítünk hozzá (muskotályos bort is tehetünk bele) vagy bármilyen fehérbort.
  9. 2 tojássárgáját kikeverünk, 3 ek szőlőcukorral, 3 ek zabpehely liszttel, 1/2 l tejjel csomómentesre.
  10. Sűrű krémet főzünk, és forrón hozzákeverjük a tojások kemény habját. Frissen az igazi!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40

Kedvesem Édesanyja a négy gyermekének készítette el régen ezt a finomságot. Ő már nem él. Pár éve tudtam meg, hogy ez volt a kedvenc süteményük. Valamikor egyszerű kenyértésztából készítették, és miután megkelt a tészta, megtöltötték, és forró vízben kifőzték. Úgy egy kissé szalonnás vagy inkább nokedlis szerű tésztát kaptak. Sodó nélkül készült. A szerintem könnyebb, lazább tésztát gőzöléssel készíthetünk.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...