Gasztrotrendek 2015-re

Új év, új trendek, mi pedig megpróbáltuk összeszedni, mire számíthatunk gasztronómiai fronton 2015-ben.

Év vége felé sokan fürkészik az új év mindenféle trendjeit, amelyek többek között a gasztronómiát is meghatározzák majd. S mivel e trendek ízei a legfrissebb éttermi menüket, a legújabb szakácskönyvek receptjeit, s végeredményben saját konyhánk főztjeit is alaposan formálják - hacsak nem ragaszkodunk mindenképp a már jól bevált családi receptekhez - , érdemes sorra venni őket.

Olvastad már?

Étel-ital trend előrejelzés 2014-re

Keleti ízek

Legyen szó matcha teáról, vagy a Fülöp-szigetek ízvilágáról, a kelet mindenképpen dominálni fog a 2015-ös esztendőben. Az idei évet főként a dél-amerikai konyha határozta meg, jövőre viszont keletebbre vesszük az irányt, és különféle füstös fűszerekkel, matcha teával és minden egyéb egzotikus hozzávalóval töltjük majd fel a kamra polcait.

Első az egészség

Nagy valószínűséggel hihetünk azoknak az előrejelzéseknek, miszerint az elmúlt pár év gasztrotrendjeit meghatározó tudatos táplálkozás továbbra is tartani fogja magát. Jövő évben sem lesz hiány például a régi gabonafélék újrafelfedezéséből. Ha igazán előremutatóak szeretnénk lenni, akkor feltétlenül kezdjünk el utánajárni a kaniwa és teff felhasználási módjának (mindkét növény gluténmentes gabonaféle, előbbi Dél-Amerikából, utóbbi Afrikából származik.) A hétköznapi fehércukor helyett pedig válasszuk jövőre a kókuszcukrot.

Jól jegyezd meg, ő a kinawa!

Fokozzuk a tudatosságot

Amellett, hogy az elmúlt pár évben egyre jobban odafigyelünk arra, milyen élelmiszereket fogyasztunk, a 2015-ös évben további tudatosságot várnak el tőlünk. A fenntartható fejlődés érdekében a tudatos vásárlás és élelmiszer-felhasználás kerül újra a figyelem középpontjába. A helyi terményeket és húsokat árusító termelői piacok előreláthatóan virágkorukat élhetik a közelgő újesztendőben.

Gazdag ízek

A húsok gazdag ízét nem csak a megfelelő fűszerekkel, de a lassú főzéssel is kiemelhetjük. Trendkövető magatartásunkat hangsúlyozandó a lassú tűzön készült hús mellé kínáljunk különleges (szokatlan) ízesítésű krumplipürét. A pürésítés egyébként is kiemelkedő szerephez jut. A trendjósok szerint olyan ízeket fogunk kombinálni, mint a gyömbér és a sárgarépa, amelyből készülhet köret vagy ital is - a lényeg a gazdag íz.

Kekszek másképp

A különböző ízesítésű cookie-k sütésén már régen túl vagyunk - már ami a trendeket illeti. A következő évben a kipróbált ízekkel megújult formában találkozhatunk ismét: a desszerteket ugyanis a cookie-ízesítés inspirálja majd, és olyan ízélményekkel gazdagodhatunk, amelyet például a gyömbéres créme bruleé nyújthat.

Levesek

Avagy számíthatunk rá, hogy levest kortyolgatni jövőre (is) roppant menő lesz. Egészséges is, finom is, jó is, független attól, hogy csirkeleves, csontleves vagy citromfűleves. (Bár abban is biztosak vagyunk, hogy a dobozos levesekért is sokan fogunk ácsorogni a boltok polcai előtt.)

Pisztácia

Egyértelműnek tűnik, hogy 2015 legmenőbb olajos magva lesz, úgyhogy készüljünk fel a pisztáciavajra, pisztáciatejre, pisztáciaolajra és mindenre, ami pisztácia.

Füstös ízek

Szerencsére a séfek jövőre újra felfedezik a füstölés magasabb technikáit, így számítsunk arra, hogy az éttermek étlapjain jóval több lesz a füstös íz, mint korábban.

Olvastad már?

Tudom mit eszel idén karácsonykor!

(via Fine Dining Lovers, Vox)

Füstölt pisztráng szilva párnán, sütőtökös röstivel

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek