A fermentált ételek még a cukorbetegség megelőzésében is segíthetnek

Egy friss kutatás szerint az erjesztett, fermentált ételek igazi szuperkaják: csökkenthetik a szervezetben a gyulladást, megelőzhetik a 2-es típusú cukorbetegség és az ízületi gyulladások kialakulását, és még a stressz szintjének csökkentésében is szerepet játszhatnak.

A Stanford Egyetem kutatói egész egyszerűen lenyűgöző eredménynek tartják azokat az információkat, amelyek a kutatásukból kiderültek: a szakértők az olyan fermentált, erjesztett ételeket vizsgálták, mint a joghurt, a kefir vagy a kombucha, és azt találták, hogy egy sor kóros állapot megelőzésében szerepet játszhatnak. Ezek az ételek ugyanis felturbózzák a jó baktériumok termelődését, és ezzel meggátolják, hogy a szervezetben gyulladás lépjen fel. A gyulladás pedig közvetlen kiváltó oka lehet az olyan kóros állapotoknak, mint a 2-es típusú diabétesz vagy a krónikus ízületi gyulladás.

A fermentált ételek még a cukorbetegség megelőzésében is segíthetnek

A kutatók szerint az ilyen ételek gyakori fogyasztása nagyobb mikrobiom-változatossággal jár, azaz sokkal többféle baktérium és más mikroorganizmus él majd a bélrendszerünkben, ami segíti az emésztést, és az egész testre kiterjedő pozitív következményei vannak. A rendszeres fogyasztás hatására 19 gyulladást jelző fehérje mennyisége is csökken a szervezetben – közöttük egy olyannak is, amely közvetlenül összeköthető a krónikus ízületi gyulladással, stresszel és 2-es típusú diabétesszel.

A kutatók összehasonlították a rostban gazdag és az erjesztett élelmiszereket tartalmazó diétát, és bár megjegyezték, hogy a rostban gazdag verzió egyébként összefügg az alacsonyabb mortalitással, egyik gyulladásos marker mennyiségét sem csökkentette. Annak ellenére, hogy a kutatók arra számítottak, hogy a magas rosttartalmú étrend is pozitív hatással lesz a mikrobiomra, egyáltalán nem ez történt – semmilyen hatással nem volt rá.


Még több a fermentálásról:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek