Élesztő helyett használj erjesztett gyümölcsvizet - megmutatjuk, hogyan készül

Csak víz és pár szelet gyümölcs kell ehhez a varázslatos folyadékhoz, és mehet a kenyér- és kalácssütés akkor is, ha a boltban nem kaptál élesztőt!

Az élesztő már hetek óta hiánycikk az egész országban, miközben egyre többen sütnek kenyeret és pékárukat maguknak otthon. Sokan belevágnak még a kovászolás embert próbálóan nagy energiákat és figyelmet követelő műveletébe is, ehhez azonban nem mindenkinek van elég ideje és türelme. A legmenőbb pékblogger, Limara hívta fel a figyelmet egy olyan megoldásra, amiről korábban még nem hallottunk, de annyira pofonegyszerű, hogy azonnal kedvet kaptunk hozzá, hogy kipróbáljuk.

A megoldás viszonylag egyszerű, egészséges és praktikus. A fermentálás az egyik legértelmesebb divat az utóbbi időben, olcsó, házi alapanyagokból lehet az immunrendszert támogató baktériumokkal finom ételeket-italokat előállítani a segítségével.

Buborékos üdítőital

A gyümölcsvíz is erjesztéssel készül: a gyümölcsben lévő cukor hatására a víz néhány nap alatt buborékos, szénsavas és ízes lesz. Sokan egyszerűen üdítőitalként fogyasztják, mert nem csak finom, de nagyon egészséges is a benne található barátságos baktériumoknak köszönhetően. Ezen a közvetlen előnyén túl is hasznosítható a konyhában.

Ezt olvastad már?

Életemben először úgy nyúltam a gombához, ahogy eddig sosem, és egyáltalán nem volt egyszerű

Élesztő

Amikor négy-öt nap után elkészült a gyümölcsvizünk, akár kenyér vagy kalács készítéséhez is használhatjuk. Kétféleképpen működhet a folyamat: öregtésztával vagy anélkül, magában.

1. Ha van öregtésztánk - ez egy korábbi kenyér vagy kelt tészta elkészítéséből megmaradt, túlkelt tésztadarab, amit újabb kenyerek kelesztésére használhatunk - egyszerűen adjunk hozzá a következő kenyerünkhöz a vízből és az öregtésztából is. Ebben az esetben 2-3 órás kelesztési idővel számoljunk.

2. Ha nincs öregtésztánk, akkor is alkalmas kenyérsütésre a buborékos gyümölcsvíz: ilyenkor egyszerűen a gyümölcsvizet használjuk a tésztánkhoz folyadék helyett.

Így készül

Fogjunk egy steril üveget. Válasszunk egy magas cukortartalmú gyümölcsöt, almát, szilvát, de akár aszalmányok is működhetnek. Mossuk le nagyon alaposan, és tegyünk az üvegbe. Fél almához körülbelül egy liter vizet számoljunk. A víz, amivel felöntjük, legyen állott csapvíz, ásvány-vagy forrásvíz, ezzel öntsük fel az üveget úgy, hogy hagyunk két ujjnyi helyet a gázok szabad áramlásának. Tehetünk pár szem mazsolát vagy egy kevés cukrot, mézet is a vízhez, ha hamarabb szeretnénk elindítani az erjedést. Az üveget tegyük egyenletesen meleg helyre - fontos, hogy körülbelül 25-27 fok körül tartsuk a folyadékot. Ne zárjuk le teljesen. Minden nap kicsit rázogassuk meg, majd tegyük vissza a helyére. Körülbelül 5-7 nap múlva, mikor nyitáskor nagyot szisszen, már használhatjuk is, indulhat a sütés!

A megérett vizet aztán érdemes leszűrve a hűtőben tartani, majd ha szaporítani szeretnénk, akkor elővenni, beledobni pár szemet, és újraerjeszteni langyos helyen.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...