Ezt edd, ha nem nyaralsz!

Az lenne jó, ha minden évben végig tudnánk nyaralni a világot - de legalább Európát. Ha idén neked sem jött össze, itt van pár tipp, hogy mivel pótold a kulináris kiesést!

Soha nem értettem azt, ha valaki a horvát tengerparton hawaii pizzát eszik - hiszen annyi finom friss tengeri fogást és helyi specialitást kínálnak! De azt sem értettem soha, hogy Spanyolországban hogyan lehet gyrost enni. Hiszen a nyaraláshoz a helyi specialitások megismerési is hozzátartozik! Ha pedig nem készülünk idén nyaralni, vagy már voltunk, de szívesen visszahoznánk az emlékeket, otthon is bármikor elkészíthetünk egy-egy jellegzetes spanyol, olasz, horvát vagy görög fogást.

Spanyolország

Hű, nem lesz könnyű dolgunk. A spanyol konyha nagyon sokszínű. A domborzati és éghajlati viszonyoknak köszönhetően nagyon különbözik a tengerpart, a középső rész és például észak konyhája. A tapassal azonban nem nagyon nyúlhatunk mellé - otthon nehéz lenne beszerezni egy andaluz vagy katalán kolbászkülönlegességet, de egy fokhagymás garnélát, egy tortillát, egy finom albondigast vagy egy hűsítő gazpachot itthon is elkészíthetünk minden teketória nélkül.

Olaszország

Autóval ha jól meghajtjuk, és még forgalom sincs, hat óra alatt le lehet érni. Olaszországra is igaz, ami Spanyolországra - az összes régiónak külön konyhája van, és valószínűleg lehetetlen mindet végigenni. Balgaság azt a tanácsot adni, hogy Milánóba ne pizzával kezdjünk, de ha lefutottuk a kötelező köröket, mindenképpen próbáljuk ki néhány regionális különlegességet. Toszkána népszerű úticél, és amilyen gazdag ma, olyan szegény volt régen. Ennek köszönhető többek között, hogy a régen igen drágának számító só nem oszlopos tagja a konyhának, sőt, a kenyerükből például teljesen hiányzik. Olyan specialitások például, mint a pappa al pomodoro eredetileg sótlan toszkán kenyérből készülnek. Róma konyhája igazi különlegesség még - a hegyek és a tenger közelségének köszönhetően nagyon sokféle különböző alapanyagot használnak - , de sok specialitást itthon is elkészíthetünk.

Görögország

Sokszor abba a hibába esünk, hogy a görög konyhának csak a nemzetközileg is ismert fogásaira cuppanunk rá a nyaralás alatt. Nagy hiba! Nem csak mert a muszakán és a gyroson kívül rengeteg fantasztikus ételük van, hanem mert ezeket az ételeket otthon is bármikor ehetjük. Nehéz ugyan a piacon görög minőségű halakat szerezni, de az előételeikhez használt alapanyagok nálunk is megtalálhatóak, így semmi sem tart minket vissza attól, hogy a családunknak vagy a barátainknak egy jó meze vacsorát rakjunk össze.

Törökország

Senkinek sem kell elmondani, hogy a török konyha mennyire hatott a magyarra. Bár az étkezési kultúrájukat is ránk hagyták volna! Egy órákon át tartó, lassú, teázással tarkított török vacsora a legjobb családokat és baráti társaságokat is összehozza, koppintsuk le bátran! A törökök nem szoktak 2-3 ételt enni egy étkezés alatt - egy igazi vacsora ennél jóval több fogásból áll. Beletelik ugyan pár órába, míg elkészülünk vele, a végén azonban megéri a fáradtságot!

Horvátország

Csak pizzát ne, ha kérhetem...a horvát tengerpart alapvetően a turistákhoz igazodik, de szerencsére meg lehet találni a helyi specialitásokat. A horvát konyhában izgalmasan keveredik a tengerparti konyhaművészet a balkáni ízekkel, így azok is megtalálják a számításukat, akik a fűszeresebb, ízesebb ételeket kedvelik, és azok is, akik a laza tengeri herkentyűkért és halakért rajonganak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.