Ezt edd, ha nem nyaralsz!

Az lenne jó, ha minden évben végig tudnánk nyaralni a világot - de legalább Európát. Ha idén neked sem jött össze, itt van pár tipp, hogy mivel pótold a kulináris kiesést!

Soha nem értettem azt, ha valaki a horvát tengerparton hawaii pizzát eszik - hiszen annyi finom friss tengeri fogást és helyi specialitást kínálnak! De azt sem értettem soha, hogy Spanyolországban hogyan lehet gyrost enni. Hiszen a nyaraláshoz a helyi specialitások megismerési is hozzátartozik! Ha pedig nem készülünk idén nyaralni, vagy már voltunk, de szívesen visszahoznánk az emlékeket, otthon is bármikor elkészíthetünk egy-egy jellegzetes spanyol, olasz, horvát vagy görög fogást.

Spanyolország

Hű, nem lesz könnyű dolgunk. A spanyol konyha nagyon sokszínű. A domborzati és éghajlati viszonyoknak köszönhetően nagyon különbözik a tengerpart, a középső rész és például észak konyhája. A tapassal azonban nem nagyon nyúlhatunk mellé - otthon nehéz lenne beszerezni egy andaluz vagy katalán kolbászkülönlegességet, de egy fokhagymás garnélát, egy tortillát, egy finom albondigast vagy egy hűsítő gazpachot itthon is elkészíthetünk minden teketória nélkül.

Olaszország

Autóval ha jól meghajtjuk, és még forgalom sincs, hat óra alatt le lehet érni. Olaszországra is igaz, ami Spanyolországra - az összes régiónak külön konyhája van, és valószínűleg lehetetlen mindet végigenni. Balgaság azt a tanácsot adni, hogy Milánóba ne pizzával kezdjünk, de ha lefutottuk a kötelező köröket, mindenképpen próbáljuk ki néhány regionális különlegességet. Toszkána népszerű úticél, és amilyen gazdag ma, olyan szegény volt régen. Ennek köszönhető többek között, hogy a régen igen drágának számító só nem oszlopos tagja a konyhának, sőt, a kenyerükből például teljesen hiányzik. Olyan specialitások például, mint a pappa al pomodoro eredetileg sótlan toszkán kenyérből készülnek. Róma konyhája igazi különlegesség még - a hegyek és a tenger közelségének köszönhetően nagyon sokféle különböző alapanyagot használnak - , de sok specialitást itthon is elkészíthetünk.

Görögország

Sokszor abba a hibába esünk, hogy a görög konyhának csak a nemzetközileg is ismert fogásaira cuppanunk rá a nyaralás alatt. Nagy hiba! Nem csak mert a muszakán és a gyroson kívül rengeteg fantasztikus ételük van, hanem mert ezeket az ételeket otthon is bármikor ehetjük. Nehéz ugyan a piacon görög minőségű halakat szerezni, de az előételeikhez használt alapanyagok nálunk is megtalálhatóak, így semmi sem tart minket vissza attól, hogy a családunknak vagy a barátainknak egy jó meze vacsorát rakjunk össze.

Törökország

Senkinek sem kell elmondani, hogy a török konyha mennyire hatott a magyarra. Bár az étkezési kultúrájukat is ránk hagyták volna! Egy órákon át tartó, lassú, teázással tarkított török vacsora a legjobb családokat és baráti társaságokat is összehozza, koppintsuk le bátran! A törökök nem szoktak 2-3 ételt enni egy étkezés alatt - egy igazi vacsora ennél jóval több fogásból áll. Beletelik ugyan pár órába, míg elkészülünk vele, a végén azonban megéri a fáradtságot!

Horvátország

Csak pizzát ne, ha kérhetem...a horvát tengerpart alapvetően a turistákhoz igazodik, de szerencsére meg lehet találni a helyi specialitásokat. A horvát konyhában izgalmasan keveredik a tengerparti konyhaművészet a balkáni ízekkel, így azok is megtalálják a számításukat, akik a fűszeresebb, ízesebb ételeket kedvelik, és azok is, akik a laza tengeri herkentyűkért és halakért rajonganak.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.