Új barátod, a kelbimbó

A kelbimbó a nemszeretem zöldségek közé tartozik - pedig ha megtanuljuk, hogyan vegyük és készítsük el, igazi jó baráttá válhat. Adj neki még egy esélyt!

Hogy miért nem szeretjük a kelbimbót? Valószínűleg a trauma még az óvodából datálható - ott és akkor sokan eldöntötték, hogy ők ezt márpedig nem szeretik, és ez az állapot azóta is tart. Pedig olcsó, egészséges, és nagyon finom - ilyenkor télen pedig sokkal erősebben ajánlott, mint az import fóliás saláták.

Persze ahhoz, hogy meg tudjuk szeretni, meg kell tanulnunk pár trükköt, például azt, hogy hogyan válasszunk vásárláskor. A jó kelbimbó-kiválasztás nem nagy ördöngösség: igyekezzünk feszes, kemény példányokat venni, amelyeken a levelek szorosan egymásra simulnak. A kisebb példányok édeskésebbek, míg a nagyobbak íze inkább emlékeztet a káposztára. A kelbimbót nyugodtan megvehetjük a legvadabb téli időben is - ha egy kis fagy éri, a benne lévő cukor aktivizálódik, és kicsit édesebb lesz. És hogy mihez használhatjuk a kis gumókat, ha megvannak a tökéletes példányok? Pár ötlet, hogy megszeresd!

 1. 1.

  Rakott kelbimbó barna rizzsel

 2. 2.

  Bundázott kelbimbó

 3. 3.

  Kelbimbós-ricottás lepény

 4. 4.

  Sült kelbimbó saláta

 5. 5.

  Sültkelbimbó-főzelék pirított mandulával

 6. 6.

  Kelbimbó bacon-nel, almával és hagymával

Címlapról ajánljuk

További cikkek