KELKÁPOSZTA: a tipikus 'nemszeretem' zöldség, amit így még a gyerekekkel is megkedveltetsz

A kelkáposzta sokunk gyermekkori ellensége, kicsit idősebben viszont érdemes elgondolkodni azon, vajon nem csak az elkészítési móddal volt-e bajunk...

Tipikus 'nemszeretem' zöldség, a gyerekkori kelkáposzta-főzelék élményének hatására millió ember gondolja úgy, hogy ha valamit nem akar többé ebben az életben az ebédlőasztalon látni, az a kelkáposzta. Pedig ez a zöldség sokkal több, mint egyszerű rémálom agyerekkorból, ezt most be is bizonyítjuk!

Egy kis ismertető

A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. A régi rómaiaknál ismeretlen volt, valószínűleg itáliai származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik (angolul savoy cabbage-nek hívják), a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik. Ma minden világrészben ismerik és termesztik.

A kelkáposzta jól viseli a hideget, télen és nyáron egyaránt megtaláljuk a zöldségeseknél, azt viszont tudnunk kell, hogy a fejes káposztával ellentétben a kelkáposztát nem lehet jól savanyítani, és valamivel hamarabb is veszít frissességéből fejes rokonához képest.

Na de miért jó nekünk?

Könnyen emészthető, fehérjében dús, tápanyagtartalma pedig igen magas, ráadásul a fejes káposztával ellentétben nem terheli meg még az érzékenyebb gyomrokat sem, nem jellemző például az sem, hogy felpuffasztaná az embert. A-, B1-, B2-, C-, E-vitaminban gazdag, de jelentős mértékben található benne kalcium, kálium és magnézium, valamint vas is. Immunerősítő, valamint gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartják számon, számos súlycsökkentő diétában használják előszeretettel. A kelkáposzta bár nagyon közeli rokona a fodros kelnek (ami nagyon közkedvelt superfood lett az elmúlt években), mégsem lehet őket egy lapon említeni, a fodros kell levelei ugyanis keményebbek, és kelkáposzta testvérével ellentétben neki nincsen olyan szép és gömbölyű salátafeje.

Mit készítsünk belőle, amiből mindenki szívesen eszik?

Vonatkoztassunk el teljesen a frankfurti levestől és a kelkáposzta-főzeléktől, ezeknél ugyanis sokkal népszerűbb alternatívák vannak. Diétázóknak vagy azoknak, akik szimplán csak egészséges rágcsálnivalóra vágynak, a sütőben sült, olívával lazán meglocsoltkelkáposztachipset ajánljuk. A rakott változat örök kedvenc marad, főzés helyett azonban lehet, hogy a pirított vagy sült kelkáposzta nagyobb sikert arat, mintha főzelékben vagy levesben használnák fel.

Mire figyeljünk vásárlásnál?

Fontos, hogy a kelkáposta vásárláskor friss, ruganyos és élénkzöld levelekkel rendelkezzen. Aminek már puha, laza levelei, valamint erős kelkáposztaszaga van, sokkal kevésbé alkalmas a feldolgozásra, így mindig válasszuk azt a fejet, amelynek még finom zöldségillata van.

A kelkáposztát rengeteg módon fel lehet használni úgy, hogy ne a régi menzás emlékek és a lépcsőházban ragadt főzelékszag jusson eszünkbe róla. Adjunk neki még egy esélyt legalább egyszer felnőttként is, és reménykedjünk benne, hogy a gyerekek sem fognak ódzkodni ettől az igazán egészséges és FINOMAN elkészíthető zöldségtől.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

via nosalty, házipatika

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek