Ételek Amerika születésnapjára

A kontinensnyi ország, az Egyesült Államok, ma ünnepli születésnapját. Mivel az itteniek imádnak ünnepelni, ezt az alkalmat sem hagyják ki néhány finom falat elfogyasztására!

Ananászos-banános amerikai palacsinta

Július 4-e, a Függetlenség napja, az amerikaiak egyik legnagyobb ünnepe. Nem kapcsolódik hozzá olyan szoros és tipikus menüsor, mint például a november végén lévő hálaadáshoz, de tipikus ételek ilyenkor is vannak. Mivel ezt a napot a legtöbben a szabadban, barátokkal vagy különböző felvonulásokon töltik, a menü is a kézbe vehető, a gyorsan elfogyasztható fogások közül kerül ki. Mondhatnánk, hogy ilyenkor az amerikai konyha esszenciája kerül terítékre!

Utcán és kertben

Lehet, hogy Amerikát a szabadság földjeként emlegették egykor, azt azonban korántsem állíthatnánk, hogy a szabadságok földje – a kényelmes, 3–5 hetes európai szabadságolástól eltérően itt egy életet végigdolgozott, nyugdíjhoz közeli átlagpolgár évi szabadsága kb. két és fél hét. Így hát, minden állami szabadnap és kósza „lógás" hatalmas dolognak számít, amit megpróbálnak minél aktívabban tölteni. Az öntudatosabb, tömeget kedvelő típus az utcára megy felvonulni július 4-én, míg a csöndesebb, kertvárosi típus a kertjében látja vendégül a barátait egy kis kinti sütögetésre. A „kisebb" és vidéki városok felvonulásain a „klasszikus" amerikai hamburger, hot dog és corn dog a legjellemzőbb étel, az elmaradhatatlan vattacukorral, virító színű fagyival, míg az olyan nagyobb városokban, mint New York vagy San Francisco, ahol magas a bevándorlók száma is, bőven találunk mexikói, kínai vagy thai ételeket, amelyeket kis kocsival, papírdobozból kínálnak. Éljen az olvasztótégely!

Aki a kertvárosban ünnepel, az általában marad a hagyományosabb ételeknél. Ha otthon készítjük, a hot dog és a hamburger sem feltétlenül rossz. Az igényesebb üzletekben kifejezetten ízletes virsliket és hamburgerhúst árulnak. Igaz, az ilyen helyeknek jól utána kell menni, a húspogácsát pedig csak az igazán nagy ínyencek készítik maguk. A nagy átlag azonban nem a minőségre megy, hiszen az édeskés, előre csomagolt zsemlék, fagyasztott húsok, túlcukrozott mártások a legjellemzőbbek. Ők szeretnék minél előbb letudni a sütögetést, és egy jól behűtött sörrel a barátok közé ülni. Az ilyen kerti sütögetések alkalmával általában valamilyen amerikai típusú saláta, például coleslaw, krumplisaláta vagy más, majonézes-tejfölös alapú a kísérő. Aki nem kedveli a szendvicses grillt, az hatalmas steaket süt, a vegák kedvence pedig az édes kukorica grillezve.

Édesből sosem elég!

Amerikában meg pláne nem. Július 4-én nincs kötelező desszert, de akárcsak a korábbi ételeknél, itt is a legamerikaibb a legjellemzőbb. Pite szinte mindenhol van, almás a favorit, de az áfonyás vagy más bogyós gyümölcsös is előfordul olykor-olykor. Népszerű a muffin minden típusa, és már délelőtt elkezdik csipegetni. Elegánsabb, terítős kerti partyn vagy sütögetésen szinte kötelező a cukros-krémsajtos tetővel ellátott cupcake vagy a sajttorta. A gyerekek pedig ilyenkor is elkészíthetik kedvencüket, a nyúlós, grillezett pillecukrot.

Édes Amerika

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!