Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amerikai pite - mogyoróvajas-lekváros

Amerikai pite - mogyoróvajas-lekváros
Amerikai pite - mogyoróvajas-lekváros
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eltűntem...van rá okom. A ˇ"nyarat" egy kis ohio-i szigeten töltöm, látástul-vakulásig munkával - sütésre-főzésre sajnos se idő, se lehetőség (pedig, haj, egy kis főzőcske milyen lelki gyógyír...).
Na de ha az ember barátosnéjának, és nehéz órákban támaszának szülinapja van, akkor azért kijár a torta - bármi áron. Elmehettem volna a sziget egyetlen cukrászdájába, a szabadnapok mekkájába, ahol az elképesztően finom, és méregdrága fagyit és sütit mérnek - na de az olyan snassz. Szerezhettem volna egy doboz brownie vagy muffin port, összeönthetem vízzel, de az még snasszabb, nem beszélve arról, hogy nincs sütőm. Így aztán sütipor helyett nagy levegőt vettem, és bekéredzkettem az ír kocsma konyhájába, ahol a reggeleket vidám takarítással töltöm. Marie, az aranyszívű konyhafőnök megengedte, hogy az nagyüzemi sütőbe tegyem kicsiny pitémet, hogy Esztinek legyen tortája a nagy napon.
Ezzel azonban még mindig nem volt megoldva minden probléma - a szigeten ugyanis egyetlen bolt van, és nem nagyon tart - számomra - alapvetőnek tekinthető élelmiszereket (pl. sütőport se). Így elővettem kedvenc és legegyszerűbb vajas tészta receptemet, kreáltam belőle egy pitét, és megtöltöttem az amerikaiak (és Eszti) kedvenc reggeli kombójával: mogyoróvajjal és lekvárral.
Komoly gondot okozott az elkészítés - otthon nagyon ritkán dolgozom mogyoróvajjal, nem szeretem annyira, amennyire drága. Eredetileg a mogyoróvajra akartam kenni a lekvárt, és úgy berácsozni, de féltem, hogy összefolyik, és nem lesz túl guszta, időm, helyem, alapanyagom pedig nem lett volna újat csinálni. Ha valaki ezekben bővelkedik, megpróbálhatja úgy is - az eredményt meg ossza meg velünk. :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Ha amerikai lennék, ötenék rá csokiszószt és cukormázat, fújnék rá tejszínhabot, megszórnám színes drazsékkal, és biztos, ami biztos alapon tennék mellé egy fél gallon vaníliafagyit. De mivel nem vagyok, csak egy kis plusz lekvárt kanalaztam mellé. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk. A jéghideg vajat rávagdossuk és rákanalazzuk a vizet, ici-picit sózzuk.
  2. Gyors mozdulatokkal összedolgozuk, és 1 órára hűtbe tesszük.
  3. Ha letelt az óra, kivesszük, egyharmadát levágjuk és visszatesszük a hűtőbe. A maradék kétharmadot lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk.
  4. Kivajazunk-lisztezünk egy piteformát, vagy kapcsos tortaformát, és szépen beleigazítjuk.
  5. A tészta közepébe kanalazzuk a mogyoróvajat, úgy, hogy a tészta peremének 2/3-ig érjen.
  6. Kivesszük a hűtőből a maradék tésztát, gyors mozdulatokkal (a vajas tészta nem tűri az órákig tartó pepecselést) kis hengereket formázunk belőle. Berácsozzuk vele a süti tetejét, az illesztési pontoknál óvatosan rányomkodva.
  7. A felvert tojással lekenjük a rácsozatot, ügyelve, hogy ne nagyon csöpögjön mellé, mert az esetleg ráég.
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és fél óra alatt szép aranybarnára sütjük.
  9. Ha kész, állni hagyjuk egy jó órát, (amíg a mogyoróvaj visszaszilárdul) majd minden második rácsozatba teszünk egy jó nagy kanál eperlekvárt.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 468
elküldve: 5
receptkönyvben: 359
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mogyoróvajas-lekváros pite, eperdzsemes-mogyoróvajas pite, pite eperdzsemmel és mogyoróvajjal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rabalu
rabalu Tue, 2014-12-09 11:17

Kedves Tmea !

Nagyon jól nézett ki amit megsütöttünk és gyorsan el is fogyott :) Nem lett annyira profi a kivitelezés. Legközelebb más receptet is kipróbálunk. Köszönjük :)

Rontó
Rontó / Rontó Fri, 2014-05-30 16:40

megcsináltam, de sajnos nem aratott nagy sikert...

előnye, hogy mérhetetlenül egyszerű és szép is lett, hátránya, hogy az íze is azt tükrözi, amit a hozzávalók.
ha a tészta édesebb lenne, vagy a mogyoróvajat fel lehetne dobni valamivel... talán különlegesebb lenne, így nem különb, mint egy mogyoróvajas james pirítós.

agicca.92
Ágica-92 / agicca.92 Sun, 2012-06-03 14:10

Hat ez hihetetlen finom lehet!! Most csináltam nehány üveg eperlekvart, mogyorókremet is szeretnek csinálni! Jövőhéten biztos megsutom ezt a pitet! Nagyon koszi a receptet!!:)

márta66
márta66 Tue, 2013-05-28 11:33

Kerdesem: a hazi mogyorovajat sos mogyorobol, vagy a tecsoban, madaras tecsoban (is) kaphato natur hejas mogyorobol keszititek? En egyszer sos mogyibol csinaltam, de minden igyekezetem ellenere tul sos maradt. Koszonom szepen, ha kiokositatok. Az itt talalhato receptekbol sem egyertelmu nekem.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2013-05-28 11:55

Szia Márta,
Sós mogyoróvajból. A sós mogyoróvaj amúgy nem mindig sós, alapjáraton csak annyira, mint a sima földimogyoró, de van sózott, sőt még darabos verziója is. Én ehhez a simát ajánlom, de semmiképpen nem az édes csois mogyorókrémet. :)
szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-08-29 15:11

Szia Nóra!
Megsütöttem, nagyon fincsi, csak az a baj, hogy nagyon lapos lett a tésztája, egyáltalán nem emelkedett fel egy kicsit sem. Nem kéne bele tenni sütőport vagy tojást? Közel sem így néz ki, mint a tied itt a képen, olyan, mint 2-3 papírlap egymásra téve.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2011-08-29 19:50

Kedves Tmea!
Hm-hm...szerintem nem kell bele. Ez egy alap vajastészta recept, olyan magasra csinálod a tésztát amilyenre szeretnéd. Ha muffinformába teszed, magasabb lesz, ha pitesütőbe, alacsonyabb. Nőni nem fog. Hogy őszinte legyek, nekem a vajas tésztából készült sütijeim soha nem túl magasak, inkább pite szerűek. Ennek az az oka, hogy ez a tészta csak vékonyan finom, vastagon fojtós lesz. Ha pedig rendes torta-méretet csinálok belőle (vagyis jó magasra felhozom az oldalát a tortaforma falán), és megtöltöm valamilyen lekvárral, vagy krémmel, eláztatja, a lekvár meg egyszerűen összetöri.
De ha valaki tudja, hogyan lehet vajas tésztából szép magas tortát sütni, akkor szeretettel várom az ötleteket! :)
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni, de örülök, hogy azért így is ízlett.:)
Szép napot!
Üdv:
Nóra

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2011-08-17 10:58

Aztaaaa! Mogyoró és eperdzsem...gyönyörűűűű! Na, most fogom kipróbálni a házi készítésű mogyoróvajat! Elbűvölődtem ettől a sütitől.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2011-08-17 16:48

Kedves Tmea!
Nagyon örülök, hogy tetszik. És ha még a mogyoróvajat is házilag csinálod...hmm. Ha leet egy tippem: hagyj benne pár kisebb mogyidarabot (a bolti crunchy néven fut) hogy időnként roppanjon a fogad alatt.
Mennyei :)
Szép napot!
Üdv:
Nóra

871
vaj 15 dkg
finomliszt 20 dkg
víz 6 ek
1 csipet
tojás 1 db
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
mogyoróvaj 20 dkg
eperdzsem 10 dkg