Enni vagy nem enni - avagy tiltott ételek fogyókúra idején. 3+1 tipp a dietetikustól

Miről kell lemondanunk, ha fogyni szeretnénk? És vajon mennyi időre?

Kezdő és haladó fogyókúrázók is gyakran gondolják, hogy egy eredményes fogyókúra rengeteg tiltással és lemondással jár, és egy kis matek után csak a csirkemell marad salátával, és ünnepnapokon némi barna rizs.

Vajon tényleg így van ez? Csakis kínlódásként élhetjük meg a fogyókúránkat?

Mindenekelőtt, amikor belevágunk egy fogyókúrába, érdemes tisztázni a célt. Ha évek óta élsz nagy súlyfelesleggel, akkor nyilvánvaló, hogy nem egy 1-2 hónapos kúra fogja megoldani a testsúlykérdésedet, hanem egy átfogó, az életed több elemére kiterjedő életmódváltásra van szükség. Tudom, a csapból is ez folyik, de ettől sajnos még igaz.

Egészséged érdekében amúgy is érdemes hosszú távon gondolkozni, ha még csak 20 éves vagy, akkor azért, ha pedig már 50, akkor azért. Fontos, hogy a testtömeg-csökkentési programod - nevezzük ilyen faramucin a fogyókúrát - az egészséged megőrzésének hosszú távú célját támogassa, hiszen azzal nem sokat nyersz, ha ugyan sovány vagy, viszont beteg. Ha ezt a gondolatmenetet végiggondoljuk, akkor nyilvánvaló, hogy csakis a szélsőségektől mentes, alapvető tápanyagokat (mint pl. szénhidrátok, zsírok) nem nélkülöző étrendek működhetnek - hiszen csak ezeket lehet évekig fenntartani.

A fentiekből talán kitűnik, hogy én viszonylag rugalmasan kezelem a fogyókúra alatt tiltott élelmiszerek/ételek körét. Nem hiszem, hogy a sikeres testtömeg-csökkentés csak és kizárólag azon múlna, hogy van-e - minimális - cukor vagy fehér liszt az étrendünkben. Ennél sokkal több mindenen múlik: pl. napi kalóriabevitel, megfelelő makrotápanyag-arányok, étkezési ritmus, zöldségbevitel, folyadékfogyasztás, stresszkezelés, megfelelő ételkészítési eljárások stb.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének (erősen) korlátozandó ételek a fogyókúrás időszakban - nézzük, szerintem melyek ezek!

1. Kezdjük a nyilvánvalóval

Természetesen valóban a cukor az egyik olyan alapanyag, amit korlátozni kell a fogyókúrás - és egyébként a kiegyensúlyozott - étrendben. Ugyanakkor nem a 100%-os tiltásban hiszek, hanem inkább a mértéktartásban. Az elhízás járványszerű megjelenésének nem a cukorfogyasztás az - egyik - oka, hanem a mértéktelen cukorfogyasztás. Faljuk a péksüteményeket, az egyre nagyobb méretű cukrászsüteményeket, a hatalmas édes italokat, bekapunk uzsonnára pár kekszet, egy csokiszeletet, isszuk a limonádét, üdítőket - akár minden nap, és akkor még az élelmiszerekben "elrejtett" cukortartalomról nem is tettünk említést. Én azt gondolom, hogy ha ezekről lemondunk, viszont bátran megkóstoljuk a nagyi almás pitéjét a vasárnapi ebéd után, anélkül, hogy a kedvünkért sztíviával bolondítaná meg - nem fogunk hibát elkövetni.

2. Kenyér, tészta, krumpli, rizs

Minden fogyókúrázó egyik első lépése, hogy elhagyja az étrendjéből a krumplit, rizst, tésztát, kenyeret. Ezeknek az élelmiszereknek a mennyiségi csökkentésével valóban jelentősen csökkenthetjük napi kalóriabevitelünket - ennek ellenére a teljes elhagyásuk egyáltalán nem indokolt. És szerintem nem is racionális célként kitűzni, hogy az életünk hátralévő részében soha többé nem esszük ezeket. Tehát jó hír a kenyér-, tészta-, rizs- és krumplirajongóknak, hogy a kiegyensúlyozott fogyókúrás étrendben abszolút van helyük ezeknek az alapanyagoknak, sőt, napi szinten lehet belőlük fogyasztani. Persze részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű termékeket, és számoljunk energia- és szénhidráttartalmukkal, ismerjük meg a számunkra megfelelő adagnagyságot.

3. Nem csak a szénhidrátra kell figyelni

A 160 g-os szénhidrátdiéta előretörésével erősödött meg az a tévhit, hogy a sikeres fogyáshoz elég csak a szénhidrátokkal foglalkozni: kiméricskéljük a reggelihez a kenyerünket, majd lekísérjük egy háromtojásos-sült szalonnás rántottával. Ez a kombináció, legyen bármilyen finom is, biztosan nem elég kalóriaszegény ahhoz, hogy a mérlegünk mutatója a megfelelő irányba induljon el. A magas zsírtartalmú alapanyagok, mint pl. a szalonna, a szalámi- és kolbászfélék mennyisége is korlátozandó a fogyókúrás étrendben. Azonban - hasonlóan az 1. pontban megfogalmazotthoz - ez a korlátozás is a rendszeres fogyasztásukra vonatkozik, nem arra, hogy ne süthetnénk a nyáron a gyerekekkel szalonnát a kertben, vagy hogy salátaleveleket kellene rágcsálnunk a téli ünnepek alatt, ahelyett, hogy részt vennénk az évi egyszeri disznótoros ebéden. Bátran maradjunk szereplői ezeknek az eseményeknek, de tartsunk mértéket - nem kell két szelet szalonnát 3 karéj zsíroskenyérrel megennünk, és elég lesz pár falat is a frissen sült kolbászból, hurkából - persze sok-sok káposztával.

+1. Beszéljünk arról is, amit megiszunk

Egy csodás karamellás latte a barátnőkkel, egy bodzás limonádé a Balaton-parton az unalmas víz helyett, 1-2 doboz energiaital a vezetéshez, pár sör vagy fröccs a délutáni kánikulában - ezekről általában tudomást sem veszünk, nem tekintjük őket kalóriaforrásoknak. Igyunk a barátnőnkkel egy capuccinot a karamellás latte helyett, dobjuk fel friss citrusfélékkel az ásványvizünket, és ne energia- vagy alkoholos italokkal biztosítsuk a napi folyadékbevitelünket.

Na, de ha valaki mégis arra kényszerítene, hogy mondjak 3 olyan ételt/ételcsoportot/italt, amit tényleg megtiltanék egy fogyókúrázónak, akkor az alábbiakat nevezném meg (mondjuk ezeket nem csak fogyókúrázóknak tiltanám meg):

  1. Energiaitalok
  2. Gyorséttermi ételek
  3. Amerikai típusú cukormázas/díszes/töltött fánkok.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek