Ezért a zöldségért él-hal Amerika - dietetikusunk most kipróbálta

Amerikában mindig újabb és újabb ételek kerülnek fel a superfood-listára, és ezek a trendek aztán hozzánk is begyűrűznek. Mi most kipróbáltuk az egyik legnégyszerűbbet.

Az elmúlt években nem igazán lehetett olyan egészséges táplálkozással foglalkozó amerikai cikket olvasni, amiben ne kapott volna főszerepet egyik kedvenc superfoodjuk, a (curly) kale, azaz magyar nevén a fodros kel. Ez a káposztaféle itthon egyelőre széles körben nem hozzáférhető, én is először egy agrárkiállításon találkoztam vele "személyesen" pár évvel ezelőtt. Illetve helyesbítek, ma már hozzáférhető, hiszen én is így jutottam hozzá - az egyik hipermarket zöldségpultjánál köszönt rám, előrecsomagolt változatban.

Így nézett ki csomagolva:

Így néz ki a termék, amire felfigyeltem

Így pedig a felbontás, mosás után:

Így néz ki frissen, kicsomagolva

Ahogy megláttam a boltban, tudtam, hogy ki kell próbáljam végre ezt "híres" zöldséget, be is vásároltam egy (200 g-os) zacskóval.

Lássuk, mit kell tudni erről a zöldségről és mit sikerült alkotnom belőle!

A fodros kel

A fodros kel a káposztafélék családjába tartozik, létezik sima levelű, nem fodros változata is, illetve megtalálható zöld- és lila levelű változatokban is. Ránézésre leginkább a kelkáposztára emlékeztetnek a levelei, de maga a növény nem alakít ki "fejet", és a levelei is keményebbek a kelkáposztaleveleknél. Az amerikai superfood-hívők értékes vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmáról nyilatkoztak lelkesen - aminek valóban van alapja, ahogy az az alábbi táblázatból is kiderül (forrás: USDA).

Energia- és tápanyagtartalom (/100 g)Fodros kelKelkáposzta
Energiatartalom (kcal)3527
Fehérjetartalom (g)2,922
Zsírtartalom (g)1,490,1
Szénhidráttartalom (g)4,426,1
Élelmirost-tartalom (g)4,13,1
Kalciumtartalom (mg)25435
Vastartalom (mg)1,60,4
Magnéziumtartalom (mg)3328
C-vitamin-tartalom (mg)93,431
A-vitamin-tartalom (IU)48121000

Energia- és makrotápanyagtartalmát tekintve a két növény között nincs érdemi különbség, a fodros kel szénhidráttartalma valamivel alacsonyabb, mint a kelkáposztáé, míg élelmirost-tartalma kicsit magasabb. A mikrotápanyagokat tekintve már azonban valóban vannak látványos különbségek, a fodros kel kalciumtartalma mintegy hétszerese a kelkáposztáénak, a C-vitamin-tartalma pedig háromszorosa, míg az A-vitamin-tartalma közel ötszöröse.

A fentiekből láthatjuk, hogy volt alapja az amerikai lelkesedésnek - az más kérdés, hogy ennek itthon van-e érdemi jelentősége, azaz rá kell-e kattanunk arra, hogy mi is nyakra-főre fodros kelt együnk. Én személy szerint azt gondolom, hogy ha itthon is megterem, akkor érdemes felvenni a menübe, hiszen - a többi zöld leveles zöldséghez hasonlóan - értékes tulajdonságokkal bír, és hozzájárulhat étrendünk változatosságához. Ha viszont messzi földről kell importálni, akkor nem érdemes ezt erőltetni, hiszen a hazai, szezonális zöldségek is értékes tápanyagtartalmúak. Az más kérdés persze, hogy sajnos a magyar lakosság étrendjére általában jellemző, hogy nem tartalmaz elegendő zöldséget - így én inkább ennek megváltoztatását tekintem elsődleges feladatnak.

Mit főztem belőle?

A beszerzett 200 g-nyi fodros kelből két ételt készítettem, egy zöldséges-sajtos tésztaételt, illetve egy ázsiai ízvilágú zöldségköretet. Mindkét étel receptjét a képekre, illetve a képaláírásokra kattintva találjátok.

Isteni karamellizált hagymás, gorgonzolás, fodros keles spagetti - recept itt!

Ez a karamellizált hagymás-fodros keles-gorgonzolás spagetti mennyei lett, de tényleg, maximálisan ajánlom mindenkinek kipróbálásra - a fodros kel helyettesíthető spenóttal.

Az ázsiai stílusú köretnél kicsit alulbecsültem a párolási időt, és valószínűleg érdemes lett volna a keményebb szárakat eltávolítani az étel elkészítése előtt, így az általam kedvelt "ress" állapotnál is keményebb maradt a zöldség. Azért elfogyott ez is.

Fodros kel ázsiai stílusban - recept itt

Ha hozzám hasonlóan kíváncsi vagy az új alapanyagokra, szívesen próbálsz ki új ízeket, és hozzá tudsz jutni fodros kelhez, akkor érdemes kipróbálni. De ha nem elérhető számodra, akkor nem kell aggódnod, nem ezen fog múlni az egészséged. Inkább arra figyelj, hogy rendszeresen fogyassz szezonális zöldségeket, napi 35-40 dkg szerepeljen változatos formában az étrendedben!

Ezeket a cikkeket is nézd meg!:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?