Fogyni szeretnél, de 1200 kalóriától éhen halsz? Mutatjuk, hány kcal-ra lenne szükséged

1200 vagy 1500? Hogy lehet eldönteni, hogy hány kalóriára van szükségünk, ha fogyni szeretnénk? Ehhez adunk most rövid iránymutatást.

Azzal valószínűleg nem árulok el nagy titkot, hogy sikeres fogyókúra egyik kulcsa a megfelelő napi energia- azaz kalóriabevitel. Ennek oka, hogy testtömeg-csökkentés idején alapvető jelentőségű az energiamérlegünk - azaz, hogy a felhasznált vagy a bevitt energiamennyiség-e a nagyobb. Fogyókúra idején fontos, hogy több energiát használjunk fel, mint amennyit beviszünk - de ez korántsem jelenti azt, hogy koplalnunk kell, azaz, hogy az energiabevitelünket nullára kellene leszorítani.

Egy személyre szabott étrend összeállításánál mindig fontos a megfelelő napi energiabeviteli ajánlás meghatározása. Nem történt ez másként Andi és Sanyi, a Házipatika.com életmódváltó újságírói esetében sem, hiszen, amikor elkezdtük a közös munkát, akkor az általam összeállított étrendi iránymutatásban ez a paraméter is szerepelt. Az idő rohan, Andi és Sanyi beléptek az életmódváltó időszakuk utolsó harmadába, Sanyi legutóbbi bejegyzésében a leeső nadrágokról "panaszkodik", Andi pedig hősiesen tartja a frontot a hirtelen elérkezett nyárral járó fagyi és fröccs csábításokkal szemben. Kalóriaszámolgatás tekintetében Sanyi nagy kitartással igyekszik követni a javaslataimat és lelkesen számolgatja az egyes étkezései energia- és szénhidráttartalmát, Andi kevésbé merült el egyelőre a számok birodalmában.

De vajon mitől függ, hogy kinek hány kalóriára van szüksége?

Az, hogy kinek hány kalóriára van szüksége egy nap ahhoz, hogy a testtömege csökkenjen függ:

 • a nemétől,
 • az életkorától,
 • a jelenlegi testtömegétől,
 • a már fennálló létező betegségeitől,
 • a munkavégzése jellegétől (fizikai munka vs irodai ülőmunka),
 • a fizikai aktivitási szintjétől.

A nemünk és az életkorunk hatással van az ún. alapanyagcserénkre, amely az a napi energiaszükségletünk, ami mellett a szervezetünk képes ellátni a minimális funkcióit. Ez a kcal-mennyiség határozza meg a napi energiabeviteli ajánlásunk alsó határát - azaz ez alá huzamosabb ideig nem érdemes levinni kalóriabevitelünket, mert az már káros hatással lesz egészségünkre.

Számold ki alapanyagcserédet kalkulátorunkkal!

Például, ha adott egy 35 éves, 85 kg-s, 165 cm magas hölgy, akkor az ő alapanyagcseréje: 1569 kcal. Tehát az ő esetében a napi energiabeviteli ajánlás ~1600 kcal lesz. Ezen persze menet közben lehet akár lefelé, akár felfelé is finomítani, hiszen, ha pl. sikerül az életébe beépíteni az intenzív, rendszeres fizikai aktivitást, akkor a túl alacsony energiabevitel még akár akadálya is lehet a kg-k csökkenésének, a fejlődésnek. Ugyanakkor, ha csökken a testtömege, azaz elindul a fogyás útján, úgy egyre alacsonyabb lesz az alapanyagcsere-értéke is - és idővel ezt is szükséges lekövetni a kalóriabeviteli ajánlással. Ezért nem szerencsés pl. minden fogyni vágyó nőnek 1200 kcal-os étrenddel indulni, mert ez ugyan gyors eredményhez vezethet, ellenben ezek az eredmények biztosan nem lesznek tartósak, és könnyen elindíthatnak minket a jo-józás útján. A túl alacsony kalóriabevitel hosszú távon pedig nem fenntartható, negatív hatással van közérzetünkre, koncentrációképességünkre.

Ha extrém nagy túlsúlytól szeretnénk megszabadulni, akkor is magasabb értékről kell indulnunk, hiszen akkor az alapanyagcserénk is magasabb lesz. A fenti példánál maradva, ha a hölgy nem 85, hanem 120 kg, akkor az alapanyagcseréje 1873 kcal - nála nem indíthatunk 1500-1600 kcal-lal, hiszen ezt a számára alacsony kalóriabevitelt nem fogja tudni hosszú távon fenntartani. Ebben az esetben különösen fontos, hogy folyamatosan kövessük a testtömeg változását és ahhoz igazítsuk (csökkentsük) a kalóriabeviteli ajánlást.

A napi kalóriabevitel felső plafonja (azaz, hogy hány kcal-t vihetünk be egy nap maximum) is mindig egyénfüggő: nem mindegy pl., hogy mekkora túlsúlytól szeretnénk megszabadulni vagy hogy hetente hányszor járunk sportolni, és milyen mozgásformákat választunk.

Mikor mennyit?

A napi energiabeviteli ajánlás mellett arra is szükséges figyelmet fordítani, hogy ezt a kalóriamennyiséget a nap során megfelelően elosztva fogyasszuk el. Én alapvetően napi ötszöri étkezést szoktam javasolni (aztán ebből lehet alkudozni, ha valakinek ez nem megfelelő), az alábbi energiaeloszlással 1500 ill. 1800 napi kcal esetén:

 • reggeli (~25%) - 375/450 kcal
 • tízórai (~10%) - 150/180 kcal
 • ebéd (~35%) - 525/630 kcal
 • uzsonna (~10%) - 150/180 kcal
 • vacsora (~20%) - 300/360 kcal.

Ezek az értékek a kiinduló sarokszámok, ezeket variáljuk a személyre szabott étrendekben, az adott személy napi menetrendjéhez optimalizálva.

Akkor elég csak a kalóriákkal foglalkozni?

Nem sajnos vagyis inkább természetesen nem elég. Nem csak egészségünk megőrzése szempontjából nem elegendő csak a kalóriák számolgatása, hanem a fogyókúránk sem lesz így fenntartható és sikeres. Világos, hogy ha napi 1500 kcal az ajánlott mennyiségünk, akkor ha csak ez lenne a cél, akkor megehetnénk 3 tábla csokit is - de azért érezzük, hogy ez nem lenne egy egészséges megoldás.

Fogyókúrás étrendünk akkor lesz egészséges és kiegyensúlyozott, ha a kalóriákhoz hasonló figyelmet fordítunk a megfelelő alapanyag-választásra, fehérje-, zsír- és szénhidrátbevitelre - hiszen az sem mindegy, hogy ezeket a tápanyagokat milyen arányban tartalmazza étrendünk és milyen élelmiszerekből jutunk hozzájuk. A fenti példánál maradva: nem mindegy, hogy napi ajánlott szénhidrátbevitelünket csokiból vagy teljes kiőrlésű gabonákból és zöldségekből, gyümölcsökből biztosítjuk.

Fő a változatosság

Fenntartható életmódváltásunk nagyon fontos pillére a változatosság, hiszen 1-2 hétig el lehet élni a natúr csirkemell+rizs+saláta ebédmenünk, de ennél hosszabb távon már ez az egyhangúság inkább aláássa, mint támogatja fogyókúrás motivációnkat. Jó példa erre az alábbi képen pl. Sanyi múlt heti egyik ebédje, ahol kedvelt, megszokott alapanyagokból, ízekből állította össze kiszámolt energia- és szénhidráttartalmú ebédjét:

Mexikói ízek kiszámolva

Ha életmódváltásba kezdünk, akkor mindig tartsuk szem előtt célunkat: amellett, hogy rövid távon le szeretnénk adni pár kilót, fontos, hogy életmódunk egészséges legyen, az elért testtömeget pedig hosszú távon is meg tudjuk tartani. Annak érdekében pedig, hogy az étrendünk harmonizáljon a mindennapi életvitelünkkel, hogy biztosan tartalmazzon minden szükséges tápanyagot a megfelelő mennyiségben, a legtöbbet akkor teheted az egészségedért, ha dietetikushoz fordulsz, ahelyett, hogy az interneten vagy a könyvesboltokban keresnéd - a nem személyre szabott - válaszokat.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek