5 mondat, amit soha ne mondj egy fogyókúrázónak!

A sikeres fogyókúrát nagy mértékben segíti a támogató környezet. Ugyanakkor egyes megjegyzések alá is áshatják a motivációnkat.

Fogyókúrába kezdett a barátnőd és lenne 1-2 észrevételed ezzel kapcsolatban? Azt javaslom, hogy mielőtt bármit is mondanál neki, inkább kérdezz tőle! Ha már többet tudsz a motivációjáról, a választott módszerről, akkor sokkal könnyebb lesz vele beszélgetni. Persze csak, ha valóban érdekel a másik, és nem az a lényeg, hogy a saját tanácsodat megoszthasd vele.

Nézzük meg a legtipikusabb, fogyókúrázóknak szánt megjegyzéseket - és hogy mit is kellene inkább ezek helyett mondanunk.

1. "Én tuti nem tudnék koplalni, le a kalapot előtted!"

Tévhit, hogy aki fogyókúrázik, az koplal is. Egy jól - dietetikus által - összeállított étrend mellett egészségesen lehet fogyni - koplalás nélkül.

Ezt kérdezd inkább helyette!: És mikre kell figyelned az étkezésedben?

2. "Hogy bírod ki édesség nélkül?"

Egyrészt tévhit, hogy ha valaki fogyni szeretne, akkor el kell hagynia az édes ízt az életéből. Ma már számtalan recept áll rendelkezésünkre, megfelelő alapanyagokból remek desszerteket, süteményeket készíteni, amelyek gond nélkül beilleszthetőek a fogyókúrás étrendbe is. Másrészt viszont az sem feltétlenül igaz, hogy valaki, akinek túlsúlya van, ezidáig édességen élt. Az előítéletes gondolkodás ilyenfajta megjelenése a párbeszédben nem vezet sehova.

Ezt kérdezd inkább helyette!: Mi szeretsz a legjobban az új étrendedben?

3. "Próbád ki inkább azt a diétát, amit én is végigcsináltam!"

Mindenki tud egy jó "receptet" - alig van olyan ember, aki ne értene a focihoz, a gyerekneveléshez vagy épp a fogyókúrához. Emellett pedig alig van nő, aki legalább egyszer ne diétázott volna már életében - ismerve a tuti (vagy éppen a tutira nem jó) receptet. Az ő receptje az igazi csodaszer, ami kihúz majd a bajból.

Ha igazán érdekel a másik, akkor hagyd, hogy eldöntse, mi a legjobb számára. Ha pedig rosszul döntött, majd korrigálja azt. Bízd rá a dolgot!

Ezt kérdezd inkább helyette!: Miért pont ezt a módszert választottad?

4. "A végén még el fogsz fogyni!"

Egy fogyókúrázó örül minden pozitív visszajelzésnek, de a pozitív visszajelzésbe burkolt cinizmusnak nem annyira. Ez a mondat sok mindenre utalhat, pl. burkoltan akár arra is, hogy minek neki fogyókúráznia/diétáznia, vagy akár arra is, hogy az erősen szubjektív mércén – a te szemüvegeden keresztül nézve - nem ment át. Engedjük meg mindenkinek, hogy eldöntse, mitől érzi komfortosan magát a bőrében, és ahhoz mérten mit tesz meg saját magáért, a saját testéért.

Ezt mondd inkább helyette!: Nagyon kitartó vagy, hogy ezt végig csinálod!

5. Neked aztán "tényleg nagyon fontos" diétázni!

Sose kérdőjelezd meg, mi a jó a másiknak. Azt kizárólag ő tudja, ebben a kérdésben ő a legkompetensebb. Ha ő valamiért fontosnak érzi, akkor az számára valóban fontos volt.

Ezt kérdezd inkább helyette!: Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy belevágsz a fogyókúrába?

Ha a barátod eldöntötte, hogy tesz valamit az egészségéért, akkor inkább támogasd vagy társulj be mellé, a társas támogatás ugyanis nagy motiváló erő. Ha azonban úgy látod, hogy a fogyókúrával veszélyezteti a saját egészségét, akkor mindenképpen jelezd ezt felé, és segíts neki megfelelő segítséget találni (orvos, dietetikus).

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek