Főzés egy személyre: így tervezd meg legegyszerűbben a heti menüdet

Magányos szakácsként saját magunknak főzni nagyon hálás feladat, azonban a tervezés része okozhat némi fejfájást. Ezt megelőzve osztom meg saját tapasztalataimat, hogy mind el tudjuk kerülni a kezdő hibákat.

Egyedül lakunk, és nem akarunk minden nap rendelni? Elhatároztuk, hogy több időt töltünk a konyhában? Akkor érdemes megismernünk az egy főre főzés világát, hiszen csak pár egyszerű lépés választ el minket attól, hogy minden nap a kedvenc ételeinket együk, amiket ráadásul magunk főztünk. A receptválasztástól az étkezések összeállításáig mindenről szó lesz, ami az egy főre főzést gyerekjátékká teszi.

Főzés egy személyre: a legegyszerűbb heti menük

Első lépés: igényfelmérés

Amikor először albérletbe költöztem, ki kellett alakítanom a saját étkezéseim rendszerét. Ez lett a főzés alapja, ezt kellett minden héten figyelembe vennem, amikor a tűzhelyhez léptem.

Gondoljuk át, hogy mikor és mennyit eszünk egy nap. Például, ha nem reggelizünk, vagy keveset vacsorázunk, nagyon későn tudunk ebédelni, mind befolyásolja a főzés menetét.

Második lépés: étrendválasztás

Peszketáriánusként a húson kívül mindent fogyasztok, ezért én így tudtam ételeket választani. Ha új rendszert hozunk létre a saját ellátásunkra, két legyet üthetünk egy csapásra: otthon főzünk, ráadásul egészséges ételeket, hiszen mi döntjük el, hogy milyen hozzávalók kerülnek a fazékba.

Legyen változatos az étrendünk: sok zöldség és gyümölcs, kevés hús és némi hal, különféle gabonák és hüvelyesek mind szerepeljenek a menün. Természetesen a legfontosabb, hogy azt főzzünk, amit szeretünk.

Harmadik lépés: receptválasztás

Kezdetben mindig csúnyán elszámoltam magam, és rengeteg maradékom lett a hűtőben. Persze csak ez után jutott eszembe megnézni, hogy az általam használt receptek hány főre szólnak.

Általában az internetes receptekből 4-5 főre elég étel készíthető. Jó mérce lehet ezeket elsősorban megfelezni, így egy főnek kétszeri étkezése lesz belőle.

Negyedik lépés: tervezett főzés

Sokkal egyszerűbbnek találtam egy napon mindent előre elkészíteni az adott hétre. Egyrészt hétvégén erre több időm és energiám volt, másrészt így az összes heti étkezés biztosítva volt, nem kellett aggódnom amiatt, hogy valamikor étel nélkül maradok.

Vásároljunk be, és főzzünk meg mindent egy hétvégi napon, nem lesz több pár óránál. A megfőzött ételeket előre ki is porciózhatjuk dobozokba, hogy hét közben már csak melegíteni kelljen.

A reggeli

Személy szerint valami gyors, de tápláló dologra van szükségem minden reggel. Nincs időm munka előtt főzőcskézni, de nem szeretnék ebédig éhezni sem.

Olyan reggelit válasszunk, amit csak össze kell dobni néhány hozzávalóból. Én egy joghurt-müzli-gyümölcs tálra esküszöm, ami tele van gabonával és magvakkal. Kevesebb, mint egy perc összerakni, és délig biztosan elég lesz.

A vacsora

Szintén egyszerűbben megoldható étkezés ez, egyszeri főzéssel letudhatjuk az egész hetet. Én ebédelni szoktam többet, ezért vacsorára már nem kell olyan sok. De könnyen felcserélhető a két étkezés, az ebédről kicsit lentebb lesz szó.

Főzzünk egy nagy adag levest, amiből minden este meg tudunk enni egy tállal. Ha inkább valami hideget szeretnénk, egy saláta kiváló választás. Összekeverhetjük hétvégén is, vagy a zöldségeket és az öntetet tárolhatjuk külön dobozokban. Így mindig ki tudunk belőle annyit venni, amit este elfogyasztunk.

Az ebéd

Az ebéd talán nagyobb feladatnak tűnhet, de abszolút nem az. Hét napra én mindig négy különféle főétellel számolok: egymás után két napon még nem olyan unalmas ugyanazt enni. Azonban, ha unjuk az ismétlődést, tervezhetjük az ebédeket úgy is, hogy kedvünk szerint alakítható lesz mind a hét napon.

Készítsünk két-három egyszerű köretet, mellé pedig három-négy tetszőleges egytálételt. Véleményem szerint ezek a legjobbak előre főzésnél, hiszen napokig tárolva is ugyanolyan finomak, bármilyen körettel variálhatók. A frissensültekkel nem járunk jól, mert visszamelegítve nem adják a legjobb formájukat.

Hét közben a különböző köreteket és egytálakat ehetjük mindenféle variációkban.

Nem nagy ördöngösség, lássunk hát bele, és lepjük meg magunkat egy fantasztikus heti menüvel!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Legyünk a saját konyhánk mesterszakácsai:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.