Ezeket az édességeket az utolsó pillanatban is az ünnepi asztalra rakhatod

Nyakadon a karácsonyi, év végi hajrá, azt se tudod, hogy a munkahelyi feladatokkal, zárásokkal vagy az ünnepi előkészületekkel törődj? Most leveszünk néhány terhet a válladról: könnyen elkészíthető, gyors sütiket és desszerteket ajánlunk.

Kekszek és muffinok – lehet ünnepi!

Nem muszáj bejglit, zserbót és bonyolult aprósüteményeket készíteni, ha éppen idő, kedv vagy pont a gyakorlat hiányzik ezekhez. Elkészíthetjük ezeknek az egyszerűbb változatait is: a lényeg a jól ismert, karácsonyi hangulatú ízvilág megidézése. Készíthetünk diós vagy mákos muffinokat, használhatjuk a mazsolát és a különböző olajos magvakat (mandulát, diót, mogyorót) egyszerűbb vajas kekszekben is, amiket nem kell igazán formázni, és csak össze kell keverni hozzájuk pár egyszerű hozzávalót. A bonyolult torták helyett az is lehet, hogy néhány cake poppal készülünk a családi összejövetelre – abban biztosak lehetünk, hogy az ünnepi hangulatot ezek az édességek is nagyszerűen megalapozzák, és nem telik fél óránál több időbe az elkészítésük.

Habcsók – a csoda maradékmentő édesség

Ünnepek idején több tojás is fogy, sokszor pedig csak a sárgája, hiszen a különböző krémekbe, mártásokba is ez kerül. A fehérje meg ott árválkodik a hűtőben, és tologatjuk jobbra-balra, hogy majd egyszer valamibe biztos felhasználjuk. Csináljunk belőle habcsókot, ami nemcsak roppant egyszerű édesség, hanem még olcsó is, hiszen nem kell hozzá más, csak cukor és egy kis keményítő. Készülhet puha változatban, esetleg olvasztott csokival cifrázva, vagy több cukorral, egészen szárazra sütve, ekkor ehető díszként is remekül funkcionálhat a karácsonyfán.

A királynői Pavlova – elegáns desszert percek alatt:

A megmaradt tojásfehérjéből elkészíthetjük a világ egyik legelegánsabb desszertjét is, amellyel garantáltan tarolunk az ünnepi vacsorán, úgy hogy senkinek sem kell elárulnunk, voltaképpen csak pár perc munkánkba került az egész. A felvert, cukros tojásfehérjét ilyenkor tortaalakban kell megsütni, kihűlve pedig ketté is vágható, rengeteg csodás gyümölccsel, tejszínhabbal tölthető. Az eredmény egy édes, álomszép torta, aminek senki sem tud ellenállni. A Pavlova.

Pohárkrém – a sütőt se kell bekapcsolnod hozzá!

Ha végképp nincs időnk arra, hogy sütögessük, akkor sem kell lemondanunk a finom desszertekről: készítsünk pohárkrémeket, amiket egyrészt egyszemélyes adagokban, előre is összeállíthatunk, de az is nagyszerű megoldás, ha egy szép üvegtálba rétegezzük a krémes, habos, ropogós elemeket.

Készülhet gyümölcsös, cukormentes vagy éppen csupacsokis változatban is, a siker mindegyikkel garantált.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!