4 ehető, mutatós és finom karácsonyfadísz, amit nem érdemes idén kihagyni

Mi most olyan, otthon elkészíthető karácsonyfadíszeket mutatunk, amelyeket meg is lehet enni!

Ahány ház, annyiféle karácsonyfa – vannak, akik az egységes, teljesen egyszínű díszekre buknak, mások tobzódnak a giccses, vicces díszekben, és olyanok is akadnak, akik az eklektikára szavaznak, másnap pedig a természetes vonal jön be. Mutatunk néhány, otthon elkészíthető díszt, amit még akár meg is lehet enni!

A jó öreg mézes

Kézenfekvő, hogy a legtöbbünknek az ehető karácsonyfadíszekről a mézeskalács ugrik be, hiszen a gyönyörűen díszített - vagy más kifejezéssel élve, írt - mézeseket kézműves mesterektől is beszerezhetjük, számos darab annyira különleges és művészien kivitelezett, hogy tényleg dísztárgyként funkcionál, az pedig csak másodlagos tulajdonság, hogy egyébként ehető alapanyagokból készült. A fára akasztható mézeskalácsokat mi magunk is könnyen elkészíthetjük, ebben az esetben keressünk egy klasszikusabb receptet, amiből hagyományosan keményebb tésztájú mézesek sülnek, hisz így tartósabb, kevésbé törik és könnyebben is díszíthető.

Fontos, hogy még sütés előtt megfelelő méretű lyukat vájjunk a tésztába, így aztán biztos nem sérül, ha cérnára vagy zsinegre fűzzük.

Habcsók és habkarika

A másik rendkívül népszerű és igazi karácsonyi édesség, amit gyakran aggatnak a karácsonyfára is, a habcsók, ami egyrészt isteni maradékmentő sütemény, hiszen karácsonykor számos sütemény és krém elkészítésénél csak a tojás sárgájára van szükség, a fehérje meg ottmarad a nyakunkon. Elkészíthetjük belőle az egyik legelegánsabb desszertet, a pavlovát, ami a karácsonyi vacsora megkoronázása lehet, de készülhet belőle kókuszcsók és és habkarika is.

A habcsók hagyományosan lágyabbra sült cukros tojásfehérje, a habkarikát pedig egészen kiszárítjuk a sütés során. Az így elkészült kemény, cukros, habos süteményt aztán könnyen cérnára fűzhetjük és felaggathatjuk a fára, csak arra figyeljünk, hogy a lentebb lévő darabokat titokban le ne legelje a család. A habkarikákat különféle természetes ételfestékekkel meg is színezhetjük, így aztán csak a képzeletünk szab határt annak, hogy milyen színű díszek kerüljenek majd a karácsonyfánkra.

Popcornfüzér

Fapados megoldásnak tűnhet, de főleg gyerekes háztartásban jó móka készíteni egy-két füzérnyi pattogatott kukoricás díszt is. Ehhez nem kell mást tenni, mint a pattogatott kukoricát felfűzni egy cérnaszálra, de csavarhatunk is az ötleten, és belemárthatjuk a kukoricákat egy kis olvasztott csokiba. Sőt, az amerikai gyerekek kedvenc csemegéjét, a mályvacukrot is felfűzhetjük így cérnára. Egy dologra kell figyelni, a díszek ne kerüljenek hagyományos fényfüzér közelébe, hiszen hőre olvadnak.

Linzercsillag és szív

Ahogy különböző formájú mézeskalácsok is a karácsonyfa díszei lehetnek, úgy feltehetjük a fára a hagyományos linzereket is: készítsünk csillag vagy szív alakú kekszeket, tölthetjük őket valamilyen piros gyümölcsből készült fanyar lekvárral, remekül mutatnak majd a zöld tűlevelek mellett. Ne feledjük ezeket is kifúrni sütés előtt!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!