r
Nosalty Logó

Rakott mákos tészta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Muci
Rakott mákos tészta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1293 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 5164 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 347 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.3 g

Zsír

  • Összesen
    48.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2087.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    848 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    252 mg
  • Foszfor
    771 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    188.3 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    100.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    181 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    357 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    177 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 1293 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.2 g

Zsír

  • Összesen
    194.5 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    68 g
  • Koleszterin
    443 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8349.9 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    378 mg
  • Kálcium
    3390 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    1010 mg
  • Foszfor
    3082 mg
  • Nátrium
    403 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    753.2 g
  • Cukor
    281 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    400.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    723 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1429 micro
  • Kolin:
    327 mg
  • Retinol - A vitamin:
    709 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    138 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    345 micro
Összesen 5164 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    559.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    227 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 347 Kcal

Elkészítés

  1. .A mákot megdaráljuk és elvegyítjük 10 dkg porcukorral.
  2. A tésztát enyhén sós, lobogó, bő vízben, amibe 1 ek olajat is teszünk, kifőzzük, majd leszűrjük.
  3. Egy nagyobb edényben a tésztát összekeverjük a cukros mákkal.
  4. Egy magasabb falú tepsit ( 22x 38 cm ) vastagon kikenünk a vajjal és beszórunk a zsemlemorzsával.
  5. Beleterítjük a tészta felét és egyenletesen elosztjuk rajta a baracklekvárt, majd beborítjuk a tészta másik felével.
  6. A tejfölt elkeverjük 1 ek porcukorral, a vaníliás cukorral és 1 db nyers tojással. Ráöntjük a tészta tetejére, amin egyenletesen eloszlatjuk.
  7. Előmelegített sütőben 220 C °-on addig sütjük, míg a teteje kissé megpirul, ez kb 30 percet vesz igénybe.
  8. Igény szerint porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 175 alkalommal
  • Receptkönyvben: 773
  • Tegnapi nézettség: 18
  • 7 napos nézettség: 105
  • Össznézettség: 123593
  • Feltöltés dátuma: 2009. augusztus 10.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az egyszerű mákos tészta felturbózott változata, de megéri az a kis plusz, amit hozzávalókból és a ráfordított időből igényel, mert lényegesen finomabb.

Hozzászólások (30)

Törölt felhasználó

Pozsonyi kockának is nevezik ezt a finomságot.

Törölt felhasználó

Ez olyan lehet, mint a Chocito: ronda és finom :-) bocs, ezt nem hagyhattam ki :-)

Elisabeth

  mi sült mákostésztának hívjuk, és az egész család imádja :) azt hiszem, csinálok is a héten :):)

Bernadett

..én ezt már többször megcsináltam, nagyon finom..:)

Törölt felhasználó

Mi is elkészitettük anyukámmal és nagyon rossz :( sorry

Törölt felhasználó

Mi is elkészitettük anyukámmal és nagyon rossz :( sorry

Törölt felhasználó

Nem értem az el?z?höz hasonló hozzászólásokat. Gondolom az lehetett náluk a probléma, hogy alapvet?en nem szeretik a mákos tésztát, vagy avas volt a mákjuk, szóval nem volt mákjuk :-)), pechjük volt. Félretéve a tréfát, ez a recept nem más, mint finom ízekkel felturbózott ízletes mákos tészta. Szóval Muci, már én is sokszor megcsináltam és rettent?en finom, még az is megeszi így a mákos tésztát a családban, aki annyira nem is rajong érte.

Törölt felhasználó

Eddig mindenkinek igaza van, mert tényleg finom. Amit viszont elfelejtettünk, hogy az egészet lehet "egészséges"-re is csinálni, durumtésztából és édesít?szerrel. Így aztán nem is hizlal annyira:) és eszembe jutott, hogy a mák er?síti a csontokat!!!

Piroska58

Kedves Muci! Ez a recept fantasztikus! Igazad van tényleg megéri ezt kis plusz munkát! Nagyon finom lett és a látványa, hát nem semmi!!!! Nem lett elég a sárgabarack lekvárom, gondoltam egy kis erdei gyümölcs lekvár nem ront rajta. Nagyon finom lett és a tejföl tetejére sülés közben szép kis bordó foltok ültek ki. Ezért írtam, hogy a látványa sem semmi! A férjem oda volt érte, nagyon szereti a mákos ételeket. Köszi a receptet, még sok hasonlót tölts fel! Üdv! Piroska

Muci

Kedves Piroska 58 ! Örülök, hogy sikered volt a rakott mákos tésztával. Keresgéljél továbbra is az oldalon, biztos találsz sok kedvedre való receptet, amit érdemes kipróbálni. Üdv.: Muci

Törölt felhasználó

Kedves Muci! Hála ezért az egyszer?, de nagyszer? receptért, remek a mákos tészta továbbfejlesztett változata!:)) Azt hiszem "sima" formáját örökre leváltottam az általad feltett receptre!

Törölt felhasználó

Egyszer?en finomságos!!! :)

nettunderke

csak kerdezem ; ezt nem lehetne tejfol helyett felvert tojas habbal kesziteni????? En imadom a makos dolgokat de a tejfol miatt meg biztos varni fogok vele.

Törölt felhasználó

Kedves Muci,nagyon finom volt!Nem volt itthon metélt tésztám,így fodros kockából készült.Ehhez 25 dkg mák kellett és kicsit több cukor.Nettündérkéhez hasonlóan nekem se jön be a mákos-tejfölös,így almát reszeltem a tetejére,addig sütöttem,amíg az alma picit pirulni kezdett.Aztán kivettem a süt?b?l,és 3 fehérjét habnak felvertem,bele a van.cukor és 1 ek.lekvár.Rásimítottam az alma tetejére és csak addig tartottam bent,amíg a hab egy kis színt nem kapott.Nagyon fincsi lett!Köszi Mucinak a receptet!Üdv.:Éva

P.

Csókolom! Hát én bizony nekiálltam tésztát gyúrni máma és a nagy lendületben elkészítettem ezt a tésztát is. Nosztalgiázni szerettem volna kicsit, otthoni ízeket érezni, úgyhogy belekerült az otthoni sárgabaracklekvár, a mák, amit még édesapa darált, az exportált Nádudvari tejföl és az én két kézzel gyúrt tésztám. Hogy ez mennyire finoooooooom! Mi sosem raktunk tojásos tejfölt a tetejére, de azonnal telefonáltam haza mamának és mostantól törvénybe iktattuk a családi kódexben, hogy rakott mákos tésztát mától csak így szabad elkészíteni. Nagyon-nagyon finom volt! Millió puszi érte! Eszter

Címlapról ajánljuk

További cikkek