Így csökkentsd egy receptben a mennyiségeket sütéskor

Sütnél egy kis sósat vagy valami kekszet, muffint, de a recept egy hadseregre számol, neked meg épp csak egy uzsonnányi adagra van szükséged? Mutatjuk, hogyan tudod könnyen átszámolni például a csészényi mennyiségeket grammra.

A mértékegységek átváltása sütéskor nem egyszerű, mert mi van, ha az ünnepi menühöz tartozó recept minden szempontból szuper, viszont hat személyre adja meg a mennyiségeket, ti pedig csak ketten vagytok....Számos esetben elég csak leosztani vagy épp felszorozni a megfelelő arányban az adott receptben megadott száraz és folyékony hozzávalókat, hogy változtassunk a mennyiségén, anélkül, hogy az arányok eltolódnának, de mit kezdjünk azzal, ha egy recept egy tojást ír elő a négyfős mennyiséghez? Tényleg nagyon szigorúan le kell mindent mérni? Öt kanál víz helyett baj-e, ha három kanálnyit használunk fele annyi mennyiségnél? 

Segítünk, hogy a mértékegységek átváltása sütéskor könnyebb legyen.

A Delish cikkében ezeket az elsőre triviálisnak tűnő, valójában sokszor nem egyértelmű mennyiségi kérdéseket járja körül, valamint azt, hogy egy nehezebben értelmezhető mértékegységet (csapott evőkanál például) hogyan lehet egy kicsit precízebben használni egy receptben - így aztán könnyebben tudjuk majd kétszerezni vagy éppen felezni egy adott receptben előírt hozzávalókat, ha úgy tartja kedvünk. 

Cup és evőkanál gramm és deka helyett

Míg mi, magyarok a receptjeinkkel egészen el vagyunk kényeztetve, ugyanis hagyományosan grammokban, dekákban és kilókban számolunk, egy külföldi, angol nyelvű receptnél már gondban vagyunk, nemcsak azért, mert idegen tőlünk, hogy csészében (cup) és evőkanálban adják meg a mennyiségeket, mert azt azért elég gyorsan át lehet állni erre a fajta főzési/sütési stílusra, kényelmesebb is, mint elővenni a mérleget, de ha egy receptben háromnegyed csészényi kell egy hozzávalóból, mi viszont épp feleannyit akarunk belőle készíteni, akkor bizony gondban vagyunk.

Mert mennyi háromnegyed csésze liszt fele? Hát egészen pontosan ¼ csésze és 2 evőkanál vagy egyszerűbben: 6 evőkanál. De mennyi ⅓-ad csésze liszt fele? Ehhez jó ha tudjuk, hogy az egy ⅓-ad csésze az megfelel 5 evőkanálnak és 2 teáskanálnak, így ⅓ csésze liszt fele ennek megfelelően 2 evőkanálnyi és 2 teáskanálnyi liszt lesz. Hát, nem egyszerű, az biztos. 

Az alábbi táblázatból kicsit jobban átláthatók lesznek a mennyiségek, ha minden csészét átváltunk evőkanálnyi mennyiségekre, még mindig nyert ügyünk van, ha épp nincs a közelünkben konyhai mérleg, hogy a hagyományos, grammos mérési módszert használjuk: 

 • 1 csésze = 16 evőkanál
 • 3/4 csésze = 12 evőkanál
 • 1/2 csésze = 8 evőkanál
 • 1/3 csésze = 5 evőkanál +2 teáskanál
 • 1/4 csésze = 4 evőkanál
 • 1 evőkanál = 3 teáskanál

Ha pedig inkább maradnánk a jól bevált mértékegységeknél, viszont a receptünk csészékben (cup) számol, semmi gond, az alábbi táblázat alapján könnyedén átszámolhatunk mindent grammra, és így aztán könnyebb is lesz utána emelni vagy épp csökkenteni a mennyiségeken: 

 • 1 csésze (cup) finomliszt = 125 gramm
 • 1 csésze barnacukor = 220 gramm
 • 1 csésze kristálycukor = 200 gramm
 • 1 csésze porcukor = 115 gramm
 • 1 csésze cukrozatlan kakaópor = 90 gramm
 • 1 nagy tojás, héj nélkül = nagyjából 50 gramm

Még több sütési tipp itt:

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek