Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tartós alapanyagok: 8 tipp a legjobb ÉDESBURGONYÁS ételekhez

Az édesburgonya olyan gumós zöldség, ami, bár nem olcsó, de tápanyagdús, jól variálható, nagyon finom, és sokáig eláll! Most ő is jól jöhet sokunk konyhájában.

A harsogóan színes gyökérzöldség rengeteg módon felhasználható, az elmúlt években óriási népszerűségre tett szert. Nagyobb hiperekben elsősorban Amerikából importált verziókat találunk, de szerencsére hazánkban is termesztik. Olyannyira, hogy nyáron megismertem egy termelőt, aki isteni krémeket készít batátából, jó szívvel ajánlom a termékeiket!

Most, hogy sokan felhalmoztunk némi alapanyagot, és próbáltunk egészséges zöldségféléket is a spájzba gyűjteni, jól jöhet pár tipp, mit kezdjünk velük:

A zöldségről dietetikusunk itt írt!

Édesburgonyából létezik lila, citrom- és narancssárga, vöröses színű is, a közös bennük a magas keményítőtartalmuk, puhára sülő belsejük és édeskés ízük. Az emberiség egyik legősibb táplálékának számít, ami időről időre fénykorát éli, elsősorban Amerikában elterjedt, és eredetileg innen is származik. 

 


Az édesburgonya tehát kifejezetten jót tesz a szervezetünknek is, de hogyan használjuk fel?

Most adunk 10 tippet a legjobban sikerült batátás receptekhez!

  • A nyers édesburgonya meglepően sokáig eláll hűvös, napfénytől védett helyen. Mehetnek pincébe, garázsba, de vigyázz, más zöldségekkel (hagyma, alma) ne pakold össze, mert azok könnyen tönkretehetik, és így sokkal előbb meg fog romlani. 
  • Nem a méret a lényeg, ugyanis a nagyobb édesburik jóval lassabban sülnek meg. Keress hosszúkás, kisebb darabokat, ezek könnyen elkészülnek, 200 fokon akár 45 perc alatt is. Az ennél nagyobb példányok hosszabb sütési időt igényelnek.

 

  • Semmiképp se felejtsd megmosni, meghámozni! A megtisztított batátákat egy tiszta konyharuhával szárítsd meg, majd helyezd fóliára, sütőpapírra. Sütés közben legalább négyszer szurkáld meg, a burgonya természetes cukrai ezáltal kijönnek a gumó felszínére, így a batáták finoman hozzátapadnak majd a sütőfelülethez.
  • Az a jó, hogy az édesburgonya marhahússal, sertéssel, csirkével is isteni párost tud alkotni, az én kedvencem mégis a csirkés kombó, de magában megsütve, friss salátával is ellenállhatatlan. És természetesen krémlevesekbe is mehet!
  • Maradt belőlük felesleg, felhasználás után? Törd össze, akárcsak a sima burgonyákat, és mehetnek köretnek, vagy éppen muffinba! A megsült édesburgonya hűtőben 3-4 napig, fagyasztva legalább három hónapig eláll.
  • Vaj, tejföl, guacamole, zöldhagyma, pulled pork, csípős csirkeszárnyak, sült kolbász – mindegyik istenien passzol a sült batátához, akkor is, ha az örök kedvencem a natúr, hirtelen, serpenyőben kisütött, picit sózott édesburgonya marad.
  • Az édesburgonya édes ízét úgy tudod mérsékelni, ha gyorsan főzöd/sütöd meg, kisebb darabokra szeletelve! 

Tudtad?

Az International Potato Center perui központja nem kevesebbet állít, mint hogy 6500-féle édesburgonya létezik! 

Ezeket is olvasd el:

címlapfotó: iStock
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!