Se nem saláta, se nem káposzta, mégis imádjuk: ez a PAK CHOI !

Az ázsiai konyha egyik legszuperebb kiegészítője szinte fogyaszt, tele van értékes tápanyaggal, és sokféle ételt feldob.

Nemrég még nekifutásból csaptam le rá, ha véletlenül lehetett kapni valahol, most már nagyon sokfelé elérhető ez a leveles zöldségféle, ami se nem saláta, se nem káposzta, de nagyon egészséges, nagyon zöld, és szuper kiegészítő szinte bármihez.

Általában azt szeretjük, ha valaminek karakteres íze, illata van, néha azonban pont az a jó, ha egy kicsit jellegtelen az alapanyag. A pak choit éppen ezért szeretjük: gazdag ízű levesek remek betétje, fűszeres, nehéz, karakteres ételek kiegészítője éppen emiatt a tulajdonsága miatt lehet.

Családja

A pak choi gyönyörű homokóra formája magyarul a bordáskel nevet viseli, ez utal a családra, amelyhez tartozik: a kelkáposztának, a brokkolinak és a karfiolnak, azaz a keresztesvirágúaknak a rokona.

Szuperélelmiszer

És mint ilyen, szuper egészséges: mostanában ez a zöldségcsalád az, aminek a legtöbb gyógyhatást tulajdonítanak, mert elképesztően sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. A pak choiban sok vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink és K-vitamin található, tele van rosttal, így nem csak a csontokat erősíti, de segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást. Kiváló káliumforrás, amiből állítólag sosem eszünk eleget, de van benne szelén is, ami nagyon fontos a fertőzések elleni védelem során.

Így szeretjük

A zöldség felépítésénél fogva különböző fokozaton zsengébb és keményebb levelekből áll, ezért sokan inkább szétszedik leveleire, és így pirítják hirtelen, vagy teszik levesbe. Aki kedveli a rágnivalóbb, ressebb zöldségeket, annak azonban ajánljuk, hogy próbálja ki félbe vágva és megsütve, különösebben a kisebb fejeket. A lényeg, hogy a pak choit sosem párolják vagy sütik egészen puhára, mindig enyhén ress állagúra hagyják. Nagyon jól megy hozzá a szójaszósz és a szezámolaj, ezekkel érdemes ízesíteni, ha magában készítjük. Hal mellé nagyon klassz köret, de ha kisebb csíkokra vágjuk, hirtelen pirított ázsiai tészták, sült rizsek szuper kiegészítője lesz.

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

A 6 legszebb nosztalgikus kávéház Budapesten, ha nem specialty kávé...

Izgalmas gasztrohelyek százaival tartjuk a lépést a világ fősodrával. Budapest romantikája és bája azonban a reformkori és századfordulós építészetében, ekkorról fennmaradt emlékeiben is rejlik. A leghangosabb sikert a New York Kávézó aratta, amelynek bejáratában olykor mind a mai napig sorok állnak, hogy az idelátogatók részesülhessenek az élményből. Lesd meg, mi melyik klasszik kávéházat ajánljuk a fővárosban, ha autentikus kávéra és süteményre vágysz!

Nosalty

További cikkek