Így tárold a zöld, az érett és a már felvágott avokádót!

Lövésed sincs, hogy tárold az avokádót? A-tól Z-ig mindent megtudhatsz az avokádó helyes tárolásáról a még zöld, a már érett és felvágott állapotában.

Taco, saláta, avokádós pirítós – finom és egészséges avokádós ételek, amiket gyorsan el lehet készíteni. Az egyetlen akadály, ami közéd és az avokádós finomságod közé állhat, ha megromlik a gyümölcs. Mindezt megelőzheted, ha ismered az avokádó tárolásának szabályait – ezeket vesszük most végig!

Hogyan tárold az egész avokádót?

Az avokádó helyes tárolásának nulladik lépésének helyszíne nem a konyha, hanem az élelmiszerbolt. Válassz inkább kissé éretlen avokádót, így az érési folyamat otthon zajlik le, így könnyebben elkaphatod azt a pillanatot, amikor tökéletesen érett az avokádó. Ezen túlmenően a legjobb tárolási módszer attól függ, hogy az avokádó épp milyen állapotában van.

Így tárold a zöld, az érett és felvágott avokádót!

Éretlen egész avokádó

Ha nem sietsz az éretlen avokádó felhasználásával, egyszerűen csak hagyd a pulton vagy a kamrában. Mindkét esetben úgy helyezd el az avokádókat, hogy ne érjenek egymáshoz, és ne tedd őket egy tálba vagy halomba, hogy elkerüld a zúzódásokat. Általánosságban elmondható, hogy az avokádó így akár öt napig is eláll.

Mit tegyél, ha éretlen az avokádód, de szeretnéd felgyorsítani a folyamatot?

Csomagold újságpapírba, vagy tedd egy barna papírzacskóba, amelynek a tetejét szorosan lezárod. Ezután tedd az avokádót meleg helyre, például a tűzhely mellé.

Semmiképp se a hűtőbe tedd ilyenkor, mert az késlelteti az érést.

Érett egész avokádó

Ha az avokádó megérett, akkor a legjobb, ha azonnal felhasználod. Még nem állsz kész erre a feladatra? Akkor a hűtőbe tedd be, ezzel meghosszabbíthatod a frissességét. A hűtő alsó, zöldséges fiókja ideális erre a célra, mivel kevésbé meleg, mint a felső polcok. Ha ez nem lehetséges, egyszerűen válassz egy hűvös helyet a konyhában. Az érett avokádót egy-három napon belül fel kell használni.

Hogyan tárold a felvágott avokádót

Az optimális íz és állag érdekében az avokádót csak akkor szabad felvágni, amikor eljött az ideje, hogy mondjuk guacamolévé alakuljon. Ha azonban már felvágottat avokádót kell eltenned későbbre, akkor egy-két dologra érdemes odafigyelned.

Avokádó felek

Egy avokádó fél (maggal vagy mag nélkül) tárolásához az alábbi lépéseket kövesd:

 • Az avokádóhúst kend meg citrom- vagy lime-lével. Ez segít minimalizálni a levegőnek való kitettséget, és lassítja a barnulást, amelyet az oxidációnak nevezett kémiai folyamat okoz.
 • Szorosan csomagold az avokádót műanyag fóliába, hogy tovább csökkentsd a levegőnek való kitettséget.
 • Tedd az avokádót egy légmentesen záródó edénybe.
 • Tárold a hűtőszekrényben az alsó fiókban.

Megfelelő tárolás esetén a vágott avokádó körülbelül egy napig eláll a hűtőben.

Szeletelt vagy kockára vágott avokádó

Ha az avokádót már felszeletelted vagy kockára vágtad, nagyobb valószínűséggel barnul meg. Ez a levegő miatt van, de arra is van megoldás, hogy lassítsd ezt a folyamatot:

 • Helyezd az avokádódarabokat egy lime-lével kikent tálba. Nyomkodd le őket, hogy minél kevesebb levegő legyen közöttük.
 • Áztass egy tiszta papírtörlőt lime-lébe, majd szorosan helyezd a feldarabolt avokádó teteje köré.
 • Helyezz fóliát közvetlenül a papírtörlőre.
 • Tárold a hűtőszekrényben a zöldséges fiókban, legfeljebb egy napig.

Biztonságosan fogyasztható a barna avokádó?

Akár félbevágott, szeletelt vagy kockára vágott avokádóról van szó, hajlamos lesz arra, hogy a tárolás során megbarnuljon. Ez az avokádó húsában található fenoloknak nevezett növényi vegyületeknek köszönhető. Amikor az avokádó levegőnek van kitéve, a polifenol-oxidáz (egy enzim) oxidációt indít el, amely folyamat megváltoztatja a fenolok szerkezetét. Az eredmény a barna avokádóhús.

Ez azonban nem élelmiszerbiztonsági probléma, és ilyenkor is biztonságosan fogyasztható, bár az állaga és az íze nem biztos, hogy vonzó.

Le lehet fagyasztani az avokádót?

Bár a gyümölcsöt a legjobb frissen fogyasztani, van rá mód, hogy lefagyaszd az az avokádót.

Így tárold őket!
 • Hámozd meg, magozd ki, és szeleteld fel az avokádót. Kockákra is vághatod.
 • Kend be az avokádót citrom- vagy lime-lével, hogy megakadályozd a barnulást.
 • Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezd az avokádót a lapra egy rétegben, ügyelve arra, hogy a darabok ne tapadjanak össze.
 • Fagyaszd le egy-két órára, vagy amíg teljesen meg nem fagynak a szeletek.
 • Tedd át az avokádót egy fagyasztóbiztos edénybe vagy visszazárható zacskóba. Ha zacskót használsz, nyomkodd ki az összes felesleges levegőt.

A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan az avokádó is 8-12 hónapig áll el a fagyasztóban, de minél hamarabb megeszed, annál jobb.

Vedd figyelembe, hogy a fagyasztott avokádó nem olyan sokoldalúan felhasználható, mint a friss. Ráadásul a felolvasztás szemcséssé teheti, ezért olyan hideg receptekben működhet jól, mint a turmixok, smoothie-k és hummuszok. Itt fagyasztva használd őket, így krémesebbé teszik az elkészült étel.

Forrásunk volt.


Ismerd meg velünk az alapokat:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.