Még a legfelkészültebb háziasszonyokkal és –urakkal is megeshet, hogy hirtelen kifogynak valamilyen hozzávalóból a nagy karácsonyi készülődés közepette, esetleg neadjisten elfelejtettek valamit a boltban a kosárba tenni. Semmi baj, nincs vész, nem kell megijedni – akadnak olyan alapanyagcserék, amelyekkel menthetőek lesznek a pár hozzávalót hiányoló karácsonyi ételek. Nézzük, mit mire érdemes cserélni!
Vaj helyett: sós sütemények
Az omlós és kelt tésztájú sós aprók mind nagy mennyiségben igényelnek vajat, ilyen magas igények mellett pedig könnyen elszámolhatja magát az ember. Ha hiányzik egy kisebb mennyiségű vaj, helyettesítsük juhtúróval, friss kecskesajttal vagy márványsajttal. Sőt, akár tepertőkrémmel is!
A lényeg, hogy lágyabb, de zsíros állagú legyen a helyettesítő.
Vaj helyett: édes sütemények
Az islerek és linzerek tésztája igencsak kényes, könnyen megérzi, ha valamit mókolunk az arányokon. Persze kis mennyiségben és kellő odafigyeléssel cserélgethetünk, ha nagyon muszáj: a vajat például zsíros tejszínre, mascarponére vagy krémsajtra.
Szilvalekvár és aszalt szilva
Az igazi, hozzáadott cukor nélkül főzött szilvalekvár csak gyümölcsöt tartalmaz, sűrű, szinte zselés állagú, sötét színű és épp csak kellemesen édes. Ugyanezek a tulajdonságok igazak egy jó minőségű aszalt szilvára is. Így az aszalványt bátran használjuk lekvár helyett (vízbe vagy vörösborba beáztatva, majd leturmixolva) süteményekben, a lekvárt pedig töltött húsokban (de csak akkor, ha tényleg sűrű és cukormentes).
Főzött csokoládémáz
Könnyen alulvásárolhatjuk magunkat étcsokoládéból, ami azt eredményezheti, hogy idő előtt elfogy a bevonásra használt mázunk. Ha előáll ez a kellemetlen helyzet, készítsünk főzött csokoládémázat kakaóporból, cukorból és vajból. Figyeljünk rá, hogy kellően sűrű legyen, különben a sütemények beisszák.
Aszalt gyümölcs helyett
Rengeteg aszalt gyümölcs kell a püspökkenyérbe és aprósüteményekbe, ha pedig még keveset mutat a mérleg, pótoljuk ki a maradék mennyiséget aprított birsalmasajttal vagy olyan alacsony nedvességtartalmú gyümölcsökkel, amelyek nem áztatják majd el a süteményt (banán, gránátalma, bogyós gyümölcsök).
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide: