5 utolsó pillanatos alapanyagcsere, ami megmentheti az ünnepi készülődést

Annak ellenére, mennyi időt töltünk az ünnepek előtt a boltokban, mégis előfordulhat, hogy valami elfogy otthon. Ha beütne a krach, és már nem akarunk/tudunk ismét vásárolni menni, vessük be az alábbi alapanyagcseréket.

Még a legfelkészültebb háziasszonyokkal és –urakkal is megeshet, hogy hirtelen kifogynak valamilyen hozzávalóból a nagy karácsonyi készülődés közepette, esetleg neadjisten elfelejtettek valamit a boltban a kosárba tenni. Semmi baj, nincs vész, nem kell megijedni – akadnak olyan alapanyagcserék, amelyekkel menthetőek lesznek a pár hozzávalót hiányoló karácsonyi ételek. Nézzük, mit mire érdemes cserélni!

Tradicionális flódni: réteges karácsonyi sütemény, dióval, mákkal, almával és szilvalekvárral
5 utolsó pillanatos alapanyagcsere, ami megmentheti az ünnepi készülődést

Vaj helyett: sós sütemények

Az omlós és kelt tésztájú sós aprók mind nagy mennyiségben igényelnek vajat, ilyen magas igények mellett pedig könnyen elszámolhatja magát az ember. Ha hiányzik egy kisebb mennyiségű vaj, helyettesítsük juhtúróval, friss kecskesajttal vagy márványsajttal. Sőt, akár tepertőkrémmel is!

A lényeg, hogy lágyabb, de zsíros állagú legyen a helyettesítő.

Vaj helyett: édes sütemények

Az islerek és linzerek tésztája igencsak kényes, könnyen megérzi, ha valamit mókolunk az arányokon. Persze kis mennyiségben és kellő odafigyeléssel cserélgethetünk, ha nagyon muszáj: a vajat például zsíros tejszínre, mascarponére vagy krémsajtra.

Szilvalekvár és aszalt szilva

Az igazi, hozzáadott cukor nélkül főzött szilvalekvár csak gyümölcsöt tartalmaz, sűrű, szinte zselés állagú, sötét színű és épp csak kellemesen édes. Ugyanezek a tulajdonságok igazak egy jó minőségű aszalt szilvára is. Így az aszalványt bátran használjuk lekvár helyett (vízbe vagy vörösborba beáztatva, majd leturmixolva) süteményekben, a lekvárt pedig töltött húsokban (de csak akkor, ha tényleg sűrű és cukormentes).

Főzött csokoládémáz

Könnyen alulvásárolhatjuk magunkat étcsokoládéból, ami azt eredményezheti, hogy idő előtt elfogy a bevonásra használt mázunk. Ha előáll ez a kellemetlen helyzet, készítsünk főzött csokoládémázat kakaóporból, cukorból és vajból. Figyeljünk rá, hogy kellően sűrű legyen, különben a sütemények beisszák.

Aszalt gyümölcs helyett

Rengeteg aszalt gyümölcs kell a püspökkenyérbe és aprósüteményekbe, ha pedig még keveset mutat a mérleg, pótoljuk ki a maradék mennyiséget aprított birsalmasajttal vagy olyan alacsony nedvességtartalmú gyümölcsökkel, amelyek nem áztatják majd el a süteményt (banán, gránátalma, bogyós gyümölcsök).

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek