4 káprázatos fogás, amit már most előkészíthetsz az ünnepekre

Ugyan van még egy teljes hét az ünnepig, már most is nekiállhatunk a készülődésnek, ha nem akarunk mindent az utolsó pillanatban csinálni. Az alábbi karácsonyi ételek nagyjából előre is elkészíthetőek. Segít a Napi Tipp!

Praktikus ünnep olyan szempontból a karácsony, hogy klasszikus fogásai közül némelyiket jó előre elkészíthetjük, majd eltehetünk a kamrában, hűtőben. Ezek a hosszabb szavatossággal rendelkező karácsonyi ételek megkönnyíthetik a készülődést, ha időben tervezünk velük – amikor eljön a nagy nap, már csak melegíteni kell őket, közben foglalkozhatunk minden mással. Nézzük, mely karácsonyi ételekkel érdemes előre készülni!

Előre elkészíthető karácsonyi májpástétom zsír alatt eltéve, pirítóssal, csemegeuborkával
4 káprázatos fogás, amit már most előkészíthetsz az ünnepekre

Kocsonya

Talán inkább szilveszteri recept, de sokan fogyasztják karácsonykor is a kocsonyát – eltarthatósága pedig méltán híres. A rengeteg kollagén, ami zseléssé teszi a húslevet, segít nekünk abban is, hogy hosszabb ideig tároljuk az érintetlen kocsonyákat.

Amennyiben nem kanalaztunk bele, illetve van egy jelentősebb zsírréteg a kocsonya felszínén, egy-másfél hétig hűtőben eláll.

Zsírban sült hús

Nagyanyáink tárolási módszere ezekben a modern időkben is jól jön: ha zsírban sütünk ki egy nagyobb darab húst, majd ugyanebben a zsírban eltesszük úgy, hogy a megdermedt zsiradék teljesen ellepje a húsdarabot, bátran tárolhatjuk hideg helyen hosszabb ideig is (jó pár hét).

Házi májpástétom

Szintén a szilárd, zsíros védőréteg tartja épségben a házi májpástétomot, hogy később is fogyasztható legyen. Miután elkészítettük, tegyük kis tálalóedényekbe vagy csatos üvegbe, majd öntsünk a pástétomra egy vastag zsírréteget, és várjuk meg, hogy megszilárduljon. Amennyiben ehhez nem nyúlunk, egy-másfél hétig fogyasztható marad a májkrém.

Töltött káposzta

Ugyan nem a leghosszabban eltartható étel (tekintve, hogy főtt hús van benne), azonban pár (maximum 5) napot simán kibír a hűtőben, így amennyiben most hétvégén megfőzzük, szenteste már csak újra kell melegíteni. És mind tudjuk, hogy a káposzta is olyan étel, ami melegítve szinte finomabb, mint frissen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...