Olcsó savanyú káposztás ételek karácsonyra, ha idén nem töltenéd

Persze, a karácsonyi menü az ünneplésről szól, de azért mégsem árt, ha akad egy-két olyan olcsóbb recept, amihez az ember visszanyúlhat, ha nem akar vagyonokat költeni. Nézzük, mit főzhetünk a téli kedvencből, a savanyú káposztából!

Ha végignézünk az ünnepi menü alapanyagain, több ponton is könnyedén belebotolhatunk a savanyú káposztába. A legtöbb háztartásban töltött káposzta vagy korhelyleves formájában jelenik meg a fermentált zöldség – és nincs is baj ezekkel a tradicionális fogásokkal. Azonban, ha idén valami másra vágyna a család, esetleg szeretnénk jobban befogni a tárcánk száját, érdemes lesz más receptekre váltani. Alább következik három ízes fogás – mindegyik savanyú káposztát tartalmaz, mindegyik házias és mindegyik, a maga szerénységében, egészen emelkedetté teszi az ünnepi vacsora hangulatát.

Olcsó savanyú káposztás ételek karácsonyra, ha idén nem töltenéd

Pár szó a savanyú káposzta beszerzéséről

Egész évben hozzájuthatunk, karácsony táján azonban még egyszerűbbé válik a savanyú káposzta beszerzése. Azonban, ha tényleg minőségi, rendesen fermentált zöldséget szeretnénk, érdemes lehet ellátogatni a hozzánk legközelebb eső piacra. A bolti verziókkal sincsen probléma, ezek azonban néha tartalmazhatnak bizonyos tartósítószereket.

Figyeljünk arra, hogy ne ecettel és más módszerekkel savanyított, hanem ténylegesen fermentált, tehát sós lében érlelt, „erjesztett” káposztát vegyünk – ebből lesznek a legfinomabbak az ételek.

Hogyan főzzünk savanyú káposztával?

Ugyan a savanyú káposzta – ahogy a neve is utal rá – igencsak savas, nem kell aggódnunk amiatt, hogy ez a pH-értékbeli eltérés befolyásolná a vele főzött alapanyagok viselkedését. Nem bántja a húsokat, a tejtermékeket sem csapja ki, legalábbis abban a mennyiségben nem, ahogy egy átlagos receptben felhasználjuk.

Inkább az ízére érdemes odafigyelni: ha nem szeretjük a túlzottan fermentált, savas, sós aromát, vagy szeretnénk ettől megóvni az ételünket, akkor mossuk át folyó víz alatt a káposztát, és csak utána használjuk fel.

Nem mindegy, milyen káposztát veszünk / Fotó: Simon Gábor

TIPP: Ha nem mossuk át, a sózással legyünk óvatosabbak, mint általában. Inkább kóstoljunk előbb, és csak utána szórjunk a fazékba további ízesítőt.

A savanyú káposztához legjobban passzoló ízek:

Meglepően széleskörű és inkluzív azon alapanyagok és ízek listája, amelyek társaságában a savanyú káposzta jól érzi magát. A teljesség igénye nélkül, nézzünk pár említést:

  • húsfélék: füstölt szalonna, szárazkolbász, sütni való kolbász sertéshús, csirkehús
  • zöldségek: burgonya, babok, répa, egyéb káposztafélék, fokhagyma
  • gyümölcsök: alma, körte, birsalma, szilva
  • fűszerek: kapor, gyömbér, szegfűbors, borókabogyó, babérlevél, fűszerpaprika, bors, kömény
  • egyéb ízesítők: méz, mustár, sör

A leves és a ragu határán: szlovén jota, azaz babos-krumplis egytál

A jota receptjéért kattints a képre!

Talán furcsának tűnhet az ünnepi menü szintjére emelni egy olyan fogást, amely a szlovén paraszti konyha köznapokon főzött, megbízható alapköve. De ha belegondolunk, a magyar konyha sem arról híres, hogy borzasztóan kifinomult vagy túlzottan elegáns étkeket készítenénk a jeles napokra. Az ünnepekkor fogyasztott ebédek és vacsorák is inkább utólagosan váltak elegánssá, inkább csak megszokásból.

Ezt a vénát követve bátran megfőzhetjük a gyors, egyszerű és módfelett pénztárcabarát jotát. De mi is a jota? Ragu? Leves? Nos, a válasz valahol a kettő között bújik: mivel a babkonzervek sűrű, keményítős levét is felhasználjuk, illetve minden zöldséget egy fazékban főzünk készre, a lé/szaft igencsak gazdag, szinte sűrű állagú lesz, még a rövid főzési idő ellenére is.

A jota receptjéért kattints a képre!

Ízre a jota abszolút ismerős lehet, így a szigorúan hagyományőrző családtagoknál sem veri majd ki a biztosítékot: ha nagyon kérdezősködnének, mondjuk nekik, hogy a recept saját kútfőből származik, és adjunk nekik még egy szelet ropogós héjú, fehér bélű kenyeret a tunkoláshoz.

TIPP: A jota természetesen száraz, beáztatott babból is készíthető, de ekkor hosszabb lesz a főzés ideje, és később kell minden más alapanyagot hozzáadnunk, nehogy azok szétfőjenek.

Nézd meg videón is a jota elkészítését:

Itt a jota teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Klasszikus rakott savanyú káposzta: ünnepkor is megállja a helyét

Persze a saját házunk tájáról is nyerhetünk inspirációt: a savanyú káposztából töltött káposzta vagy korhelyleves helyett készíthetünk magyaros rakott káposztát. De nem ám akármilyet! Ha már egyszer ünnep van, adjuk meg a módját és főzzük tényleg tökéletesre a rakottast.

A rakott savanyú káposzta receptjéért kattints a képre!

Tippek ahhoz, hogy idén karácsonykor a rakott káposzta legyen a legmenőbb étel az asztalon:

  • Tegyük ízesebbé és szaftosabbá az egész rakottast szalonnával: használjuk fel a kisült zsírt és a kockákat is a rakottas minden rétegében.
  • A középső réteghez használt rizst főzzük fűszeres, aromás vízben: a borókabogyó és a babérlevél kellemes, de nem túl tolakodó ízt adnak majd a szemeknek.
  • Tegyük bele a szalonna bőrkéjét is a rizs főzővizébe – így garantáltan szaftos marad majd, még a sütés után is.
  • Vegyük el a káposzta túlzott savasságát és javítsunk a textúráján is azáltal, hogy elkeverjük a szalonnából kisült zsírral.
  • Lássuk el vastag tejfölréteggel a rakottast, nehogy kiszáradjon a sütőben.

Nézd meg videón is a rakott savanyú káposzta elkészítését:

Itt a rakott savanyú káposzta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Lusta, de elegáns csirkecombok: káposztaágyon alusszák téli álmukat

De az sem marad recept nélkül, aki mégis egy ünnepibb, elegánsabb húsételt tenne a vendégek, a család elé – persze továbbra is úgy, hogy az étel mind a költségvetéssel, mind az időbeosztással kesztyűs kézzel bánjon.

A savanyú káposztás csirkecomb receptjéért kattints a képre!

Nos, az alábbi egyedényes csirkecombok szinte magukat készítik el, nekünk csak az egyre erőteljesebben szállingózó aromákat kell majd élveznünk, miután betettük a sütőbe az ízes káposztaágyra fektetett combokat.

A csirke a sütési idő nagy részében fólia alatt, a sörös káposzta gőzében párolódik omlósan puhára, ez azonban még nem elég: ahhoz, hogy a zsíros csirkebőr gyönyörűen aranybarna és harsányan ropogós legyen, pirítsunk rá a fólia levétele után.

A savanyú káposztás csirkecomb receptjéért kattints a képre!

TIPP: Készíthetünk valamilyen köretet is a csirkecombok mellé (például hagymás krumplit vagy párolt rizst), de el is engedhetjük, ugyanis a rengeteg szaftot a legjobban egy szelet kenyérrel lehet feltunkolni.

Itt a savanyú káposztás csirkecomb teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, receptek és videók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide:

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...