r
Nosalty Logó

Tradicionális flódni

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Tradicionális flódni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 916 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 11012 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 261 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    968.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    365 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    391 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    135.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    215 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    208 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 916 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    193.8 g

Zsír

  • Összesen
    586.3 g
  • Telített zsírsav
    197 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    126 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    230 g
  • Koleszterin
    1612 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11619 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    347 mg
  • Kálcium
    4383 mg
  • Vas
    48 mg
  • Magnézium
    1626 mg
  • Foszfor
    4689 mg
  • Nátrium
    443 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    33 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1248.4 g
  • Cukor
    427 mg
  • Élelmi rost
    114 mg

VÍZ

  • Összesen
    1628.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2585 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    157 mg
  • D vitamin:
    202 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    968 micro
  • Kolin:
    1070 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2491 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    928 micro
  • β-crypt
    346 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1844 micro
Összesen 11012 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 261 kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Az összeállításhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval és cukorral, majd belekockázzuk a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal eldolgozzuk, míg olyan állagot nem kapunk, mint a nedves homok, nagyobb, lapos vajdarabokkal tarkítva. Ekkor belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat és a fehérbort. Egységes masszát gyúrunk, amit rövid ideig dagasztunk csak, míg össze nem áll. Ekkor frissentartó fóliába csomagoljuk és a töltelékek elkészítése alatt a hűtőben pihentetjük.

Az almatöltelékhez

  1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük, magházukat kivágjuk majd késsel vagy uborkagyalu segítségével szeleteljük.
  2. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, ráhelyezzük az almát, ízesítjük mézzel, fahéjjal, szegfűszeggel, majd felöntjük a fehérborral. Közepes lángon pároljuk nagyjából 10 percig, míg a gyümölcs át nem puhul. Levesszük a tűzről, majd egy szűrőben lecsepegtetjük a tölteléket.

A diótöltelékhez

  1. A bort felmelegítjük a gyömbérrel, mézzel, az egész narancs héjával és a fél levével, majd ráöntjük a darált dióra és eldolgozzuk.

A máktöltelékhez

  1. A fehérbort feltesszük főni a cukorral, mézzel, citromhéjjal, majd ha felforrt, beleöntjük a darált mákot és kenhető tölteléket főzünk belőle.

Az összeállításhoz

  1. A sütőnket előmelegítjük 170 fokra. Kivajazunk egy mélyebb, szögletes sütőformát vagy tepsit. A tésztánkat 5 egyenlő részre osztjuk (érdemes hozzá konyhai mérleget használni), a töltelékeket is egy helyre gyűjtjük.
  2. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk az első gombócot, majd rámérjük a tepsit és körbevágjuk. Belehelyezzük az edénybe a tésztát, erre jöhet a máktöltelék. A következő tésztával hasonló módon járjunk el, majd következzen a diótöltelék. Még egy tészta, majd a szilvalekvár jöjjön, ismét tészta, végül pedig a párolt alma kerüljön a tepsibe. Az utolsó tésztát kicsit nagyobbra hagyjuk, a széleit betűrjük, hogy kellően fedje a töltelékeket. Megkenjük a tojássárgájával, majd megszurkáljuk egy villával.
  3. A flódnit a sütőbe tesszük, majd visszavesszük a hőfokot 160 fokra. Másfél óráig sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni és csak akkor szeljük fel.
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 4006
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 12.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények

Receptjellemzők

Tradicionális flódni
Lakos Benedek 264 recept

A magyarországi zsidó konyha egyik legzseniálisabb süteménye kérdés nélkül a flódni: impozáns, többemeletes édesség ez, ami az ünnepi ízek legjavát egymás után magába pakolja. Elkészítéséhez kell némi türelem, azonban mindenképpen megéri fáradozni vele a nagy nap előtt.

Hozzávalók

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk