Tradicionális flódni
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
54g finomliszt197 kcal
-
0g só0 kcal
-
1 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
4g fehérbor3 kcal
Az almatöltelékhez
-
83g alma39 kcal
-
6g méz19 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1g vaj8 kcal
-
4g fehérbor3 kcal
A diótöltelékhez
A máktöltelékhez
Az összeállításhoz
-
42g szilvalekvár65 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
Összesen
916
kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
650g finomliszt2366 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
Az almatöltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
75g méz228 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
A diótöltelékhez
A máktöltelékhez
-
250g mák1313 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
50g méz152 kcal
-
250g fehérbor205 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Az összeállításhoz
-
500g szilvalekvár775 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
11012
kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
15.3g finomliszt56 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g friss élesztő0 kcal
-
7.1g vaj51 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
1.2g fehérbor1 kcal
Az almatöltelékhez
-
23.6g alma11 kcal
-
1.8g méz5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.3g vaj2 kcal
-
1.2g fehérbor1 kcal
A diótöltelékhez
A máktöltelékhez
Az összeállításhoz
-
11.8g szilvalekvár18 kcal
-
0.5g tojássárgája2 kcal
Összesen
261
kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 48.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 134 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 968.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 365 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 391 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 135.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 215 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 208 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 154 micro
Összesen
916
kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 193.8 g
Zsír
-
Összesen 586.3 g
-
Telített zsírsav 197 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 126 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 230 g
-
Koleszterin 1612 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11619 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 347 mg
-
Kálcium 4383 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 1626 mg
-
Foszfor 4689 mg
-
Nátrium 443 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 33 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1248.4 g
-
Cukor 427 mg
-
Élelmi rost 114 mg
VÍZ
-
Összesen 1628.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2585 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 157 mg
-
D vitamin: 202 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 968 micro
-
Kolin: 1070 mg
-
Retinol - A vitamin: 2491 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 928 micro
-
β-crypt 346 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1844 micro
Összesen
11012
kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 273.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 38.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
261
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
650 g finomliszt
-
1 csipet só
-
10 g friss élesztő
-
300 g vaj
-
4 db tojás
-
100 g cukor
Az almatöltelékhez
-
3 ek méz
-
1.5 teáskanál fahéj
-
1 teáskanál szegfűszeg
-
1 ek vaj
A diótöltelékhez
A máktöltelékhez
Az összeállításhoz
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet elkeverjük a sóval és cukorral, majd belekockázzuk a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal eldolgozzuk, míg olyan állagot nem kapunk, mint a nedves homok, nagyobb, lapos vajdarabokkal tarkítva. Ekkor belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat és a fehérbort. Egységes masszát gyúrunk, amit rövid ideig dagasztunk csak, míg össze nem áll. Ekkor frissentartó fóliába csomagoljuk és a töltelékek elkészítése alatt a hűtőben pihentetjük.
Az almatöltelékhez
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük, magházukat kivágjuk majd késsel vagy uborkagyalu segítségével szeleteljük.
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, ráhelyezzük az almát, ízesítjük mézzel, fahéjjal, szegfűszeggel, majd felöntjük a fehérborral. Közepes lángon pároljuk nagyjából 10 percig, míg a gyümölcs át nem puhul. Levesszük a tűzről, majd egy szűrőben lecsepegtetjük a tölteléket.
A diótöltelékhez
- A bort felmelegítjük a gyömbérrel, mézzel, az egész narancs héjával és a fél levével, majd ráöntjük a darált dióra és eldolgozzuk.
A máktöltelékhez
- A fehérbort feltesszük főni a cukorral, mézzel, citromhéjjal, majd ha felforrt, beleöntjük a darált mákot és kenhető tölteléket főzünk belőle.
Az összeállításhoz
- A sütőnket előmelegítjük 170 fokra. Kivajazunk egy mélyebb, szögletes sütőformát vagy tepsit. A tésztánkat 5 egyenlő részre osztjuk (érdemes hozzá konyhai mérleget használni), a töltelékeket is egy helyre gyűjtjük.
- Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk az első gombócot, majd rámérjük a tepsit és körbevágjuk. Belehelyezzük az edénybe a tésztát, erre jöhet a máktöltelék. A következő tésztával hasonló módon járjunk el, majd következzen a diótöltelék. Még egy tészta, majd a szilvalekvár jöjjön, ismét tészta, végül pedig a párolt alma kerüljön a tepsibe. Az utolsó tésztát kicsit nagyobbra hagyjuk, a széleit betűrjük, hogy kellően fedje a töltelékeket. Megkenjük a tojássárgájával, majd megszurkáljuk egy villával.
- A flódnit a sütőbe tesszük, majd visszavesszük a hőfokot 160 fokra. Másfél óráig sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni és csak akkor szeljük fel.
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 113
- 7 napos nézettség: 590
- Össznézettség: 5589
- Feltöltés dátuma: 2023. december 12.
Receptkategóriák
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka
-
alkalom:
Lakos Benedek
381 recept
A magyarországi zsidó konyha egyik legzseniálisabb süteménye kérdés nélkül a flódni: impozáns, többemeletes édesség ez, ami az ünnepi ízek legjavát egymás után magába pakolja. Elkészítéséhez kell némi türelem, azonban mindenképpen megéri fáradozni vele a nagy nap előtt.