Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 tipp, mit rakj el idén nyáron télire

Gondolj előre a téli hónapokra - mennyire jó lesz már az isteni nyári termésekből eltett savanyúságokat, lekvárokat enni az ebédhez!

Szenvedélyem a nyári befőzés, savanyítás! Bár egy nagyon pici konyhában készítek el mindent, ami sokszor jár extra munkával (mindig leesik, és eltörik valami!), de még így is, ki nem hagynám a nyári hónapokban a befőzést. Nálam az elkészült finomságok sokszor a telet sem érik meg, tekintve, hogy az ősz folyamán szépen-lassan megeszünk mindent. Nem kell a következő felsorolásból mindent megcsinálni, válassz ki egy-két kedvencet, így nem megy majd el a kedved menetközben a sok munkától.

Ha tehetném, savanyúságon élnék

Imádom a savanyúság minden változatát, de tényleg! Ecetes almapaprika, csalamádé, cékla, karfiol, kis dinnye – mindegyiknek nagy rajongója vagyok. Idén a csalamádéra szavazok, jó sok ecettel, uborkával, répával, picit csípősen. Jó alaposan, kiskefével mosd át folyó hideg víz alatt a zöldségeket felhasználás előtt, mert még a végén a kész savanyúságot majszolgatva ropog majd a homok a fogatok alatt. Ki ne öntsd az erjedt savanyúság levét, hihetetlenül egészséges!

Paradicsomlé, ketchup csakis otthonról

Oké, beismerem, hogy paradicsomlevet készíteni, passzírozni a nagy nyári melegben nem egy élmény, de próbálj olyan napra időzíteni, amikor nincs akkora forróság. A ketchup a kedvencem, sokáig eszembe se jutott volna házilag előállítani, aztán mostanra évek óta nagyüzemben gyártom, minden nyáron. A ketchuphoz jó minőségű, 100%-ban hidegen sajtolt olajat használj!

Lekvár egész évben!

A lekvárfőzésnél a legnagyobb gondosságot az érett, ép gyümölcsök kiválogatása, alapos tisztítása és eltevése jelenti. A dunszt ugyancsak alap, mert ha nem sterilizáljuk megfelelően az üvegeket, akkor oda az egész munkánk, a lekvár meg fog penészedni. Már szezonja van a sárgabaracknak, nyitnak a szedd magad! vásárok, kúsznak lefelé az árak, bár nem állítjuk, hogy az idén nyáron olcsóbb lett a gyümölcs. Jöhet később a szilva és lassan a körte is, utóbbiból isteni dzsem készíthető!

Decemberben is lecsó

A tökéletes lecsóról már mi is sokat írtunk, és mivel egész nyáron élnék lecsón, ezért nyilván el is teszek belőle pár üvegnyit! A dunszt itt is fontos, télen pedig kevés pirított szalonnán melegítsük fel a lecsót, amihez persze a füstölt kolbászkarikák is dukálnak.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!