7 tipp, mit rakj el idén nyáron télire

Gondolj előre a téli hónapokra - mennyire jó lesz már az isteni nyári termésekből eltett savanyúságokat, lekvárokat enni az ebédhez!

Szenvedélyem a nyári befőzés, savanyítás! Bár egy nagyon pici konyhában készítek el mindent, ami sokszor jár extra munkával (mindig leesik, és eltörik valami!), de még így is, ki nem hagynám a nyári hónapokban a befőzést. Nálam az elkészült finomságok sokszor a telet sem érik meg, tekintve, hogy az ősz folyamán szépen-lassan megeszünk mindent. Nem kell a következő felsorolásból mindent megcsinálni, válassz ki egy-két kedvencet, így nem megy majd el a kedved menetközben a sok munkától.

Ha tehetném, savanyúságon élnék

Imádom a savanyúság minden változatát, de tényleg! Ecetes almapaprika, csalamádé, cékla, karfiol, kis dinnye - mindegyiknek nagy rajongója vagyok. Idén a csalamádéra szavazok, jó sok ecettel, uborkával, répával, picit csípősen. Jó alaposan, kiskefével mosd át folyó hideg víz alatt a zöldségeket felhasználás előtt, mert még a végén a kész savanyúságot majszolgatva ropog majd a homok a fogatok alatt. Ki ne öntsd az erjedt savanyúság levét, hihetetlenül egészséges!

Paradicsomlé, ketchup csakis otthonról

Oké, beismerem, hogy paradicsomlevet készíteni, passzírozni a nagy nyári melegben nem egy élmény, de próbálj olyan napra időzíteni, amikor nincs akkora forróság. A ketchup a kedvencem, sokáig eszembe se jutott volna házilag előállítani, aztán mostanra évek óta nagyüzemben gyártom, minden nyáron. A ketchuphoz jó minőségű, 100%-ban hidegen sajtolt olajat használj!

Lekvár egész évben!

A lekvárfőzésnél a legnagyobb gondosságot az érett, ép gyümölcsök kiválogatása, alapos tisztítása és eltevése jelenti. A dunszt ugyancsak alap, mert ha nem sterilizáljuk megfelelően az üvegeket, akkor oda az egész munkánk, a lekvár meg fog penészedni. Már szezonja van a sárgabaracknak, nyitnak a szedd magad! vásárok, kúsznak lefelé az árak, bár nem állítjuk, hogy az idén nyáron olcsóbb lett a gyümölcs. Jöhet később a szilva és lassan a körte is, utóbbiból isteni dzsem készíthető!

Decemberben is lecsó

A tökéletes lecsóról már mi is sokat írtunk, és mivel egész nyáron élnék lecsón, ezért nyilván el is teszek belőle pár üvegnyit! A dunszt itt is fontos, télen pedig kevés pirított szalonnán melegítsük fel a lecsót, amihez persze a füstölt kolbászkarikák is dukálnak.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...