r
Nosalty Logó

Lecsó télire - tartósítószer mentes

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Vicikó
Lecsó télire - tartósítószer mentes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 497 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 5964 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 74 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    42.6 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    263.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    506.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    297 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    198 micro
  • β-karotin
    1273 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    3216 micro
  • Lut-zea
    1322 micro
Összesen 497 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58.5 g

Zsír

  • Összesen
    510.9 g
  • Telített zsírsav
    199 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    226 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    475 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3160.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    769 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    666 mg
  • Foszfor
    1444 mg
  • Nátrium
    234 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    333.6 g
  • Cukor
    176 mg
  • Élelmi rost
    103 mg

VÍZ

  • Összesen
    6078.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1368 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    3569 mg
  • D vitamin:
    510 micro
  • K vitamin:
    426 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    808 micro
  • Kolin:
    630 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2376 micro
  • β-karotin
    15272 micro
  • β-crypt
    287 micro
  • Likopin
    38595 micro
  • Lut-zea
    15862 micro
Összesen 5964 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    39.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    18 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    191 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    482 micro
  • Lut-zea
    198 micro
Összesen 74 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paprikát felkockázzuk. A vöröshagymát felkarikázzuk. A paradicsomokat forró vízbe pár másodpercre bedobjuk, kivesszük, héjukat lehúzzuk, és apróra felvágjuk.
  2. Egy jó nagy lábosban kb. 30-40 dkg zsírt felolvasztunk, a hagymát beledobjuk, és üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a paprikát, jól átforgatjuk a hagymával, és megsózzuk. (Ne spóroljunk a sóval.) Lefedjük.
  3. Pár perc múlva hozzáadjuk a paradicsomot, ezzel is jól átkeverjük, és miután forrni kezd, kb. 5-6 percet forraljuk. Ne túl sokáig, hogy ne legyenek a paprikák elpuhulva!
  4. Ezalatt újból egy kisebb lábaskában zsírt olvasztunk, ez jön majd a lecsó tetejére az üvegekben.
  5. Levesszük a tűzről a lecsót, és azonnal az előkészített, lehetőleg forró üvegekbe töltjük. (Én a sütőt szoktam 100°C - ra előmelegíteni, oda teszem be az üvegeket és a lapkákat is. Onnan veszem ki egyenként a töltögetéskor.)
  6. A tetejükre 2-3 evőkanál forró zsírt kanalazunk, és azonnal lezárjuk.
  7. Száraz dunsztba rakjuk, és kihűlésig ott hagyjuk (kb. 2 nap).
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 245
  • 7 napos nézettség: 1919
  • Össznézettség: 141317
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 13.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Lecsó télire - tartósítószer mentes
Vicikó 251 recept

A nyári nagy lecsózásokban nem árt gondolni a hideg téli napokra, amikor ha kibontunk egy üveg általunk eltett lecsót, máris megidézzük vele a  nyári forró napokat. Bizony az a friss illat, miután felszisszen az üveg lapkája...sokat mondó. Évek óta így teszek el lecsót, igaz, eleinte olajjal készítettem. Viszont az elmúlt évben zsírral tettem el, mint drága jó nagyanyáink is tették sok mindennel, és bizony sokkal-sokkal finomabb volt! Szépen rádermed a tetejükre, és felhasználáskor akár le is tudjuk kanalazni azt az 1-2 kanálnyit, amit pluszban rátettünk. Az arányokat tekintve mindenki maga ízlése szerint változtathatja, de mi nem szeretjük nagyon paradicsomosan. A 'Blondy '  paprikát ajánlom mindenkinek kipróbálásra! Sokkal vékonyabb a héja, szerintünk finomabb is. Ha valakinek nem nagyon bírja a gyomra a paprikát, ezt a fajtát könnyebben is emészti. (Saját tapasztalatunk.) Semmiféle tartósítószert nem kell rátenni, tökéletesen eláll akár a következő nyárig, amikor már a következőt készítjük.

Hozzászólások

pufinlekvár

Szia! Nagyon tetszik a recepted, ki fogom próbálni, mert mi sem szeretjük a túl paradicsomost. Meg tudnád mondani hogy kb mennyi üveggel lessz ebb?l a mennyiségb?l?? A sót csak ízlés szerint teszed bele? Ezt a lecsót fel szoktad télen használni hagyományos tojásos lecsónak is, vagy csak pörköltbe, lecsos virslinek vagy ilyesmibe szoktad adagolni? Bocsi, de azért kérdezek ilyen sületlenségeknek t?n? dolgokat, mert olyan üveges lecsót is keresnék igazán, ami rendes tojásos lecsónak is felhasználható lenne télen.

Vicikó

Szia pufinlekvár! Örülök, hogy tetszik a receptem, tényleg csak ajánlani tudom! Ennyib?l kb 8-9 üveg lesz, az a 8dl-es?, olyan normál üvegek. Igen, a sót csak ízlés szerint teszem, de érezzen rajta, mert az is tartósítja kicsit. Mindenke tudjuk használni, tojásosnak, kolbászosnak. Van amikor lekanalazom a tetejér?l a zsírt,kis szalonnát sütök és arra teszem a lecsót és folytatom, úgy ahogy éppen akarom. Üdv: Vici

pufinlekvár

Szia Vicikó! Köszönöm a válszt, ebben minden benne volt amire kíváncsi voltam. Mostmár biztos hogy így fogom eltenni a jöv? héten a lecsót. Jó hétvégét, és szép napot kívánok nektek! :)

Vicikó

Szia pufinlekvár! Szerintem biztos jól fog sikerülni! Jó eltevést a jöv? héten! Neked is szép vasárnapot, jó hétvégét kívánok! Üdv: Vici

Törölt felhasználó

Szia! Bocs, hogy belekotyogok, de én is így teszem el a lecsót már évek óta ( ma is ezzel foglalatoskodtam).Szerintem ez a lecsó bármilyen módon felhasználható, kezdve azzal, hogy felmelegíted, és már mehet is a pociba, de jó tojásosan, tejfölösen, lecsós rizsnek, de akár ízesít?nek is pöribe, gulyásba.

TraRita

Szia Vicikó! Ezen recepted alapján bef?ztem "els?" lecsómat :) Annyira szép, nagyon megtetszett. Szeretjük a lecsót, de eddig fagyasztott állapotban készítettem télire. Kíváncsian várom a végeredményt! :) További szép napot! TraRita

Vicikó

Szia TraRita! Örülök, hogy megtetszettek a üvegeim! :-))) Remélem ízleni is fog majd! Köszi a bizalmat!! Csak kiváncsiságból kérdem, hogy milyen fajta paprikából készítetted? Szép estét Neked! Üdv: Vici

TraRita

Szia Vicikó! Azt nem tudom, hogy milyen fajta paprika volt, "ajándékba" kaptam :D:D Nagyon szépek az üvegekben a lecsók :) Minden jót! TraRita

Vicikó

Szia Rita! Óhh, de örülök, hogy szépek a lecsóid!!! Én még tegnap is tettem el 15 üveggel, az egész családnak ugyanis én készítem :-)) A " blondy " paprika, olyan gömböly? aljú, nem hegyes, mint a hagyományos magyar fajta. Inkább a kaliforniai paprikára hasonlít külalakilag, de szép sárga a színe. További szép nyárutó napokat Neked! Üdv. Vici

TraRita

Szia Vici! :) Majd két év eltelt és még nem írtam meg, milyen lett a lecsó:) Annyira tökéletes! Idén is a Te recepted alapján készítem majd! Köszönöm szépem! Szép nyarat, minden jót! Üdv: Rita

Vicikó

Szia Rita! Nagyon örülök, hogy ezek szerint neked is bevált a lecsó receptem! Igazán nincs mit, és köszi, hogy megírtad! :-) Idén én is teszek el, mert tudom milyen jó a tél közepén nyári illatú, szinte " friss" lecsót kibontani. Én is további szép nyarat kívánok Neked, jó lecsózást, és egyebeket.... ! :-) Üdv:-) Vici

sarai eva

Szia Vicikó! Már a múlt évben is így tettem el a lecsót.Mondhatom nagyon jó lett.Ma teszem el a jöv? évit is, és ezentúl mindig csak így. B?ven kibírja az egy évet. Köszönöm ezt a nagyon jó receptet. Kellemes napot .

Vicikó

Szia Éva! Kedves vagy, hogy megírtad nekem, örülök, hogy tetszik a recept, és ez alapján eltéve pedig ízlett is! :-) Igen, meglehet?sen jól bírja az éveket:-) Én is ma fejeztem be, kétszer tettem el pár napon belül, lett 22 üveg. Még egyszer köszi, és kívánok Neked további szép nyarat! Üdv:-) Vici

evacili

Szia Vicikó! Én pont így teszem el a lecsót kb.30 éve.Ha megkívánjuk.kicsit f?zöm, tojás rá és olyan,mintha nyár lenne.A zsír vagy olaj konzerválja, a paradicsom nem sok benne, nem savanyú.Örülök, hogy Neked is ez jött be. Épp most indulok az els? adagot megcsinálni. Üdv: Cili

Vicikó

Szia Cili! Nem gondoltam, hogy feltaláltam a spanyol viaszt, csak mégis leírtam a receptem, hátha valakinek jól jön:-))) Ezek szerint akkor már ketten-hárman így tesszük el a lecsóinkat télire :-)))) Pont most lettem kész a lecsóimmal! 22 üveg :-) Idén tettem el újból, ( tavaly kimaradt ) igen szeretjük télen bontogatni mi is. Kedves vagy, hogy megírtad a véleményed, tetszett! Jó lecsózást Neked is, és további szép nyári napokat kívánok! Üdv:-) Vici

evacili

Szia Vici! Most fejeztem be, 9 üveg lett. Még egyszer ekkora mennyiségb?l csinálok. Te is nagy eltev?s vagy? Most jön majd a szilva -lekvárnak, bef?ttnek, és nagyon szeretjük az ecetes szilvát -körte,kovi ubi, stb.Sok munka, de jó a téli hónapokban el?venni a finomságokat. Én is kívánok Neked további szép nyarat. Üdv: Cili

Vicikó

Kedves Cili! Nagy eltev?s,vagy nem, de igyekszem ha van id?m, energiám, a szeretett dolgainkat nyáron bespájzolni. Nem nagy a család, így nem kell " ipari " mennyiségekkel dolgoznom. :-) Holnap fogok szilvalekvárt f?zni, igaz vett szilvából, de nagyon finom,és jó helyr?l származik, tudom. Azt szeretem olyan jófajta s?r?re f?zni, aminek csak a türelmem szab mindig határt. A kovi ubi is men? nyáron, idén már háromszor készítettem, 2x 3 literes, utoljára pedig 5 és 3 literes együtt. Hogy lehet azt téliesíteni, nem tudod véletlenül? Írod, nem titkos a recepted? :-))) Hát, akkor jó munkát továbbra is, és sok elkészült finomságot! Vici

evacili

Szia Vici! Többféleképpen csináltam a kovi ubit, de nekem legjobban Kállainé Edit (Kovászos uborka 7.-télire) receptje jött be. Kb. 3 hete ettük meg az utolsó üveggel, valahogy elbújt a polcon. Érdemes kipróbálni. Cili

Törölt felhasználó

Szia Viciko! Nagyon jol hangzik, szeretnem kiprobalni, de lenne egy kerdesem? A disznozsirt nem lehet oliva olajjal helyettesiteni? Csak azert kerdezem mert itt USA-ban a "lard" az minden csak nem disznozsir, na meg nem is hasznalom mert mondom minden van benne csak disznot nem latott. Koszi ha tudsz valaszolni, hetvegen szeretnek elrakni ilyen modon.Elore is koszi a valaszt. Udv: Marika G

Vicikó

Szia Marika! Igen, elkészítheted olivaolajjal is, biztos finom lesz. Az üvegek csavaros tetejére kell nagyon ügyelni, hibátlan, tökéletes állapotúak legyenek! Sok sikert hozzá, remélem ízleni fog! Üdv:-)Vici

Törölt felhasználó

Nagyon szepen koszonom, koszi a tippet is! mar is szorgoskodom! Kellemes hetveget

Törölt felhasználó

Szia! Meg tavaly föztem be elöször, soha nem föztem meg be semmit, de annyi paradicsom es paprikät kaptunk, hogy muszäj voltam valamit kitalälni. Megtalältam a recepted es meg is tetszett, kipróbältam itt Nemetorszägban. Mindent a recept szerint csinältam, nem regiben bontottam fel egy üveget, semmi baja, kb ugyanugy nez ki minden üveg mint a kepen, viszont egyet nem ertek, miert van kesernyes ize? Esetleg a paprikätol? Tennem kellett volna bele egy keves cukrot? Vagy mitöl lett keserü? Azert nem veszes, mert ha pl lecsos pörköltöt keszitek, mire kesz lesz addigra elillan a keserü iz. De sokaig kell föznöm. (marhapörköltbe tettem legutobb). De egyébként finom! :-)

Zera69

Kedves Senga88! Elnézést, hogy kívülállóként beleszólok, de már évek óta alkalmazom ezt a receptet, mert nagyon jónak találom. A tavalyi lecsóm nekem is kissé kesernyés lett, de én ezért egyértelm?en a paprikát vádolom. Ha csak "fehérözön"-b?l vagy TV paprikából készítettem (szerencsénk van, mindkett? jócskán terem a kertünkben), finom lett a lecsó. Tavaly f?szerpaprikának való fajta is bekeveredett az alapanyagba, szerintem az keserítette meg. Cukor biztosan nem kell a lecsóba.

Helgazs

Szia Vicikó, Én eddig még nem mertem ilyen bef?ttesüveges elrakással. Elég meleg a lakás és nincs olyan h?vösebb hely, ahova rakhatnám az ilyeneket. Szerinted így megromlik vagy ez a dunsztos tartósítás garantálja, hogy sokáig eláll?

Vicikó

Szia! Igen, a dunsztolás, és a zsír a tetején így tartósítja. Nekem sincs h?tött kamrám, én is szinte szobah?mérséklet? spájzban tartom ?ket. Üdv :) Vici

Sóskaramell

vajon ha fele-fele a paprika és a paradicsom, az nem zavarja meg az eltarthatóságát?

Vicikó

Szia! Nem, az egyáltalán nem zavarja meg, s?t még lehet, hogy jobban is eláll, mivel a paradicsomtól még savasabb, ami segíti az eltarthatóságot. Mi így szeretjük, ezért írtam így. Üdv :-) Vici

Sóskaramell

szia :) köszi a gyors választ, szuper! mi meg imádjuk a paradicsomot, feltétlenül kipróbálom! üdv, Edit

Vicikó

Szívesen! Bízom benne, hogy ízleni fog! Üdv:-)Vici

levigitta

Csak kíváncsiságból megnéztem, hogy ki, hogy teszi el a lecsót télire és nagyon megörültem a te receptednek, mert én is így teszem el évek óta, és mindig jól sikerül. Most nagyon jó ára van a paprikának és a paradicsomnak, úgyhogy indulok a konyhába és kezdem a bef?zést.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek