Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 hiba, amit elkövethetsz lekvárfőzés közben

Idén még nem főztél be lekvárt? Itt az ideje belevágni, terem a kajszibarack, és a meggyszezon is még tart. Ezeket a hibákat ne kövesd el a befőzésnél!

1. Nem jól méred fel a cukormennyiséget

Folyamatos vita tárgya, hogy mennyi cukrot használjunk a lekvárfőzésnél. Nagymamáinktól még úgy tanultuk, hogy két rész gyümölcshöz egy rész cukrot kell adni. A cukornak nem csak édesítő szerepe van, hanem sűrít is. A gyümölcsöt érdemes egy éjszakára állni hagyni a cukorral, hogy összeérjenek az ízek. Az érettebb gyümölcsökhöz néha kevesebb cukor is elegendő.

Tipp: Készíthetsz cukormentes lekvárt is, de nagyon figyelmesen kell követni a receptet, hogy a lekvárod nehogy túl híg legyen.

2. Nem adsz hozzá citromot

Több okból is jó, ha citromot adsz a lekvárodhoz. Az egyik, hogy a fanyar ízzel ellensúlyozhatod a lekvár édességét. A másik, hogy a citromnak magas a pektintartalma, főleg a héjában, ezért érdemes a kezeletlen fajtát használnod a lekvárban.

Tipp: A citrom mellett vaníliát is adhatsz a baracklekvárhoz, ha szereted az ízét.

3. Ódzkodsz a pektintől

A lekvárokat addig főzzük, sűrítsük, amíg el nem érik a kellő állagot. A gyümölcsök pektintartalma adja meg a készítmény zselésségét, ez minden fajtánál különböző. A legtöbb gyümölcs esetében érdemes pektint használni. Ne féljünk a bolti változattól, ez egy természetes zselésítő, sűrítőanyag. Ráadásul, ha pektint használsz, akkor lehet, hogy kevesebb cukor is elegendő lesz a lekvárfőzéshez.

Receptajánló:

4. Túl sokáig főzöd

Mint bármilyen ételre, a lekvárra is igaz, hogy nem szabad túl sokáig főzni. Ha elég érett a gyümölcs, akkor lehet, hogy elég neki néhány perc is. Órákig azonban nem érdemes forralni.

5. Nem zárod le jól

Miután elkészült a lekvárod, mérd ki az üvegekbe. Ezt a folyamatot lassan, óvatosan hajtsd végre, nehogy az üveg megrepedjen. Ezután jöhet a száraz, vagy nedves dunsztolás, amivel sterilizáljuk a befőttet. Egy-két nap múlva jöhet az ellenőrzés, ha visszapattan vagy be sem lehet nyomni az üveg tetejét, akkor jó munkát végeztél, ellenkező esetben azonban érdemes minél hamarabb elfogyasztanod a lekvárt, nehogy megromoljon.

Ezeket olvastad már?

via Kitchn és via 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!