4 olvasónkat kérdeztük, hogyan spórolnak a bevásárláson

Hogyan csökkentsük a kidobott élelmiszer mennyiségét, hogy spóroljunk a konyhapénzen? Megkérdeztük négy olvasónkat, ők hogyan csinálják! 

Hazánkban kétmillió tonna élelmiszer kerül a kukába évente – ez óriási luxus és pazarlás, különösen ha arra gondolunk, hányan térnek korgó hassal nyugovóra a nap végén. Megkérdeztük pár olvasónkat, ők hogyan spórolnak az élelmiszer-felhasználással, mit kezdenek a maradékokkal, hogyan járnak bevásárolni. Tapasztalataik neked is segíthetnek!

Olcsó receptjeinkből:

Judit, 59 éves, tréner

Mindig átgondolom, mit fogok főzni, pontosan mi kell hozzájuk, és azokra szorítkozom vásárláskor. Januárban az egészséges táplálkozás jegyében kisebb mennyiségeket és kevesebb húst vásárolok. Szezonális zöldségeket és kizárólag hazai termékeket (pl. sütőtököt, zellert, répákat, céklát) veszek. Megtervezem az étkezéseket, amit csak az ír felül, ha a piacon szép és olcsó, másfajta alapanyagot látok. Időről időre átnézem a fridzsidert és a kamrát, előveszem a tartalékolt élelmiszereket, hogy ne járjon le a szavatosságuk.

A mélyhűtőmben mindig van előkészített étel, hogy ne kelljen semmilyen ízetlen és méregdrága dolgot megvennem (saját készítésű szilvás gombóc, kapor, ősszel lefagyasztott paprika ésparadicsom, amiből jó kis lecsót, töltött paprikát vagy sült paprikát tudok készíteni szezonon túl is, gyümölcsök szószoknak). A maradék ételeket újragondolom vagy lefagyasztom, hogy egy másik alkalommal már kész ételként vehessem elő. Idén télen eddig a sült almákkal – mint köret - arattam a legnagyobb sikert! Csak jó minőségű kovászos kenyeret veszek a Pipacs pékségtől heti egyszer – megfelelő vászonzsákban tárolva egy hétig pont kitart. Száraz péksüteményekből is isteni koch-okat vagy gubákat lehet készíteni.

Tünde, tartalomfejlesztő

Ünnepek után is pont annyira figyelek, mint máskor, csak egy ideig általában el vagyunk telve a lakomákkal. Többnapos ünnepek idején, jellemzően karácsonykor körbejárjuk egymást a családban és a baráti körben, ilyenkor egymásra főzünk.

Hétvégékre tervezek, de csak 1-2 nappal előtte, jellemzően azt főzöm, amihez van akciós alapanyag a közeli hipermarketben, ahol be szoktam vásárolni. Ez egyúttal ötletet is ad, hogy mi legyen a menü. Időnként belefér az éttermezés is. Munkanapokon az ebédet a közeli étkezde menüje jelenti többségében, hét elején szoktam hétvégi maradékot bevinni az irodába, így az első egy-két napon házikosztot eszem. Egyre kevesebb hulladék termelődik a háztartásomban, mert bosszant, és pazarlásnak is tartom a túlvásárlást. Ha úgy látom, hogy nem tudjuk elfogyasztani, lefagyasztom, felajánlom barátoknak, sokszor egyszerűen átsétálok vele a szomszédba, cserébe én is szoktam kapni kóstolót, ne vesszen kárba semmi alapon.

Ezt olvastad már?

Így lesz minden nap saját készítésű ebéded a melóban

Adrienn, 31 éves, online marketinges

Igyekeztem felhasználni az ünnepi maradékokat. Így lett például a megszáradt mákos bejgliből mákos guba. Alapvetően odafigyelek a vásárlásnál, hogy ne halmozzak fel, ez praktikus, környezetbarát és pénztárcakímélő is.

Sajnos az étkezés előre tervezésében nem mindig vagyok ügyes, mert a jól ismert "rohanó" hétköznapok mellett nehéz ez. Általában a hétvégén van erre lehetőség, ilyenkor lehet előre főzni, porciókban lefagyasztani. Szeretek főzni/magamnak előkészíteni az ételt. Éttermezni akkor járok, ha van "apropója", úgy különlegesebb is marad az élmény. Sajnos van maradék a háztartásomban, a jelenlegi projektem, hogy ezt nullára tudjam redukálni.

Mindenképp a tudatosság és a tervezés a kulcs. (Én is ennek a mentén igyekszem táplálkozni.) Ajánlatos előre átgondolni, mikor tudsz főzni, és kitalálni a menüt. Általában egy hétre előre érdemes gondolkodni, többet nem. Én egy ideje elhagytam a klasszikus "nagybevásárlásokat", mert sok felesleges dolog landol az ember kosarában, ami nem fogy el, és a kukában végzi. Alapvető és hosszabb lejáratú élelmiszerek mindig vannak otthon, a többit pedig akkor szerzem be, amikor a szükségem van rá.

Éva, global customer fullfilment specialist

januárban általában arra próbálok odafigyelni, hogy így az ünnepek után könnyebb ételek kerüljenek a tányérra.

Az étkezéseket rendszerint 3 napra előre látom. Az elkészített főételeket magunkkal visszük a munkahelyünkre, de gyakran csomagolok egyéb rágcsálnivalót, gyümölcsöt, italt is, hogy elejét vegyem az impulzusvásárlásnak.

Ami a főételből marad, az szinte egyértelműen megy velünk másnap a munkahelyre. Kenyérféléket szikkadtabban fel lehet turbózni kenyérpirítóval. Főzés közben sem ragaszkodom a konvencionális receptekhez, gyakran készítek rakott ételeket, amibe egy-egy maradék belekerülhet. Egyik fontos tényező a spórolásban, hogy nagybevásárolunk, lehetőleg mindent ott, ahol jó árban van, ami fontos, hogy nem vásároljuk túl magunkat. Figyelek rá, hogy a romlandó vagy hamarabb lejáró ételekkel előre tervezzek. Amikor nincs időm főzni, akkor ételkiszállító cégtől rendelek előre, ez is segít a tervezésben. Olcsóbb alapanyagokból és zöldségekből is változatos ételeket lehet készíteni.

Zöldséges egytálételek:

Nagyszüleink kiválóan elvoltak úgy, hogy csak hétvégén fogyasztottak húst, akkoriban még anyagi szempontok miatt. Én úgy vélem, hogy lehet húsmentesen is egészséges és gazdaságos ételeket készíteni. Szeretem az egytálételeket, mivel utánuk vagy melléjük más fogásra már nincs is szükség.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek