Ezért méregdrága és kevés a hazai FOKHAGYMA – Válaszol a Nébih

Sokan nem értik, miért kerül három szem hazai fokhagyma az importált többszörösébe – megkérdeztük a hatóságot, hová tűnt a magyar fokhagyma, jönnek a válaszok!

Hónapok óta fogalmazódik bennem a kérdés, hogy hová tűnt a magyar fokhagyma a boltok polcairól. Vagy ha mégis találkozom vele valamelyik zöldségespultban, akkor a sokszorosáért árulják az import változathoz képest. Mivel nagyon szeretem a hazai fokhagyma jellegzetes, erős ízét, ezért utánajártam, mi az oka annak, hogy ilyenkor szinte már alig kaphatóak az itthoni termesztésű kis fehér gumók.

Kérdéseimet a NÉBIH válaszolta meg:

A magyar fokhagyma tényleg kivételesen jó ízű, és nagyon sokan használják otthon is a főzéshez. Miért ritkaság akkor hát a boltok polcain?

A NÉBIH elmagyarázta:

A magyar fokhagyma kelendő, és általában jó minőségű, éppen ezért magasabb áron is eladható. Megfigyelhető, hogy a nagy kereskedelmi láncok boltjaiban jellemzően akkor kerül túlsúlyba az import fokhagyma, amikor a hazai már elfogyóban van. Ebben az időszakban – azaz éppen mostanában, a tél közepe felé – a még piacon lévő hazai fokhagyma ára már magas (egyrészt, mert már nem nagyon van, másrészt a tárolás elég költséges, ezt is meg kell fizetni), ezért kerülhet előtérbe nagyobb mértékben az import áru. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy az import fokhagyma aránya a boltokban leginkább az ártól függ.

Arra is kíváncsi voltam, hogy miért éppen Kínából hozatjuk be a fokhagymát, ha a magyar már elfogyóban van.

NÉBIH:

Kína a világ legnagyobb fokhagymatermelője, másrészt pedig innen érkezik a legolcsóbb fokhagyma. Az más kérdés, hogy a hazaihoz képest a zöldség általában gyengébb ízű, kevésbé aromás, és az alakja is kissé eltérő. Spanyolországból is érkezik néha fokhagyma, ami a magyarhoz hasonló (a magyar termelők is sokszor spanyol fajtákat használnak) alakú, ízű, minőségű, viszont nem is olcsóbb annyival, mint a kínai.

Tudtad?

A magyar fokhagyma minősége általában jó, minőségi problémák ritkán fordulnak elő.

Ha már hagymákra terelődött a szó, rákérdeztem a vöröshagymára is, ugyanis ebből is ritkaság, különösen télen, a hazai termesztés, hacsak nem megyünk őstermelőkhöz a piacra. Hová tűnt a híres makói vöröshagyma?

NÉBIH:

Változnak a szokások, az igények és a gazdasági környezet is. A földrajzi eredetvédettséggel is rendelkező makói vöröshagyma alapvetően egy hagyományos, régi fajta(fajták), amelynek termesztése a mostani viszonyok között nem kifizetődő (kétéves termesztés szükséges, sok a kézimunkaigénye, nem jól gépesíthető stb.), valamint napjainkban kevésbé keresik az ilyen nagy szárazanyagtartalmú, erős, nagyon aromás hagymákat, különösen, ha annak meglehetősen magas az ára is. Nem igény már az otthoni tárolhatóság sem, a legtöbben annyit vesznek, ami néhány nap alatt el is fogy.

Hollandiában nagyon magas szintű a hagymatermesztés technológiája, ezért sokat termelnek, olcsón és jó minőségben. Sajnos a makói hagyma ezzel nem tud versenyezni.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

csomix

Hogy milyen zöldség miért drága? A Heinz paradicsomot 90 forintos áron veszi át a piac és a konzervipar,ha valakinek van képe a zöldségtermesztésr?l,annak gépi humán er?forrásaira és tápanyag ,földmunka tekintetében ,beláthatja,hogy azért állunk le tömegesen a termesztésr?l,nem a kínai források miatt.

Sziralisa

Fokhagymát levesbe?- oda is, de nyersen feldarabolva így télen, minden este 2 gerezd, és annyi a kórokozóknak, náthának, baciknak, betegségeknek. Orvosilag is elismerten a leger?sebb antibiotikum - mellékhatások nélkül!

Címlapról ajánljuk

További cikkek