Nébih: Tévedés, hogy az üvegházi paradicsomot "agyonvegyszerezik"

Miben különbözik a téli paradicsom a nyári, szabadföldi társához képest? A következő cikkben eláruljuk, és azt is, érdemes-e fogyasztani! 

Régóta foglalkoztat, hogy télen pontosan miért eszünk ízetlenebb paradicsomokat a nyári, napsütötte paradicsomokhoz képest. Persze értem, hogy elegendő napsütés hiányában nem lehetséges ugyanazt az ízt elérni, de hogyan termelik a hideg évszakban kapható paradicsomokat? Esetleges mesterséges kezelést kapnak? Van egyáltalán értelme a sokszor vízízű zöldségeket fogyasztani?

Utánajártunk, a válaszokban a NÉBIH volt segítségünkre!

Miért kaphatóak sokkal ízetlenebb, import paradicsomok télen? Nyilvánvalóan az évszakváltás miatt, de ezek gyengébb minőségűek, vagy egyszerűen másik fajta paradicsomok?

NÉBIH: A téli időszakban valóban ízetlenebbek a paradicsomok, aminek elsősorban az az oka, hogy már korai érési stádiumban leszedik őket. A fényhiány miatt ugyanis amúgy is lassabban érnek a paradicsomok ilyenkor, és így próbálják lerövidíteni a virágzástól termésérésig, értékesítésig tartó időszakot. Tehát elsősorban gazdasági okokból szedik le hamarabb a terméseket - világosít fel a hatóság arról, hogy mint sok mindennek, ennek is gazdasági okai vannak a kereskedelemben.

Emellett a fényszegény időszakban nagyobb lesz a paradicsomok savtartalma, ami elnyomja az édes ízt. Ezért érezzük ilyenkor savasabbnak, holott a szénhidráttartalma (cukortartalma) szinte azonos a nyári paradicsoméval.

Érdekelt, hogy ennek ellenére hogyan lehetséges, hogy hazai termelők mégis igazi, nyárias koktélparadicsomokat tudnak ilyenkor termelni (igaz, aranyáron), függetlenül a fényszegény időszaktól?

NÉBIH: Akoktélparadicsomoknak „jobb” az íze, függetlenül attól, hogy hol termelték őket. A hazai termesztés abban tud segíteni, hogy rövidebb a szállítási idő, ezért a termések érettebben szedhetők le.

Paradicsomszósz-receptekért IDE kattints!

Felmerül ezáltal a kérdés, mennyire ajánlott télen a paradicsom fogyasztása, a héjon lévő növényvédőszerek lemoshatóak-e?

NÉBIH: A kísérletek azt mutatják, hogy az üvegházi paradicsom semmivel sem marad el tápértékben szabadföldi társaitól.

Gondoltad volna?

Ami a növényvédő szereket illeti, az sem állja meg a helyét, hogy az üvegházi vagy primőr paradicsomot „agyonvegyszerezik”. A mai korszerű üvegházakban, éppen a zárt rendszer miatt könnyebb megvédeni a növényeket és sok esetben szinte vegyszerek alkalmazása nélkül, biológiai növényvédelem alkalmazása mellett meg lehet termelni őket.

Tehát akkor mi a helyzet a téli paradicsom vitamintartalmával?

NÉBIH: Avitamintartalomban nincs kimutatható eltérés, itt elsősorban a C-vitamin, illetve a likopintartalmat szokták mérni. A fajták és az évjárat között nagyobb az eltérés, mint a termesztési módok között.

Ezek után adódik a kérdés, ajánlott-e a téli paradicsomfogyasztás, vagy maradjunk a szezonális zöldségeknél?

NÉBIH: Atéli paradicsomfogyasztás kizárólag a tápérték vonatkozásában abszolút ajánlott, más kérdéseket vet fel a ráfordított energia, szállítás, szénlábnyom stb., azaz a környezetet terhelő egyéb körülmények.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...