Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 gasztrotrend 2020-ra – így eszünk idén

Mit eszünk és veszünk majd 2020-ban? Merre tartanak a gasztrotrendek? Banánliszt? Hamarosan a te konyhádban is ott lehet!

Eljött 2020 is, mi pedig hoztunk nektek egy előrejelzést arra vonatkozóan, hogy milyen étkezési/vásárlási trendek várhatóak a gasztronómiában idén – lesznek meglepetések, olyanok, amik még inkább szilárd helyet vívnak ki maguknak az étrendünkben, és visszatérő jelenségek is. Figyeljétek csak!

Átlátható összetevőlista nasiknál is

A vásárlóknak egyre fontosabb, milyen összetevőkből készül a kedvenc ételük, ropogtatnivalójuk, a magas fehérjetartalmú alapanyagok pedig egyre inkább át is veszik majd a szerepeket a nasik piacán: jön a bab, kelbimbó, a tudatos vevők egyre inkább keresik majd a teljes értékű zöldségeket tartalmazó termékeket. A rossz hír az, hogy ezek a cikkek is csomagolva, sokszor műanyagban érkeznek a boltok polcaira. 

Szuperélelmiszerek a fagyasztóból

A szupermarketek fagyasztóiban egyre több, a szervezetünknek hasznos alapanyagot vagy készételt fogunk találni, legyen szó egyszerű sajtról, vagy éppen a vacsoránkról. Lesznek itt még húsok, fehérjeszeletek, mindegyik gondosan válogatott összetevőkből fagyasztva.

Terjed a keto

A ketogén diéta 2019-ben rengeteg hívet szerzett magának, sikere egyelőre töretlennek látszik, mert 2020-ban még több magas zsír-, alacsony szénhidráttartalmú ételt lehet majd találni a boltok polcain. Dietetikusunk így vélekedik róla.

Újrahasznosítható csomagolások

Egyre több kávézóban lehet már kérni a saját elviteles kávésbögrédbe a kávét, termoszt, kulacsot is vehetsz náluk, sőt, idén már eltűnhetnek a kávézók pultjairól az egyszer használatos műanyag fedelek is – helyettük újrahasznosítható csomagolásban érkeznek majd a kedvenc kávéink. Erre már csak ezért is szükség lesz, mert az Európai Unió 2021-től tiltja az egyszer használatos műanyagok felhasználását. 

Még több flexitáriánus

A húsban igencsak szegény, alapvetően vegetáriánus étrendet egyre többen választják majd szerte a világban, köszönhetően az egyre több húsmentes opciónak, alternatív húshelyettesítőnek, és a vegetáriánus étrend változatosságának. A flexitáriánusok étrendjébe alkalmanként belefér a húsevés, de csakis a minőségi húsok és halak fogyasztása.

Keleti kulináris élvezetek

Tavaly az Egyesült Királyságban már jelentősen nőtt a keleti fűszerek piaca, ami megbízható előrejelzést adhat a kontinens többi részére is: a római kömény, ánizs, a baharat, az arab fűszerkeverék mind teret követelnek maguknak, sokkal változatosabbá téve a mindennapi ételeinket. 

Válaszd a helyit

A helyben, azaz legfeljebb 60 km-es távolságban termesztett, termelt alapanyagok nemcsak finomabbak, de sokkal kisebb terhet is rónak a környezetre, szemben a sokezer kilométerről utaztatott termékekkel. Erre a legjobb éttermek is rájöttek, és egyre több vendéglátóhely kifejezetten a helyi kistermelőktől származó alapanyagokból főz, ezzel is egyfajta védjegyet előállítva a saját ételeinek. A termelői piacokon szombat délelőtt te is mindent beszerezhetsz!

Még több nyitott konyha

Ez az egyik kedvenc pontom, mert ha egy étterem bevállalja, hogy megnézheted, mi és hogyan zajlik a konyhájában, akkor valószínűleg nincs rejtegetnivalója, ami miatt a NÉBIH esetleg rajtaüthetne. Úgy tűnik, egyre több helyen engednek majd belesni a kulisszák mögé, ami azért látványnak sem utolsó szórakozás!

Privát vacsorák

Egyre több turistaprogram kínál majd helyiek által főzött vacsorákat, privát lakásvacsorákat, magán gasztrotúrákat!

Az új alterlisztek

Felejtsd el a mandula- és kókuszliszteket, mert itt az új opció, a banánból, kelbimbóból készült liszt! A trendelőrejelzés szerint a fehérjében, rostban gazdag lisztek hamarosan beveszik a konyháinkat. 

Ezeket olvastad már?

via Eatthis

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!