Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fraisier torta

Fraisier torta
Fraisier torta
92 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csak ezért a tortáért vártam az eperszezont, mert annyira gyönyörű, hogy már csak a látványért is muszáj elkészíteni. Persze az íze sem semmi, viszont meg kell érte dolgozni. Nekem elsőre nem is sikerült, de leírtam, hogy én mit rontottam el, úgyhogy az én hibámból remélem, ti tanultok majd! Ha az eredeti recepthez akarjuk tartani magunkat, akkor egy kevés cseresznyepálinkával ízesített cukorsziruppal locsoljuk meg a tortalapokat!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A vajkrémhez

A cukrász krémhez

Az összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval félkemény habbá verjük.
  2. Folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukrot.
  3. Folyamatos keverés mellett beletesszük a tojássárgákat, és addig verjük tovább, amíg teljesen egynemű nem lesz.
  4. Ezután beleszitáljuk a lisztet, és már nem habverővel, hanem egy rugalmas spatulával óvatosan elkeverjük benne úgy, hogy ne törjük össze a tojásfehérjét.
  5. Most két választásunk van: külön sütjük meg két adagban a tésztalapot, vagy egyben, és utólag félbevágjuk. Igazából mindegy, amelyiket könnyebbnek érezzük, viszont sütés előtt a tetejét szórjuk meg porcukorral.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

A vajkrémhez

  1. Egy edényben összekeverünk 50 g cukrot és a vizet, majd addig melegítjük amíg a cukor teljesen el nem olvad és forrni nem kezd.
  2. A tojásfehérjét közben elkezdjük habbá verni a maradék 15 g cukorral.
  3. Folyamatos keverés mellett, lassan beleöntjük a cukorszirupot, majd utána további 10 percig verjük a habot, amíg szobahőmérsékletű nem lesz. (Én ezt első próbálkozásra nem vártam meg, hiba volt.) Ha ezzel megvagyunk, akkor a tojásfehérjehabot félretesszük.
  4. Alacsony fokozaton elkezdjük felverni a tojássárgáját.
  5. Közben a cukorból és a vízből a korábbiak szerint szirupot készítünk.
  6. Ugyanúgy, folyamatosan keverés mellett, lassan hozzáadjuk a tojássárgájához a forró cukorszirupot, és magas fokozaton addig keverjük, amíg el nem kezd fehéredni.
  7. A vajat habosra keverjük, és a kihűlt tojássárgájás krémet hozzákeverjük. (Fontos, hogy hideg legyen a krém, különben elolvad a vaj, és nem lesz könnyű, habos az állaga. Én ezt a hibát az első próbálkozásnál elkövettem, és szétfolyt az egész.)
  8. Belekeverjük az előzőleg felvert tojásfehérjét is, de ezt már csak óvatosan, nehogy összetörjön a hab. És ezzel a vajkrém el is készült.

A cukrász krémhez

  1. A vaníliarúd magjait kikapargatjuk, és beletesszük egy edénybe, majd felöntjük a tejjel, és felforraljuk.
  2. A cukrot elkeverjük a keményítővel, majd elkezdjük felverni a tojássárgáját.
  3. Folyamatos keverés mellett a tojáshoz adjuk a keményítős cukrot, és elkeverjük.
  4. A forró tej egyharmadát folyamatos keverés mellett a tojáshoz adjuk, alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet is.
  5. Az egészet visszaöntjük az edénybe, és közepes lángon melegíteni kezdjük.
  6. Folyamatosan kevergetjük, és amint érezzük, hogy kezd besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni!

Az összeállításhoz

  1. Az egyik tésztalapot a tortaforma aljára tesszük, és a szélét körberakjuk félbevágott eprekkel, majd a középső részét is kitöltjük a maradék eperrel.
  2. A kihűlt cukrászkrémet elkeverjük a vajkrémmel, és beleöntjük a tortaformába az eprekre.
  3. A másik tésztalapot rátesszük a krém tetejére, és tálalás előtt legalább három órát a hűtőben pihentetjük a tortát.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 77 505
elküldve: 15
receptkönyvben: 651
elkészítve: 27/27
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

francia epertorta, cukrászkrémes epres torta

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lovasfej
Lovasfej Wed, 2016-06-29 15:33

Végre az idei eperszezonban nem felejtettem el megsütni ezt a tortát. Nem mondom, pepecses, de abszolút megérte a fáradságot. Az egész családnak nagyon ízlett, gyönyörű szép is lett, a két másik tortából alig fogyott, ebből pedig már egy morzsa sem volt :)
Legközelebb a cukrász krémet azt hiszem gőz fölött fogom melegíteni, vagy maximum kis lángon, mert nagyon hamar összekapta az alját. Meg is ijedtem, hogy kezdhetem újra a csomók miatt, de szerencsére a turmixgép megoldotta a kérdést, bár lehet, ez eretnekségnek számít.
Köszön a remek receptet :) Jövőre is biztosan előveszem a szezonban.

Kitty_83
KittyManó / Kitty_83 Sun, 2016-05-22 14:00

Kedves ízHUSZÁR!
Ha jól értelmezem, akkor a fent megadott mennyiség alapján a képen látható torta 23 cm-es kapcsos tortaformában készült? Tehát ha nekem ekkora a formám, akkor semmin nem kell változtatnom, ugye?
Alma

kiki9
kiki9 Sun, 2016-05-22 03:36

Kedves ízHUSZÁR,

A leírásod szerint a cukrászkrémhez kell 25g vaj, de azt már nem írtad le, hogy mit csináljunk a 25 g vajjal ...mikor adjuk a krémhez ...? hova kenjük...? Tartunk egy kis szünetet és eszunk egy szelet vajaskenyeret...?

szabomokus
szabomokus Fri, 2015-08-28 17:45

Sziasztok! Megprobálkoztam én is a tortával, és bár ízre fantasztikus lett a krém nem állt össze valamiért, pedig mindent a recept szerint csináltam:( valami ötlet hol ronthattam el? Köszi:)

halmigabi
halmigabi Wed, 2015-04-22 15:45

Nagyon szeretném elkészíteni ezt a tortát, de időhiány miatt a krémet egy nappal előre megcsinálnám, majd összeállítás után kapna a hűtőben még egy éjszakát a már kész torta. Így is működhet a dolog?

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Wed, 2015-04-22 17:25

Kedves Gabi,

Én attól félek, hogy ha áll a hűtőben a krém, akkor utána nem fogod tudni szépen beletölteni a formába az összeállításnál. Szerintem inkább a tortalapokat süsd le előre és a krémet csak aznap, bár tény, hogy az utóbbi a melósabb.

ízHUSZÁR

mese habbal
mese habbal Thu, 2014-05-29 19:30

Kedves ízHUSZÁR!

Nekem 26-27 cm-es a tortaformam. Milyen aranyokat ajanlanal hozza? Mit es mennyivel noveljem? Szep napot.

Adri

Andzia
Andzia Wed, 2014-05-28 22:10

OMG! Megcsináltam, és bár kicsit macerás volt, és a tésztája nekem már 7 perc alatt megsült légkeverésesen, ugyanúgy néz ki az enyém is, mint a képen, és 3 óra, 10perc várakozás után (nem bírtuk tovább) csodálatosan összeállt, gyönyörű lett, és isteni finom. Én vanília rúd helyett vaníliás cukrot tettem a tejbe, meg egy kis vanília aromát, kicsit aggódtam is hogy édes lett, de eszméletlen finom. Csak ajánlani tudom, köszi a feltöltést!!! <3

sziszu
sziszu Wed, 2014-05-28 20:53

Ilyen jó és pontos receptet pasitól!!!! Feltétlen kipróbálom.

zsofifa
zsofifa / zsofifa Wed, 2014-05-28 11:32

Ez a receptleírás felhívás keringőre, ki kell próbálni. :-) Mekkora tortaformában sütötted?

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Wed, 2014-05-28 13:41

Én két kicsit csináltam, de a 23 cm-es tortaformára alakítottam a receptet! Sok sikert hozzá és majd írd meg hogy sikerült! :)

ízHUSZÁR

501
finomliszt 75 g
tojás 3 db
cukor 75 g
porcukor 25 g
cukor 65 g
víz 1.5 ek
tojásfehérje 40 g
tojássárgája 3 db
cukor 120 g
víz 50 ml
vaj 180 g
vanília 0.5 db
tej 250 ml
cukor 60 g
kukoricakeményítő 25 g
tojássárgája 3 db
vaj 25 g
eper 30 dkg