Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-túrós süti

Epres-túrós süti
Epres-túrós süti
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pataky Péter (Ikon Étterem, Debrecen) receptje.

www.nosalty.hu/tvpaprikamagazin

Ez egy krémes töltelékű, ropogós tésztájú sütemény. Szép, szabályos szeleteket nem lehet belőle vágni, de miért is akarnánk? Kanalazgatva úgy is pillanatok alatt elfogy.

hozzávalók / 8 adag

Hozzávalók

Tésztához

  • 30 dkg átszitált finomliszt (BL55)
  • 2 csipet
  • 15 dkg hideg vaj (kockára vágva)
  • 0.6 dl hideg víz

ajánlat

A víz mennyisége inkább minimális érték, előfordulhat, hogy többre van szüksége a tésztának ahhoz, hogy összeálljon, ez az alapanyagok minőségétől is függ.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a liszt felét és a sót tegyük egy keverőtálba. Kézi mixerrel keverjük alacsony fordulaton, majd keverés közben adagoljuk hozzá a hideg vajat. Vegyük magasabb fokozatra, amíg a vaj teljesen elkeveredik a liszttel. Csökkentsük a sebességet, adjuk hozzá a maradék lisztet, és azt is keverjük bele. A végén jöhet bele a hideg víz. Ezzel is keverjük jól el.
  2. Csomagoljuk fóliába, és pihentessük hűtőben, legalább egy órát. Ezután nyújtsuk ki, és tegyük egy kivajazott formába. Egy villával kissé szurkáljuk meg. Tegyük be 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 10 percig.
  3. Közben vegyük ki az eper csumáját, vágjuk félbe, és szórjuk meg porcukorral. Hagyjuk így pár percig, hogy levet eresszen.
  4. Addig keverjük ki a túrót a tojássárgájával, cukorral, citromlével és a reszelt citromhéjjal. Verjük fel a fehérjét, és ezt is forgassuk bele óvatosan a keverékbe.
  5. Ezt a túrókrémet tegyük az elősütött tésztára, a tetejére pedig az epreket. Tegyük vissza a sütőbe újabb 10-15 percre.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 45 123
elküldve: 18
receptkönyvben: 725
elkészítve: 33/33
Facebookon megjelent: -

szakács

TV Paprika

Mióta szakács: 2014.04.02.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: Anyák napja, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrós pite, epres pie

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pitypang54
pitypang54 Sat, 2016-05-07 08:52

Nem tudom, hogy ki mit ront el ezzel a sütivel, de az előttem szólókat olvasva picit módosítottam (paraszti logikával) és tökéletes lett a végeredmény. A tészta egy éjszakát volt hűtőben. A töltelékbe csak 2 nagy méretű tojás került + 1 evőkanál búzadara a biztonság kedvéért. Az elősütés után a teljes sütés ideje jóval hosszabb, figyelni kell, hogy szépen piruljon a széle, sőt a közepe is, ez sütő függő, de a 10-15 perc semmi esetre se elég!!! 180 fokon 1 óra!!! volt nálam, és csuda lett :-)

katushejj
katushejj / katushejj Sat, 2016-04-16 18:04

A szépen kibélelt piteformában a tészta szélei egyszerűen megolvadtak és lefolytak a forma közepébe. Hiába sütöttem vakon 15 percet, és utána még a töltelékkel, szinte az egész tészta nyers maradt... Sajnos nem aratott nagy sikert.

Baba89
Baba89 / Baba89 Mon, 2015-05-25 18:16

Ez lett életem legrosszabb süteménye! Már bánom, hogy nekifogtam, és hogy csak későn olvastam el a kommenteket... úszik a sütemény alja, a teteje megégett, holott majdnem 2 órán át(!) sütöttem lassú lángon, mert nagy lángon nem is mertem...ezt a borzalmat illene letörölni! Sajnálom rá a kidobott pénzt! És egy dolog, hogy nem sült át, de még az íze is borzalmas!

Bodon Judit dietetikus
BodonJudit / Bodon Judit dietetikus Thu, 2015-05-21 09:28

Én is elkészítettem a receptet kb. 2 hete. A vaj nálam is 15 dkg lett, és nem 6, hanem 7-8 evőkanálnyi (70-80 ml) hideg vízzel állt össze a tészta, ezt nyilván óvatosan érdemes adagolni. Kézzel gyúrtam össze a tésztát, nem géppel, ahogy az omlós tésztát szokás. De ezekkel a mennyiségekkel összeállt teljesen jól. ment a hűtőbe, utána is jól kezelhető volt. Én egy nagy lapos piteformában sütöttem. nekem nincs ilyen súlyborsóm, de nem emelkedett meg a tészta nagyon az elősütés során, teljesen kezelhető volt. Szubjektív élmény, hogy a fél kg túró nekünk sok volt (pedig szeretjük a túrós sütiket) és mindenképpen érdemes áttörni a túrót. A krémbe 15 dkg cukor helyett került 7 dkg cukor+1 cs vaníliás cukor (így is bőven elég édes volt), az epret sem cukroztam meg felhasználás előtt, hanem csak rátettem a krémre és itt szórtam meg egy kis barna cukorral még. Annak ellenére, hogy elég nagy volt a piteformám, 30 dkg epret tudtam elhelyezni a tetején, igaz, csak egy rétegben, lehet, h. jobban kellett volna tuszkolnom a krémbe, hogy a 60 dkg is ráférjen. Pedig szeretjük az epret, nem akartam spórolni. :) Nekem egy nagyon régi, nagyon rozoga sütőm van, semmi légkeverés meg ilyesmi :), így is sütöttem viszont 40-45 percet MÉG pluszban (180 fokon), ekkor sült át a krém és cserébe nem égett meg a tészta (emiatt mondjuk kicsit aggódtam). Bár elvileg ez a süti kanalazós, lágy krémes, csak ezt akkor még nem tudtam. Így teljesen átsütve egyébként nagyon klassz lett - igaz, a fenti recepthez lehet, h. már nem sok köze volt. :D Szóval ha valaki gondolja, érdemes azért próbálkozni vele. :)

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Mon, 2015-05-11 12:29

Kedves Hozzászólók!
A tésztában eredetileg 15 dkg vaj szerepelt, vélhetően egy szerkesztési hiba miatt került a receptbe a helytelen mennyiség, amit most javítottunk és elnézéseteket kérjük érte!
További kellemes sütés-főzést!
Kata

endreszv
endreszv Mon, 2014-07-07 19:48

Május 31-én nyomtattam ki ezt a receptet. Az akkori változat szerint a tésztához 15 dkg vajat kellett adni. A tészta kikeverés után összegyúrható gombóccá, és ki is nyújtható miután minimum egy órát állt hűtőben. Kétszer megsütöttem eperrel, mindkétszer nagyon finom volt. Most vasárnap málnával és laktózmentes tejtermékekkel sütöttem, de ez lett a legfinomabb.

Tokár Péter
Tokár Péter Tue, 2014-06-03 14:54

Valóban szégyen és nagy csalódás, biztosan hibás a tészta része is és a töltelék része is. Jó lenne, ha előbb tesztelné a receptet beküldő, mielőtt kiteszi nagy nyilvánosság elé (ráadásul a TV Paprika oldalán is kint van)...

Kanizsár Dorottya
Kanizsár Dorottya Sun, 2014-06-01 17:31

Ez a desszert a szégyen kategória.
Nem ártana levenni a receptet és sűrűn elnézést kérni azoktól, akik energiát és pénzt pazaroltak az elkészítésére. Becsületből kóstolta meg a családom. Majd ment a szemétbe.

bodikriszta
bodikriszta Sun, 2014-06-01 13:32

Részemről nagy csalódás volt ez a recept! Nem ajánlanám senkinek, hogy kipróbálja-jómagam 17éve vezetek háztartást tehát nem vagyok kezdő háziasszony. A végeredmény szeletelhetetlen, a töltelék szétfolyik , eláztatta a tésztát, az íze is felejthető. Fiam mikor meglátta meg sem kóstolta, a többiek egy szelet erejéig voltak kaphatóak a többi a szemetesben végezte. :-(

pilles
pilles Fri, 2014-05-30 20:33

A tészta receptből szerintem több minden is hiányzik. Egy tojás feltétlenül, egy kis sütőpor is, és a cukor.

flava
flava Sat, 2014-05-31 15:55

Ez a teszta egy "pie crust" recept. Amibe is nem kell tojas es sutopor. Cukrot lehet bele tenni ha a toltelek ami bele megy nem olyan edes. Es van olyan amibe egy csipet so is megy.
A vajnak es a viznek nagyon hidegnek kell lenni . Legjobb jegkockas vizet hasznalni.
Meg kell szurkalni sutes elott es sulyt rakni az aljara hogy ne puposodjon fel. Erre lehet dirrect pie sulyt venni , ha az nincs akkor alufoliat, sutopapirt rakni az aljara es szaraz babot , rizst szorni bele legalabb felig ( ezt ellehet rakni es ujra hasznalni legkozelebb) Kb 15 percig kell sutni az ilyen sutihez ami a toltelekkel meg tovabb lessz sutve . Ha olyan toltelek jon bele amivel mar nem lessz sutve akkor kb 20 perc.
Remelem ez segit valakinek :-)
Nekem tetszik ez a suti , kifogom probalni.

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2014-05-30 12:46

Nagyon figyelmetlenul van leirva a recept. A citromhej ketszer szerepel a leirasban es a vaj mennyisege is valoszinuleg 25 dkg akart lenni es nem 2.5 dkg.

Yldys
Yldys Fri, 2014-05-30 12:18

Nagyon tetszik a recept, biztosan kipróbálom, de nekem is a tészta hozzávalóival van problémám, nem 25 dkg vaj kellene hozzá a 2,5 dkg helyett?

batan
Batan / batan Fri, 2014-05-30 11:14

Megvettem az újságot, és rögtön megfogott a recept. Amúgy is piacra igyekeztem, így beszereztem minden hozzávalót.
A tészta hozzávalóinak arányai gyanúsak voltak, így inkább a saját receptem alapján készítettem. A többit viszont a megadottak szerint. Nekem nagyon bejött, fogom még készíteni, az biztos.

kisluki
Lukács Betti / kisluki Tue, 2014-05-27 13:12

Nem állt össze a tészta, szerintem az arányokkal valami baj lehet. Sikerült azért feljavítani tojással és még egy kis vajjal (remélem jó lesz, most pihen a hűtőben...). Biztos, hogy nincs elírás a receptben? Köszi előre is!

495
eper 60 dkg
tehéntúró 50 dkg
tojás 4 db
porcukor 15 dkg
citromlé 0.5 citromból nyert
citromhéj 0.5 citromból nyert
finomliszt 30 dkg
2 csipet
vaj 15 dkg
víz 0.6 dl