17 étel, zöldség és gyümölcs, amit mindenki másképp hív

Tarkedli, smarni, gyürke - ismeritek ezeket a szavakat? Tudunk még nektek mutatni párat...

A magyar nyelv szépsége, hogy egy ételnek, gyümölcsnek vagy zöldségnek akár több neve is lehet. Sok helyütt használják még a népies megnevezéseket, de előfordul az is, hogy tájszavak alakulnak ki egy-egy nyelvjárásban, régióban. Összegyűjtöttünk nektek most pár ilyen megnevezést:

1. Egres

Méltatlanul elhanyagolt gyümölcsünk, egyre kevesebb terem belőle hazánkban. A neveit azonban talán mindenki ismeri:pöszméte, köszméte, piszke.

2. Tócsni

Ennek a krumpliból, tojásból, lisztből és némi fokhagymából olajban vagy zsírban készült ételnek rengeteg variációja van. Tarkíthatjuk reszelt cukkinivel, különböző fűszerekkel. A neve is legalább ilyen sokszínű, szokás nevezni krumplilepénynek, lapcsánkának, lepcsánkának, görhönynek, matutkának vagy cicegének. Szlovákiában pedig a szlovákos placki kifejezést ismerik erre az ételre.

Kedvenceink:

3. Kukorica

A kukorica népies neveit se kell talán senkinek bemutatni:tengeri, törökbúza, málé.

4. Tyúk és Kakas

Borsodban szokás "tiket" mondani tyúk helyet, ahogy a kakast is sokan, főleg az idősebb korosztályból kukasnak mondják. Nincs is ezzel semmi gond.

5. Napraforgómag

A legismertebb megnevezés, amivel találkozni szoktunk az a szotyi, vagy szotyola. Faluhelyen viszont ne lepődjünk meg, ha makukának hívják.

6. Burgonya

A másik köznyelvi neve a krumpli, amit mindenki jól ismer. A burgonyának ezen kívül még rengeteg megnevezése lehet: bandurka, bigyirkó, bolyóka, földialma, grulya, gurulya, kolompér, krumpér, kukulyó, kutyatök, péra, piskó, pityere, pityirkó, pityóka, svábtök.

7. Kenyérvég és szelet

A szelet kenyeret faluhelyen szokták egykaraj kenyérnekis mondani, de találkozhatunk a karé és karéj kifejezésekkel is. Ha pedig valakik ezeket mondják nektek, akkor a kenyérvégre gondolnak:gyürke, sercli, dumó, kenyér fara, buci, absnicli, csücsök.

8. Dödölle

Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert szinte minden nap ettek ilyet. A krumpliból és lisztből készült massza olcsón és könnyen elkészíthető volt. Zalában krumpligánicának szokás nevezni. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cinkének, Baranyában gánicának, a palócoknál pedig gancának hívják.

Dödölle receptek:

9. Nokedli

A nokedli és a galuska szót ugyan azokra az ételekre használjuk. Ismerősek mindenki számára.

10. Hasábburgonya

Szalmakrumpliként is ismeretes. Népies nevén szokták - helytelenül - rósejbninek is nevezni, ez azonban a krumpliból készült vékony karikákra szeletelt chipset jelöli.

11. Tojásleves

Ennek az ételnek a többi neve sem ismeretlen számunkra. Szokták még rántott levesnek (bár ezt más levesre használják inkább), tojásos levesnek és rongyos levesnek is hívni.

12. Tarkedli

Egy igazi régi édesség, ami talán már kicsit feledésbe is merült. Még néhányak konyhájában fellelhető a tarkedlisütő. Lekvárral az igazi, de biztosan tarkedli a neve? Szokták még cseh fánknak, mivel onnan indult és az Osztrák Magyar Monarchiában terjedt el. De lehet még Dalken talkedli, vagy a Felvidéken hívják dorkedlinek is.

Tarkedli receptek:

13. Mákos bejgli

Néhány háznál nem bejglit sütnek karácsonykor, hanem kalácsot. A két szó alatt ebben az esetben ugyan azt értjük. Azon se lepődjünk meg, ha valaki mákos kürtnek nevezi a péksüteményt.

14. Rizskoch

Aligha ismeretlen számunkra a két másik megnevezés: a rizskó és a rizsfelfújt.

Kedvenc rizskóink:

15. Cibere

A cibere az ételek savanyítására használt készítmény. A mesékben a szegények eledeleként szerepel.A ciberét Erdélyben cibrének, a Felvidéken a kiszinek, ha pedig kicsit keletebbre kalandozunk, akkor kvasznak nevezik. Bővebben itt olvashatsz róla >>>

16. Császármorzsa

Azon felül, hogy a császármorzsát a királyok eledelének is szokták nevezni, a smarni szó használata is elég gyakori.

Császármorzsa receptek:

17. Rántott prézli

Néhány napja a Facebook oldalunkon is megosztottuk ezt a fotót. Rengeteg fajta neve van ennek a maradék tojásból, lisztből és prézliből készült sültnek. Csak néhányat sorolunk fel: hamishús, pacsni, egérke, vakarcs, vakhal, liszthús, pampuska, puffancs stb.

Figyelem, a lista nem teljes! Ha ismertek hasonló szavakat, osszátok meg velünk őket kommentben!

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek