Közkívánatra: még 11+1 nagyon gyakran helytelenül ejtett kajanév - teszteld tovább magad!

Imádtátok az előző cikkünket a teljesen tévesen ejtett, de sajnos gyakran használt kajanevekről - éppen ezért folytatjuk, juhú!

Ha már ennyire beindultatok a múltkori cikktől - márpedig láttuk, hogy beindultatok, akkor tovább görgetjük a legtöbbször rossz kijetéssel használt külföldi ételnevek listáját. Hadd duzzadjon a tudás, hadd vágjunk fel az étteremben, boltban, piacokon, barátok közt!

1. Tiramisu:

TIRAMISZU. Nem su. Nyilván nem fordul tetejére a világ, ha elrontod, de ez a helyes, hallgasd meg:

2. Pizza:

Sokan pizának mondják, zével, vagy pidzának (a d-t külön kiejtve), de a helyes megfejtés a pidza, valahol a dz meg a dupla c között. Amúgy ez az, amit a legtöbben szerintem helyesen mondunk, szóval nyugalom.

3. Worcestershire-szósz

Nem is írok semmit, hallgassuk meg. Totál rendhagyó. VUSZTÖSÍR. Valahogy így hangzik. Jó ég.

4.Curaçao

A Karib-tengeren lévő Curaçao szigetén termesztett zöld Curaçao-narancs héjából nyert illóolaj aromával ízesített likőr. Legismertebb változata azúrkék, ez a Blue Curaçao.

Kiejtése kb. így néz ki: KJÚRASZÓ. Nem kurakaó.

5. Lasagne

LÁ(Ö)ZÁNYE. Mondjuk ha franciául ejtenénk lászany-nak, sokkal viccesebb lenne.

Lasagne-receptjeitek közül:

6. PHO

A világ legjobb vietnámi levese elég nagy fekete luk kiejtés terén úgy en bloc a világ számára, ez nem túlzás. Hallottam már főnek (legtöbben szerintem így ejtjük), fának, pőnek is. Meghallgattuk, helyesen valahogy így néz ki leírva: F(Ö)ÁH.

7. Ketchup

KECSÁP. Angolból ki lehet következtetni, hogy áp a vége. Nem kecsöp.Laci bácsi is jól mondja, kicsit magyarosan, de á-val:

8. Prosciutto

A csodás olasz sonka neve nem proszkuttó, proszcsuttó, hanem PROSUTTO.

9. Tagliatelle

Ez a leggonoszabb nevű tésztafajta: nem ejtik a g-t. TALJIATELLE, valahogy így nézne ki leírva. A videóban a második változat az olasz!

10. Sriracha

A világ leghíresebb, élénkpiros, átlátszó üveges, zöldkupakos csiliszósza is rendhagyó, mert nem ejtik az első r-t. SZIRÁCSA. Kb. így hangzik.

11. Mousse

Csokimousse - elég gyakran botlunk bele az étlapok desszert szekciójában, ejtsük már jól, hát nem? MÚ(S)SZ. A francia szó jelentése: hab.

+1 Chia:

CSIA. Nem cia.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?