r
Nosalty Logó

Tarkedli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Tarkedli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 440 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 4403 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 294 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    261.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 440 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99 g

Zsír

  • Összesen
    67 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2617.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    292 mg
  • Kálcium
    443 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    199 mg
  • Foszfor
    1220 mg
  • Nátrium
    432 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    833.1 g
  • Cukor
    213 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    336.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    530 micro
  • Kolin:
    550 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    856 micro
Összesen 4403 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.6 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 294 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az evőkanálnyi cukrot a felvert tojásokkal, valamint a csipet sóval összekeverjük. Öntünk hozzá egy kevés langyos tejet, azzal is elkeverjük. Beleszórjuk a lisztet.
  2. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk kb. 10-13 perc alatt, majd beleöntjük a tésztába.
  3. Az egészet jól összedolgozzuk, s folyamatosan hígítjuk annyi langyos tejjel, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
  4. A tésztát lefedve, meleg helyen, 3/4 - 1 órán át kelesztjük.
  5. A tarkedli sütő (vagy más néven tükörtojássütő) mélyedéseibe egy-egy mokkáskanálnyi étolajat cseppentünk, s közepesnél nem nagyobb hőfokon, lassan felhevítjük.
  6. A tésztából a mélyedésekbe annyit szaggatunk óvatosan, ügyeskedve, hogy majdnem a peremükig megteljenek.
  7. A hőfok maradjon közepes! Oldalanként kb. 2-3 perc alatt kisütjük őket (de érdemes alájuk nézegetni, mert minden főzőlap más és más). Tipp: Középtájt előbb megbarnul alul a tarkedli, ezért a külső szélükbe félidőben bökjünk finoman villát és forgassuk őket át, hogy az a szélük, ami eddig kifelé nézett, nézzen most középre. Ha átfordítjuk őket a másik oldalukra, annál is így járjunk el, így biztos egyenletes lesz a pirulásuk.
  8. Frissen, házi baracklekvárba mártogatva a legfinomabb - azzal tálaljuk.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Receptkönyvben: 270
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 110241
  • Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 11.

Ajánló

házi barackíz, csontsovány alkat (ez ugyanis igencsak kalóriadús táplálék, mi kiadósabb levesek után szoktuk enni)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Anyukámtól származik a recept, Ő meg még az Ő Anyukájától tanulta elkészíteni. Alföldi születésű Nagymamám viszont már nem tudom, honnan tett szert rá, de nagyon megérte! Nagy családi kedvenc.

Hozzászólások (8)

Törölt felhasználó

Fánkszer? süti lehet.Egérkének is hívják.Nincs tükörtojás süt?m,ezért majd simán edényben sütöm,ha kipróbálom.

Törölt felhasználó

Szia kedves Márta! Nem tudom, lehet-e abban, de igen, ez valóban fánk jelleg?. Annyira, hogy ez a csehek fánkja. :-) Ha kipróbáltad sima edényben, esetleg palacsintasüt?ben, majd légyszi számolj be az eredményr?l, jó? Érdekelne. :-) Jó sütögetést!

Törölt felhasználó

Én hígabbra szoktam a tésztát keverni (úgy is megkel), kb palcsinta sürüségüre, így laposabbak lesznek. A lányaim imádják, picipalacsintának hívják. Nekem 9 "féröhelyes" sütöm van úgyhogy egykettöre megvan egy nagy adag :)

Törölt felhasználó

Szia Hencida! (De jó név! :-)) Ez nagyon jól hangzik, de hol lehet szert tenni ilyen jó kis süt?re? 9 fér?hely... Mennyi id?t megspórolhatnék vele!

Törölt felhasználó

Hát Szlovákiában lakom és itt vettem :)

Törölt felhasználó

Jaaaaa.... :-) Akkor ez most nekem kimarad. :-D

Törölt felhasználó

Nekem van 4 fér?helyes süt?m,de mivel abban elég lassan készül el,ezért sima edényben szoktam kisütni.Így sokkal gyorsabban elkészül, és a végeredmény ugyanaz lesz..pillanatok alatt elfogy. :) A süt?t egyébként még vagy 30 évvel ezel?tt vásárolta édesanyám,de még most is kapni az ún. "filléres vásárokban".

Törölt felhasználó

Kedves Zit! Én is anyukámtól örököltem ezt a receptet, mi még most is az Alföldön lakunk. :) Annyi a különbség, hogy mi zsírban sütjük ki a tarkedliket, akár a fánkot - én még nem is próbáltam másképp sütni. :) Talán egyszer majd kipróbálom a fent említett módon is (bár nekünk nincs itthon ilyen speciális süt?nk, de gondolom palacsintasüt?ben is megsül:)).

erili

Nekem még a nagymamámtól örökölt tarkedli süt?m van. ? soproni volt (én is az vagyok), de ugyan így készítette és én is így készítem. Igaz, már jó régen sütöttem, de jó ötlet! Köszönöm:-)

Törölt felhasználó

Engem emlékeztet az Amcsik pan cake-jére. Mármint az elkészítés és az összetev?k. Az is palacsinta süt?ben sül és lapos , kicsit vastagabb mint a megsült palacsinta. Ez tetszik. Biztosan kipróbálom.:) Köszi

Törölt felhasználó

Kedves Zit! Na végre, egy igazi tarkedli recept. Az elkészítési folyamat részletes leírását sokan elsajátíthatnák. Egyszer? serpeny?ben sütöttem, de nagyon jó volt így is. Arra kell vigyázni, hogy az ember egy-két darabot eldugjon magának, mert különben nem tudja meg soha, hogy milyen íze volt. Én jól megsütve minden kencefice nélkül szeretem a legjobban. Köszönöm: Pista?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek