Tarkedli
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
440
Kcal
- 7% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
700g finomliszt2548 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
150g tej84 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
0g só0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
400g sárgabaracklekvár1112 kcal
Összesen
4403
Kcal
- 7% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
46.7g finomliszt170 kcal
-
2 kcal
-
10g tej6 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.8g napraforgó olaj25 kcal
-
26.7g sárgabaracklekvár74 kcal
Összesen
294
Kcal
- 7% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 261.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 122 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.3 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 33.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
440
Kcal
- 7% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 99 g
Zsír
-
Összesen 67 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2617.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 292 mg
-
Kálcium 443 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 199 mg
-
Foszfor 1220 mg
-
Nátrium 432 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 833.1 g
-
Cukor 213 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 336.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 530 micro
-
Kolin: 550 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 856 micro
Összesen
4403
Kcal
- 7% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.6 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
294
Kcal
Hozzávalók
-
70 dkg finomliszt
-
30 g friss élesztő
-
1 ek cukor
-
3 db tojás
-
1 csipet só
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
40 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés
- Az evőkanálnyi cukrot a felvert tojásokkal, valamint a csipet sóval összekeverjük. Öntünk hozzá egy kevés langyos tejet, azzal is elkeverjük. Beleszórjuk a lisztet.
- Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk kb. 10-13 perc alatt, majd beleöntjük a tésztába.
- Az egészet jól összedolgozzuk, s folyamatosan hígítjuk annyi langyos tejjel, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
- A tésztát lefedve, meleg helyen, 3/4 - 1 órán át kelesztjük.
- A tarkedli sütő (vagy más néven tükörtojássütő) mélyedéseibe egy-egy mokkáskanálnyi étolajat cseppentünk, s közepesnél nem nagyobb hőfokon, lassan felhevítjük.
- A tésztából a mélyedésekbe annyit szaggatunk óvatosan, ügyeskedve, hogy majdnem a peremükig megteljenek.
- A hőfok maradjon közepes! Oldalanként kb. 2-3 perc alatt kisütjük őket (de érdemes alájuk nézegetni, mert minden főzőlap más és más). Tipp: Középtájt előbb megbarnul alul a tarkedli, ezért a külső szélükbe félidőben bökjünk finoman villát és forgassuk őket át, hogy az a szélük, ami eddig kifelé nézett, nézzen most középre. Ha átfordítjuk őket a másik oldalukra, annál is így járjunk el, így biztos egyenletes lesz a pirulásuk.
- Frissen, házi baracklekvárba mártogatva a legfinomabb - azzal tálaljuk.
- Sütés ideje: 5 perc
- Receptkönyvben: 270
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 110241
- Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 11.
Ajánló
házi barackíz, csontsovány alkat (ez ugyanis igencsak kalóriadús táplálék, mi kiadósabb levesek után szoktuk enni)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:

NS
17524 recept
Anyukámtól származik a recept, Ő meg még az Ő Anyukájától tanulta elkészíteni. Alföldi születésű Nagymamám viszont már nem tudom, honnan tett szert rá, de nagyon megérte! Nagy családi kedvenc.
Hozzászólások (8)
Fánkszer? süti lehet.Egérkének is hívják.Nincs tükörtojás süt?m,ezért majd simán edényben sütöm,ha kipróbálom.
Szia kedves Márta! Nem tudom, lehet-e abban, de igen, ez valóban fánk jelleg?. Annyira, hogy ez a csehek fánkja. :-) Ha kipróbáltad sima edényben, esetleg palacsintasüt?ben, majd légyszi számolj be az eredményr?l, jó? Érdekelne. :-) Jó sütögetést!
Én hígabbra szoktam a tésztát keverni (úgy is megkel), kb palcsinta sürüségüre, így laposabbak lesznek. A lányaim imádják, picipalacsintának hívják. Nekem 9 "féröhelyes" sütöm van úgyhogy egykettöre megvan egy nagy adag :)
Szia Hencida! (De jó név! :-)) Ez nagyon jól hangzik, de hol lehet szert tenni ilyen jó kis süt?re? 9 fér?hely... Mennyi id?t megspórolhatnék vele!
Hát Szlovákiában lakom és itt vettem :)
Jaaaaa.... :-) Akkor ez most nekem kimarad. :-D
Nekem van 4 fér?helyes süt?m,de mivel abban elég lassan készül el,ezért sima edényben szoktam kisütni.Így sokkal gyorsabban elkészül, és a végeredmény ugyanaz lesz..pillanatok alatt elfogy. :) A süt?t egyébként még vagy 30 évvel ezel?tt vásárolta édesanyám,de még most is kapni az ún. "filléres vásárokban".
Kedves Zit! Én is anyukámtól örököltem ezt a receptet, mi még most is az Alföldön lakunk. :) Annyi a különbség, hogy mi zsírban sütjük ki a tarkedliket, akár a fánkot - én még nem is próbáltam másképp sütni. :) Talán egyszer majd kipróbálom a fent említett módon is (bár nekünk nincs itthon ilyen speciális süt?nk, de gondolom palacsintasüt?ben is megsül:)).
Nekem még a nagymamámtól örökölt tarkedli süt?m van. ? soproni volt (én is az vagyok), de ugyan így készítette és én is így készítem. Igaz, már jó régen sütöttem, de jó ötlet! Köszönöm:-)
Engem emlékeztet az Amcsik pan cake-jére. Mármint az elkészítés és az összetev?k. Az is palacsinta süt?ben sül és lapos , kicsit vastagabb mint a megsült palacsinta. Ez tetszik. Biztosan kipróbálom.:) Köszi
Kedves Zit! Na végre, egy igazi tarkedli recept. Az elkészítési folyamat részletes leírását sokan elsajátíthatnák. Egyszer? serpeny?ben sütöttem, de nagyon jó volt így is. Arra kell vigyázni, hogy az ember egy-két darabot eldugjon magának, mert különben nem tudja meg soha, hogy milyen íze volt. Én jól megsütve minden kencefice nélkül szeretem a legjobban. Köszönöm: Pista?