r
Nosalty Logó

Gánica (Dödölle)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fiona
Gánica (Dödölle)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 663 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2652 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 194 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    31.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    388.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    195 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    171.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 663 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.9 g

Zsír

  • Összesen
    127.2 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1553.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    339 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    780 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    332.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    684.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    36 mg
  • C vitamin:
    103 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    189 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 2652 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 194 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit megpucoljuk, negyedeljük. Sós vízben (ne lepje el nagyon a víz) megfőzzük. Közben keverjük meg néha.
  2. A megfőtt krumplit ne szűrjük le,hanem az edényben krumplinyomóval szétpasszírozzuk. Rakhatunk bele kis sót. (Ízesebb lesz).
  3. A szétpaszírozott krumplihoz vastag fakanállal vagy turmixgép gyúró végével adagonként a lisztet beledolgozzuk. A lényeg,hogy kemény legyen. Félretesszük (addig is keményedik).
  4. A hagymát felaprítjuk, bő olajban (lepje el) megpároljuk levesszük a tűzről, kicsit várunk vele, aztán hozzákeverjük a pirospaprikát.
  5. A tepsi alját kikenjük olajjal, és kanállal beleszaggatjuk a lisztes krumplit, szétterítjük a tepsin. Utána a pirospaprikás hagymával meglocsoljuk. Mindenhova kerüljön,de ügyeljünk,hogy ne tocsogjon az olajban a krumpli.
  6. Forró sütőbe tesszük bő fél órára pirítani.
  7. Tálaláskor tejföllel ízesítjük.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 250 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 31
  • 7 napos nézettség: 273
  • Össznézettség: 178585
  • Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 23.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az egyik kedvenc krumplis ételem! Elkészítésekor, eddig már két fakanalat törtem el. Ezt az ételt felénk Gánicának is hívják!

Hozzászólások (21)

Törölt felhasználó

Tudomásom szerint a tócsni (lapcsánka, berét, stb.) a nyersen leszerelt krumpli+f?szerek, stb. kisütve és ez nem keverend? össze a éeírt gánicával.

Törölt felhasználó

Remélem nem vagyok tévedésben,de a gánica nem lehet azonos a dödöllével/?/,mert én azon a néven ismerem.A hagymás nyakonöntéssel vigyázzatok,mert fél óra alatt csúnyán megéghet -én úgy jártam-,de legközelebb majdnem a befejezése elött tettem rá,isteni lett!

Törölt felhasználó

Kedves Zsebi, szerintem is..vagyis én is úgy ismerem hogy dödölle és imádom :o) F?leg ha egy kicsit odakap mindenhol és itt-ott ropogós lesz. Tejföllel a végén... Hmmmmmmmmmmmmmm

Törölt felhasználó

ezt én is dödölleként ismerem, és így csinálom, nagyon fincsi!!

Efido

Szerintem is a f?tt krumplis a dödölle, a nyers krumplis a tócsni/lapcsánka.

Törölt felhasználó

Ez tényleg a dödölle, a tócsni teljesen más.

Fiona

KEDVES HOZZÁSZÓLÓK! FELÉNK EZT AZ ÉTELT GÁNICÁNAK IS HÍVJÁK! SAJNOS A SZERKESZT?K ODAÍRTÁK A TÓCSNIT IS,AMI MÁS ÉTEL ÉS EZ MIATT VAN A FÉLREÉRTÉS.ÉN KIFEJEZETTEN A GÁNICA NEVET ADTAM EHHEZ A RECEPTHEZ. További szép sütést,f?zést kívánok!

Törölt felhasználó

Anyukám csinálja úgy is, hogy id?t spóroljon meg vele, hogy nem szaggatja ki kanalanként, hanem leteríti a kiolajozott tepsibe. Ha kisült felkockázza. Én így is szeretem, de a legjobb a kanalas-szaggatós, mert úgy jobban megsül.

angyalka666

Mi Gancának hívjuk ezt a fincsi kaját és imádom!!!! A nagyim tudja a legfinomabban elkészíteni :P :) Mindig jól beeszek bel?le, persze aztán mozdulni sem tudok! :)

Törölt felhasználó

Messze nem dödölle!!!!! A dödöllét konyharuhára kiszaggatjuk kanállal és rövid szikkadás után forgatjuk bele a vöröshagymás zsírba, amibe nem teszünk pirospaprikát, majd ropogósra pirítjuk ! a Dödölle zalai étel, gyermekkorom kedvence. tepsiben a tótók sztapacskáját sütik csak.

Törölt felhasználó

Kedves Mindenki! Nagykanizsán minden év szeptemberében megrendezik a "Dödölle fesztivál"-t. Látogassatok el oda, igazi zalai dödöllét ehettek! F?tt krumpli, víz, só, liszt, zsír, tejföl és pirított hagyma. Vagy tejföl helyett szarvaspörkölt... :) Eredetileg a szegények eledele, persze pörkölt nélkül.

Fiona

Kedves Oroszka! Köszi az információt!

Törölt felhasználó

Igazság szerint a dödöllét mindenki másképpen készítni, az anyósom és én tepsiben pirítjuk le, de a nagymamám hagyományosan serpeny?ben készíti el. Valóban igazi zalai étel, nálunk számtalanszor került az ebédl?asztalra, tejföllel vagy pörkölttel.. :) A férjem imádja, a hét minden napján elfogyasztaná, csak én nem szeretek annyit "birkózni" a fakanállal.. :) A gánica viszont - az én tudomásom szerint is - nem dödölle.

manna113

Sziasztok!! Bocs hogy közbeszolok. A receptben a 3-ik pontban nem szerepel, a "birkozäs" közben az edeny alatt egjen tüz. ez fontos..akkor fö össze, lesz jo ize, ällaga. Csak azert mertem szolni, mert nagykanizsai vagyok....vagyis voltam. Toväbbi jo fözest-sütest!! Meg egyszer bocs a közbekotyogäsert :) Üdvözlettel: manna113

Törölt felhasználó

Így van manna, a bírkózást lassan ég? láng felett kell elkövetni.. :)))

manna113

Lehet ez csak nekem nem derült ki a receptb?l. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott...

Hogyan vált a thai gasztronómia világszinten ismertté, és hogyan hódította meg Budapestet is? Miben különbözik a kínai és más ázsiai konyháktól, és milyen ételek vannak a pad thaion túl? Ezekre a kérdésekre mind választ ad Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a 24.hu gasztronómiai podcastjában, a Filézőben.

Nosalty

További cikkek