r
Nosalty Logó

Rizskoch citromhéjjal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 740 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2963 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 170 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    26.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    189 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    644.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    181 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    165 mg
  • Nátrium
    238 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    106.4 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    169 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    223 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    226 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 740 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58.2 g

Zsír

  • Összesen
    107.3 g
  • Telített zsírsav
    61 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    755 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2578.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    725 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    661 mg
  • Nátrium
    953 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    425.8 g
  • Cukor
    141 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    675.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    916 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    891 micro
  • Kolin:
    447 mg
  • Retinol - A vitamin:
    903 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    731 micro
Összesen 2963 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 170 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rizst váltott vízben megmossuk, majd felöntjük fél l hideg vízzel, megsózzuk, és lefedve, néha megkeverve, addig főzzük, míg a vizet mind magába szívta.
  2. Ekkor hozzáöntjük a hideg tejet, felforraljuk, és nagyon kis lángon, lefedve, néha megkeverve, készre főzzük a rizst.
  3. Állni hagyjuk, hogy kicsit hűljön. Azalatt az esetleg maradt folyadékot magába szívja.
  4. A vajat és a tojássárgákat habosra kebverjük a cukorral, majd belereszeljük a citromhéjat.
  5. A tojásfehérjéket habbá verjük.
  6. A vajas keveréket a rizshez forgatjuk, majd óvatosan a tojásfehérjehabot is hozzákeverjük.
  7. Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk, és közepes lángon addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x25x7
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 510
  • 7 napos nézettség: 4641
  • Össznézettség: 1116939
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 21.

Ajánló

Általában dzsemmel tálalom, de csoki-, vanília- vagy karamellöntettel is jól harmonizál.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez a recept azért lehet érdekes, mert a rizst félig vízben kell megfőzni. Így garantáltan hamar puhára fő, és nem kell tartani attól sem, hogy vízízű lesz a végeredmény, mert nagyon finom lesz. Nagymamám is így készítette. A kicsi eltérés csak annyi volt, hogy ő "nagyvonalúan" csak "riskó"-nak nevezte. Mindig mosolygok, ha eszembe jut. :)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Az én nagymamám is ugyanígy hívja :D

Fahéj

Imádom az aranyos nagymamákat, olyan kedveseket tudnak mondani. :))

Törölt felhasználó

Amikor megnyílt a környékükön a Lild, azt meg elnevezte Lidinek :D Na azon szakadtam...

Törölt felhasználó

én Lidliként hallottam szinte mindig. Konnyebben ki lehet mondani, mint a Lidl-t, amibe beletorik a magyar ember nyelve. (bocs, nincs ékezetem)

Törölt felhasználó

Felénk "euronincs" is van és Lidi is, meg Bartóki Béla, Tárcsics, Kozsút, Vörös Márti és Vörös Martin utca :D

Bató Edit

Az én nagymamám "rizskók"-nak hívta. De rég volt...

Fahéj

Igen, a nagymamán kívül mi is így hívtuk. :))

Törölt felhasználó

Én is rizskóknak hívom, és amikor a NoSalty-ra regisztráltam, meglep?dve olvastam, h. rizskoch a becsületes neve. Err?l a te rizskókodról jól le is maradtam, pedig az egyik kedvenc édességem. Ezt is elmentem most, mint az el?bb a gesztenyés brownie-dat. Köszi! Puszi: Gabi

Fahéj

Én is köszi, hogy elmentésre érdemesnek találtad. Szerintem nagyon finom. Gyerekkoromban nem szerettem annyira a tetején megpirult rizs miatt, de mostmár gyakran sütöm. (még 500-nál azért nem tartok... :) Puszi!

Törölt felhasználó

Ha az emberek rizskóknak hívják, akkor annak az a neve..és így sokkal magyarosabb, mint a németes rizskoch..

Fahéj

Ez így igaz! :)

selenaxxx

Teny,hogy nem vagyok oda-vissza a rizsert, de ezt elkeszitem; masodszorra, mert 1x ugyan keszitettem mar,de nem recept alapjan,akkor is meg most is teszek bele mazsit, mert ez picit földobja majd, ugyanugy mint a reszelt citrom (narancs) heja ,talan meg egy kis rumot is elbirna.....Egyszerü,regies desszert, de finom-meg az en izlesemnek is :) Egesz jo a magyaros neve,rizskok :))) nem olyan "sercegös" mint a reiskoch. Üdv mindenkinek,jo kedvet a fözöcskeleshez es nem utolso sorban nagyon boldog uj evet! Meli

Fahéj

Kedves Meli! Jók ezek az egyszer?, régies desszertek, én is szeretem ?ket. A rizskochot is sokáig mell?ztem, aztán mióta újra felfedeztem, gyakran készítem. És mindenki szívesen fogadja. Neked is jó sütés-f?zést, és sok boldogságot az új évben! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Én tisztán tejjel szoktam csinálni és 2-3 tojással többet teszek bele. A több fehérje lazábbá teszi. Igaz nagyobb tepsi is kell hozzá. Anyósomtól tanultam egykor... Üdv.: Ili

Fahéj

Kedves Ili! Úgy is biztos nagyon finom, a több tojásos variációt én is csinálom néha. De a csupán tejjel f?zéssel az a gondom, hogy nem bírom kivárni, míg megpuhul benne a rizs. :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Szia Fahéj ! Tegnap, a vasárnapi ebéd men?jén az "i-re a pont" a Rizskoch recepted volt, málnaszörppel kínálva :) Az én szomszédnénim "rizskóf"-ja : a f?tt tejberizshez hozzákeverjük a vaniláscukorral kikavart tojássárgáját, mazsolát, tepsibe símítjuk, megkenjük baracklekvárral és a kemény tojásferhérjéb?l felvert habot rásímítjuk. Sütjük. Úgy is jó, de az nekem töményen édes... A recepted vitte a pálmát :)

Fahéj

Szia Almamagocska! Ez megtisztel?! Örülök nagyon. :) Üdv! Fahéja

Krisztia

Kedves Fahéj! Sokadjára csinálom, most épp 100 fok van a konyhában, de már alig várjuk hogy kész legyen. :) Köszönöm a receptet. Üdv: Kriszti

Fahéj

Kedves Kriszti! Mi is annyira szeretjük, hogy simán nekiállnék akár a 100 fokos konyhában is, ha nem lenne ilyen kés? éjszaka. :) Örülök, hogy bevált a recept! Üdv: Fahéj

kcsgdvntrt

utálok tojásfehérjét felverni..nem is sikerült, meguntam, beleöntöttem úgy ahogy volt..de nagyon jó lett a végeredmény :)) egyébként nem el?ször csináltam meg ezt a receptet, finom lett nagyon :))

Fahéj

Végül is az a lényeg! :))

Törölt felhasználó

Köszönöm!!! Most csináltam el?ször és nagyon finom!

Fahéj

Igazán nincs mit. :)

orsikaa5

Ezt a receptet fogom ma kipróbálni ebédre, ez lesz az els? rizskoch-om... (: Remélem, jól sikerül!

Fahéj

Én is remélem, hogy nem fogsz csalódni benne.

Törölt felhasználó

Most tettem be a süt?be remélem izleni fog itthon.

Fahéj

Én is örülnék neki, ha ízlene! :)

Törölt felhasználó

Nagyon finom lett, légies, könny?!! Azonban meg kell jegyeznem, nekem az el?készület és a sütési id? sehol nem 20+40 perc lett, hanem inkább 30+70.... Nem tudom, az én rizsemben/tálamban/süt?mben kell-e keresni a hibát, de azért gondoltam leírom ide másoknak akik nekivágnak+ magamnak emlékeztet?nek.... Szép napot! :)

Fahéj

Örülök, hogy tetszik az "eredmény". A sütési id? csak hozzávet?leges, süt?je válogatja, az el?készület is viszonylagos, nem egyforma tempóban dolgozunk. És valóban, rizse is válogatja. De sütés-f?zésnél semmit se lehet percre pontosan kiszámolni, végül is mindenki a saját tapasztalataira kell, hogy hagyatkozzon.:) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Nagyon finom ma is ezt sütök a bableveshez.

Fahéj

Ennek örülök! :)

yvycsajszi

Kedves Fahéj! Pont így készítettem eddig is a rizskókot, csak az én receptem más arányokkal dolgozik, ezért aztán ezidáig nem is nagyon sikerült: egy nehéz, kemény valamit kaptunk, ami ugyan jó volt, de hát valljuk be, nem AZ a rizskó! DE: ez most megváltozott!!! :))) Köszönöm a receptet, egy habkönny?, nagyon finom vacsink volt tegnap, mondjuk legközelebb mindjárt dupla adagot készítek bel?le, mert egy falat sem maradt :) Anno még a mamám készítette ilyen finom könny?re, és ? még plusz tojásfehérjét vert fel, abba kevert egy ev?kanál baracklekvárt, a tetejére simította, és úgy sütötte meg, isteni volt, nagyon szerettem, de a habsipkával eddig még nem próbálkoztam. Most, hogy az alap már megvan, majd jöhet a hab is a tetejére! :) Üdv: Yvette

Fahéj

Kedves Yvette! Nagyon örülök, hogy rátaláltál az igazi receptre. Hallottam már én is err?l a lekváros habról, de még sose készítettem úgy, mert nálunk nem annyira habrajongó a család. De biztosan finom úgy is. Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Már többször megsütöttem csak én teszek bele mazsolát is. Hány percig sütitek?

Fahéj

Én 30 és 40 perc között. Üdv: Fahéj

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?