r
Nosalty Logó

Zalai dödölle

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
k.vivi
Zalai dödölle
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 338 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1349 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 121 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    316.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    160.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 338 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    37.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1265.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    291 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    180 mg
  • Foszfor
    626 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    222.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    642.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    144 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    224 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 1349 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 121 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 6-7 szem közepes burgonyát meghámozunk, kockára vágjuk, majd magas falú lábasba helyezzük, sózzuk ízlés szerint. Figyeljünk rá, hogy épp csak ellepje a víz a krumplinkat.
  2. A vízben lévő krumpli tetejére halmozzunk lisztet, körülbelül úgy, hogy a liszt csucsikás (púpozott) része a lábas pereméig érjen. Lassú tűzön puhára főzzük a liszt alatt lévő burgonyát. (A liszt mennyisége a hozzávalókban körülbelüli mennyiség.)
  3. Míg fő a burgonyánk, pucoljuk meg a hagymát, kockázzuk fel és pirítsuk üvegesre kevés olajon.
  4. Miután megfőtt a krumpli, vegyük le a gázról, kapcsoljuk le a gáztűzhelyet, és krumplinyomóval dolgozzuk össze a masszát. Elég erőteljes folyamat, fém krumplinyomó javasolt hozzá. Ne maradjon benne krumpli és lisztcsomó sem. Enyhén ragacsos masszát kell hogy kapjunk. Ha nem elég sűrű, tegyünk hozzá még lisztet.
  5. Kész a hagyma és a massza is. Ezután két evőkanál segítségével, a kanalakat a hagyma levébe, olajába mártva szaggassuk ki a dödölléket. Így nem ragad a serpenyőbe és könnyebb formálni.
  6. Ha kiszaggattuk a dödölléket, serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg mindegyik felét. Lehet őket tepsibe is pakolni és sütőben pirítani.
  7. Ha kész a pirítás, tányérra pakoljuk, tetejére a pirított hagymát ízlés szerint, mellé vagy a tetejére pedig mehet a tejföl.
  • Sütés ideje: 2 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 213
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 35
  • Össznézettség: 43735
  • Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 25.

Ajánló

Vadpörkölt mellé köretként is remek választás.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Zalai dödölle
k.vivi 1 recept

Több receptet is láttam, mind a hagyományos módon való elkészítést írja le, miszerint tűz felett kell dagasztani. Ez egy sokkal egyszerűbb recept, nem ég oda az aljára a massza és isteni finom. Édesanyámtól tanultam.

Hozzászólások (1)

freya6

finom lett, köszönöm:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Itt a zsenge CUKKINI: így maxold ki a most legfinomabb...

A tök és az uborka keresztezéséből született, ízében kellemesen semleges, nagyszerű alapanyaga húsos és vegetáriánus fogásoknak, könnyen elkészíthető, kalóriaszegény, viszont vitaminokban gazdag. Van-e még ilyen zöldségfélénk, amelyről gyakorlatilag csak csupa pozitív tulajdonságot tudunk elmondani? A cukkini tényleg a nyár egyik favoritja, imádjuk!