Teri néni morzsókája (Császármorzsa 9. - búzaliszttel)
- 11% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 11% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
220g tojás277 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
400g tej224 kcal
-
30g margarin215 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
- 11% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
22.1g tojás28 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
25.1g finomliszt91 kcal
-
40.1g tej22 kcal
-
3g margarin22 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1.6g napraforgó olaj14 kcal
- 11% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 15.6 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 494.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 164 mg
-
Nátrium 120 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 45.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 139 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 255 micro
- 11% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 62.2 g
Zsír
-
Összesen 69.1 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1979 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 145 mg
-
Kálcium 606 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 655 mg
-
Nátrium 481 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 288.6 g
-
Cukor 97 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 183.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 556 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 156 micro
-
Kolin: 599 mg
-
Retinol - A vitamin: 540 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 183 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1019 micro
- 11% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 198.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Hozzávalók
-
4 db tojás
-
8 dkg cukor
-
25 dkg finomliszt
-
4 dl tej
Elkészítés
- A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd fokozatosan eldolgozzuk a liszttel és a tejjel, a citromhéjjal és az olvasztott margarinnal.
- A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és finoman a lisztes masszába forgatjuk.
- Egy nagyobb serpenyőben (legalább 26 cm átmérőjűben, mert az is csurig lesz) felhevítjük az olajat, és beleöntjük a tésztát.
- Széles, lapos fakanállal alányúlva forgatjuk, hogy mindenütt átsüljön. Közben apróbbra daraboljuk, és a kis galuskákat minden oldalról megpirítjuk.
- Valamilyen savanykás dzsemmel és/vagy porcukorral tálaljuk.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 702
- Tegnapi nézettség: 61
- 7 napos nézettség: 366
- Össznézettség: 133201
- Feltöltés dátuma: 2010. november 05.
Ajánló
Tudom, hogy ez a sokadik császármorzsa-variáció, de érdemes ezt is kipróbálni egyszer. Én is csak egyszer akartam.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A munkahelyemről éppen indulóban voltam, de még az ajtóból visszaszóltam, hogy "na megyek haza császármorzsát sütni". A kolléganőm azt válaszolta, hogy azzal akkora előkészületek vannak, hogy ő legtöbbször inkább neki se áll. Értetlenül néztem rá. Hát persze, mert az ember a jót könnyen megszokja, a rosszat meg szerencsére hamar elfelejti. Gyerekkoromban otthon sose készítettek császármorzsát, tehát nem leshettem el a fortélyokat. Felnőttként receptkönyvből próbálkoztam először vele. Emlékszem, miután egy csomó edényt összekentem, és már a derekam fájt, annyit álltam a tűzhely mellett, de a morzsa még mindig csak egy nagy darab ragadós massza volt, ami már itt-ott leégett, akkor megfogadtam, hogy ezt aztán soha többet. Ehhez tartottam is magam évekig, amikor is akkori szomszéd nénim, Teri néni elmesélte, ő hogyan készíti a császármorzsát. Biztatott, hogy ne féljek, próbáljam ki az ő receptjét, ripsz-ropsz megvan az egész. Nemigen hittem, de mégegyszer - és gondoltam, utoljára - nekiálltam. Legnagyobb csodálatomra gyorsan kész lett, nem ragadt le (persze jó serpenyő is kell hozzá), nem csöpögött az olajtól, könnyű volt és nagyon finom. És nem kellett állni hagyni a nyers tésztát, ami nem utolsó szempont, ha hirtelen vendégek jelentkeznek be, és gyorsan kell összedobni valami fincsit.