r
Nosalty Logó

Teri néni morzsókája (Császármorzsa 9. - búzaliszttel)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Teri néni morzsókája (Császármorzsa 9. - búzaliszttel)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 519 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2078 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 208 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    494.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    164 mg
  • Nátrium
    120 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 519 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    62.2 g

Zsír

  • Összesen
    69.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1979 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    145 mg
  • Kálcium
    606 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    655 mg
  • Nátrium
    481 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    288.6 g
  • Cukor
    97 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    183.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    556 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    599 mg
  • Retinol - A vitamin:
    540 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1019 micro
Összesen 2078 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    198.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 208 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd fokozatosan eldolgozzuk a liszttel és a tejjel, a citromhéjjal és az olvasztott margarinnal.
  2. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és finoman a lisztes masszába forgatjuk.
  3. Egy nagyobb serpenyőben (legalább 26 cm átmérőjűben, mert az is csurig lesz) felhevítjük az olajat, és beleöntjük a tésztát.
  4. Széles, lapos fakanállal alányúlva forgatjuk, hogy mindenütt átsüljön. Közben apróbbra daraboljuk, és a kis galuskákat minden oldalról megpirítjuk.
  5. Valamilyen savanykás dzsemmel és/vagy porcukorral tálaljuk.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 692
  • Tegnapi nézettség: 46
  • 7 napos nézettség: 204
  • Össznézettség: 116013
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 05.

Ajánló

Tudom, hogy ez a sokadik császármorzsa-variáció, de érdemes ezt is kipróbálni egyszer. Én is csak egyszer akartam.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A munkahelyemről éppen indulóban voltam, de még az ajtóból visszaszóltam, hogy "na megyek haza császármorzsát sütni". A kolléganőm azt válaszolta, hogy azzal akkora előkészületek vannak, hogy ő legtöbbször inkább neki se áll. Értetlenül néztem rá. Hát persze, mert az ember a jót könnyen megszokja, a rosszat meg szerencsére hamar elfelejti. Gyerekkoromban otthon sose készítettek császármorzsát,  tehát nem leshettem el a fortélyokat.  Felnőttként receptkönyvből próbálkoztam először vele. Emlékszem, miután egy csomó edényt összekentem, és már a derekam fájt, annyit álltam a tűzhely mellett, de a morzsa még mindig csak egy nagy darab ragadós massza volt, ami már itt-ott leégett, akkor megfogadtam, hogy ezt aztán soha többet. Ehhez tartottam is magam évekig, amikor is akkori szomszéd nénim, Teri néni elmesélte, ő hogyan készíti a császármorzsát. Biztatott, hogy ne féljek, próbáljam ki az ő receptjét, ripsz-ropsz megvan az egész. Nemigen hittem, de mégegyszer - és gondoltam, utoljára - nekiálltam. Legnagyobb csodálatomra gyorsan kész lett, nem ragadt le (persze jó serpenyő is kell hozzá), nem csöpögött az olajtól, könnyű volt és nagyon finom. És nem kellett állni hagyni a nyers tésztát, ami nem utolsó szempont, ha hirtelen vendégek jelentkeznek be, és gyorsan kell összedobni valami fincsit.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?