Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Teri néni morzsókája (Császármorzsa 9. - búzaliszttel)

Teri néni morzsókája (Császármorzsa 9. - búzaliszttel)
Teri néni morzsókája (Császármorzsa 9. - búzaliszttel)
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (57)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A munkahelyemről éppen indulóban voltam, de még az ajtóból visszaszóltam, hogy "na megyek haza császármorzsát sütni". A kolléganőm azt válaszolta, hogy azzal akkora előkészületek vannak, hogy ő legtöbbször inkább neki se áll. Értetlenül néztem rá. Hát persze, mert az ember a jót könnyen megszokja, a rosszat meg szerencsére hamar elfelejti.
Gyerekkoromban otthon sose készítettek császármorzsát,  tehát nem leshettem el a fortélyokat.  Felnőttként receptkönyvből próbálkoztam először vele. Emlékszem, miután egy csomó edényt összekentem, és már a derekam fájt, annyit álltam a tűzhely mellett, de a morzsa még mindig csak egy nagy darab ragadós massza volt, ami már itt-ott leégett, akkor megfogadtam, hogy ezt aztán soha többet.
Ehhez tartottam is magam évekig, amikor is akkori szomszéd nénim, Teri néni elmesélte, ő hogyan készíti a császármorzsát. Biztatott, hogy ne féljek, próbáljam ki az ő receptjét, ripsz-ropsz megvan az egész. Nemigen hittem, de mégegyszer - és gondoltam, utoljára - nekiálltam. Legnagyobb csodálatomra gyorsan kész lett, nem ragadt le (persze jó serpenyő is kell hozzá), nem csöpögött az olajtól, könnyű volt és nagyon finom. És nem kellett állni hagyni a nyers tésztát, ami nem utolsó szempont, ha hirtelen vendégek jelentkeznek be, és gyorsan kell összedobni valami fincsit.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tudom, hogy ez a sokadik császármorzsa-variáció, de érdemes ezt is kipróbálni egyszer. Én is csak egyszer akartam.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd fokozatosan eldolgozzuk a liszttel és a tejjel, a citromhéjjal és az olvasztott margarinnal.
  2. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és finoman a lisztes masszába forgatjuk.
  3. Egy nagyobb serpenyőben (legalább 26 cm átmérőjűben, mert az is csurig lesz) felhevítjük az olajat, és beleöntjük a tésztát.
  4. Széles, lapos fakanállal alányúlva forgatjuk, hogy mindenütt átsüljön. Közben apróbbra daraboljuk, és a kis galuskákat minden oldalról megpirítjuk.
  5. Valamilyen savanykás dzsemmel és/vagy porcukorral tálaljuk.

  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 75 043
elküldve: 33
receptkönyvben: 1 223
elkészítve: 65/101
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

császármorzsa, aranymorzsa, morzsóka, kaiserschmarren, smarni

Hozzászólások (57)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pocoka85
pocoka85 Thu, 2015-02-19 21:39

A hozzászólásokat és a sztorit olvasva nagyon megörültem a receptnek, de sajnos én csalódtam. Abszolút nem olyan, mint amit vártam (illetve mint amit császármorzsa néven ismerünk). Sajnos meg kellett állapítanom, hogy a macerásabb, tovább tartó, búzadarából készült változatot nem lehet semmivel sem helyettesíteni.

szmarti
szmarti / szmarti Fri, 2015-10-23 19:13

Kedves pocoka85! Sejtem, mire gondolsz, mert anyósomék is máshogyan készítik ezt az ételt. Náluk a tészta apró, szárazabb morzsákra esik szét a sok keverés végén. Nagyon finom az is, de alapvetően más, mint Fahéjé, amely puha, kisebb-nagyobb darabokat is tartalmaz. Szerintem ízlés dolga, és aki egyiket szereti, általában a másikat nem találja olyan jónak. Én sokszor csináltam már a "Teri néniét", kösz a receptet, Fahéj!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2015-02-20 16:56

Nem tudhatom, te milyet vártál, de nekem (s velem együtt sokaknak) továbbra is ez a legfinomabb, s ráadásul leggyorsabban elkészülő császármorzsa. Tudod, ízlések és pofonok... :) Nem szívja meg magát olajjal, könnyű, ízletes. Fogalmam sincs, a tiéd milyenre sikerülhetett, mindenesetre sajnálom, hogy csalódnod kellet benne.
Üdv: Fahéj

Nóricicc
Rosemary / Nóricicc Fri, 2014-09-19 14:53

Kedves Fahéj!
Csatlakozom az előttem szólókhoz, isteni volt, ma ebedre megcsinaltam matsolas es mazsola mentes verzioban is:)
Köszönjük szépen, azt hiszem még sokszor lesz a vendegünk ez a smarni:)
Szep napot!
Nori

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-09-19 17:22

Kedves Nóri! Örülök, hogy bevált a receptem! :)
Szép hétvégét! Fahéj

Batida
Batida / Batida Wed, 2014-02-12 17:41

Már sokadszorra készítem a recepted szerint a morzsát, de még sosem dicsértelek érte. Most itt az ideje végre!! Annyira imádjuk ezt a receptet, hogy ha megcsinálom, hát szinte azonnal elfogy, mindenki duplán-triplán pakolja a tányérját. Még a férjem is rajong, pedig nem szereti az édes főételeket. :) Mindannyiunk nevében: ezer köszönet, Éva!!!!!

kiscsillag12
kiscsillag12 Tue, 2014-02-18 11:43

Ezt mintha én írtam volna! Rendszeresen megcsinálom ezt az édességet, és imádjuk! Sok császármorzsa receptet kipróbáltam már, de ez az igazi! Köszönjük!!!!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-02-19 14:38

Nagyon örülök ennek! :) Mióta ismerem ezt a receptet, eszem ágában sincs másikat keresni. Egyszer megpróbáltam az állítólagos "igazit", de olyan geil édes volt, hogy nem is erőltettem tovább a kísérletezést.
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-02-12 21:20

Kedves Batida!
Köszönöm, hogy ezt megírtad! Nagyon jó érzés tudnom, hogy bevált a receptem. Örülök, hogy az egész családod szereti. Nálunk is nagy kedvenc, s az a jó, hogy ripsz-ropsz el is készíthető, úgyhogy pillanatok alatt tudunk vele kedveskedni szeretteinknek. :)
Üdv: Éva

kisnyusziful
kisnyusziful Tue, 2013-11-26 13:26

Kedves Fahéj!

Nekem sajnos nem lett jó a császármorzsa. :( Csak a negyedét csináltam meg magamnak, így mindent negyedeltem és nem csaltam sehol, de mégsem lett jó. Új Tefal serpenyőben készítettem, kevés olajon. Szépen lehetett forgatni, nem esett szét, nem ragadt le, szépen megpirult mind a két oldala, de nem lett császármorzsa állaga. :( Hiába szeleteltem fel, inkább olyan lett, mint egy piskótatészta. Finom így is, de ez felszeletelt piskóta lett, a császármorzsától kilométerekre van. Mi lehet a baj? Átnéztem a receptet, minden mértékegység stimmel.. mi a baj? :(

Üdvözlettel, Nyuszifül

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-11-26 19:28

Kedves Nyuszifül!
Ne szomorkodj, majd sikerül legközelebb. Szerintem az volt a hiba, hogy valószínűleg kevés olajat öntöttél alá. Már kitapasztaltam, hogy a császármorzsa nem szereti, ha kevés az olaj. Azonkívül, ahogy beleöntöd a serpenyőbe a masszát, pár pillanat múlva alá kell nyúlni, és átforgatni. Nem baj, ha folyik még a teteje. És megint átforgatni, közben már lehet darabolni is. Én egy szögletes végű fakanállal szoktam. És miközben forgatom, darabolom, szépen esik szét egyre kisebb darabokra. Persze az enyém sose lesz iciripiciri morzsás, hanem olyan, mint mondjuk a nokedli, mert mi úgy szeretjük. De ha túl kevés alatta az olaj, akkor a szétszedett részek könnyen összetapadnak megint, és akkor nagyon sokáig kell vele vacakolni, hogy szétessen. Remélem, tudtam segíteni.
Üdv: Fahéj

ivibiro
ivibiro Sat, 2013-09-07 12:46

Kedves Fahéj!

Régóta készülök már császármorzsát készíteni és ma jött el a napja a megvalósításnak :) Kerestem hozzá receptet és a Tiédre esett a választásom! Három tojásból készítettem, mert 3-an vagyunk és nem akartam, hogy délutánra maradjon, mert az valószínűleg én csipegetném be :S ami cseppet sem hiányzik a csípőméretemnek... Na hát nem is maradt egy morzsa sem! Csuda jó és csuda finom volt, és egyáltalán nem tartott sokáig a sütése, kb 10-15 perc! Bár az igaz, hogy többet kellett utána mosogatni, mintha palacsintát sütöttem volna, de megérte :D Szóval én sem mondhatok mást: szuper a recepted! Köszi! Bent is van a receptkönyvemben!
Üdv:Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-09-07 13:03

Kedves Éva!
Nagyon örülök, hogy Neked is bevált! És tényleg ripsz-ropsz megvan, nem kell neki annyit nekikészülődni, eldöntjük, összekavarjuk, és fél óra múlva már csemegézhetjük is. Ezért szeretem.
Üdv: Fahéj

kiscsillag12
kiscsillag12 Thu, 2013-07-18 11:18

Nagyon jó a recept, 100x megcsináltam már. Én még egy kis mazsolát is rakok bele. Illetve sütőben sütöm meg.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-07-18 23:02

Nagyon finom lehet mazsolával, de nálunk sajna csak én szeretem, így mindig kimarad a sütikből bánatomra. Sütőben én még nem próbáltam, de egyszer biztos ki fogom próbálni, mert érdekel, hogy úgy miben lesz más.

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 Wed, 2013-01-16 17:47

Kedves Fahej!

Nagyon köszönöm a receptet, igazan finom lett a vegeredmeny. Egy kerdesem lenne csupan, nekem különösen sokaig kellett sütnöm kb. 30-40 perc, mit nem csinalhattam jol?

Köszönöm a valaszod.
Üdv.: Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-01-16 19:57

Kedves Edina!
Két dolog lehet: Vagy nem sütötted elég nagy lángon vagy nem tettél alá elég olajat. Nekem úgy 15 - 20 perc alatt elkészül. Ha nagyobb a láng, szorgosabban kell forgatni, hogy le ne égjen, de megéri, mert hamarabb kész. A túl kevés zsiradék is csak szenvedteti a tésztát, szóval itt nem szabad a vonalainkra gondolni, hanem hozzá kell még tenni egy keveset, csak nyugodtan, biztos jó lesz. :)
Üdv: Fahéj

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 Wed, 2013-01-16 22:57

Valo igaz, nem sutottem nagy langon es csak kb 4 dkg margarin raktam ala sutes celjabol. Legkozelebb ugy csinalom ahogy irtad, most megvivtam a harcot a morzsokaval, es hat en gyoztem:))) Tenyleg nagyon fincsi.

Köszönöm a valaszod.

Üdv.: Edina

Bazsi84
Bazsi84 Sat, 2012-12-08 20:04

Kedves Fahéj,
Nagyon köszönöm a receptet, férfi létemre elsőre sikerült:) El sem hiszem,hogy eddig a gyorsfagyasztott félkész szemetet vásároltam a fagyasztó pultból.
Üdv,
Balázs

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-12-08 23:23

Kedves Balázs!
Hát a gyorsfagyasztott az tényleg kritikán aluli. Nagyon megéri inkább otthon megcsinálni. És nagyon szívesen a receptet, örülök, hogy bevált.
Üdv: Fahéj

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2012-11-14 13:27

Kedves Fahej! Megkivantam a csaszarmorzsat es a te receptednel kotottem ki. En is ugy voltam eddig vele, mint a legtobb kommentalo, hogy egyszer-ketszer megprobaltam, es nem lett olyan mint ahogy a mama keszitette, aztan feladtam. De most, ratalaltam a te receptedre, ennek sikerulnie kell! Holnap visszajelzek, hogy milyen lett. Koszonom, udv. Veronika

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2012-11-15 05:45

Most fejeztem be az ebedet. Jelentem, hogy ez eppen olyan mint a mama morzsaja volt 52 evvel ezelott. Koszonom neked, hogy szep emlekeket juttattal eszembe. Szep napot kivanok! Veronika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-11-15 13:08

Váljon egészségedre! Örülök, hogy megtaláltad "azt" az ízt. Én is szép napot neked! Fahéj

h3eniko
h3eniko Sun, 2012-11-11 01:58

Kedves Fahej!
Mar egy jo ideje szemezgetek ezzel a recepteddel. Nem kellett volna. :) Nagyon finom lett eletem elso morzsokaja! Koszonom, hogy megosztottad!
Gondoltam fel adagot keszitek, mivel ketten vagunk csupan, de aztan meglattam, hogy csak 2 tojast kene hasznaljak?!?!?!? Hirtelen olyan kevesnek tunt... (a rantottabol indultam ki en balga) :) Vegulis felutottem 4 tojast. A vegeredmeny: Egesz nap csaszarmorzsat ettunk. :))) de osztatlan sikere volt!
2 fore 1/2 adag boven eleg, mert nagyon laktato.
Gyerekkoromban nagymamam csinalt sok csaszarmorzsat nekunk, csak o cickafarkanak hivta. Ugyanilyen volt az is! Szoval szamomra tripla siker volt:1. hogy sikerult es finom lett, 2. hogy a paromnak is izlett, 3. mostmar en is tudok cickafarkat csinalni! :)
Meg egyszer koszonom!
Eniko

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-11-11 08:38

Kedves Enikő!
Veled együtt örülök én is! Cickafarkának még nem hallottam, de nagyon aranyos név.
Üdv: Fahéj

hlia
hlia Sat, 2012-05-12 15:25

Én már hosszú évek óta búzadarával készítettem,az a változatot is nagyon hamar össze lehet dobni,de 3-4 órán keresztül állni kell hagyni,hogy megduzzadjon benne a búzadara.Múlt héten megláttam ezt a receptet.Megcsináltam,egy biztos,többet másképp nem is fogom,annyira finom lett.4 éves kisfiam csak úgy falta.Legközelebb dupla adaggal készítem.

Köszönöm a receptet!

Oti

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-05-12 16:50

Kedves Oti!
Örülök, hogy megtetszett ez a fajta császármorzsa, hiszen tényleg gyors és finom. Készítsd is sokszor, hogy a kisfiadnak ne kelljen sokáig várnia rá, ha kedvet kap hozzá. :))
Jó sütés -főzést: Fahéj

Tánya88
vNóra / Tánya88 Fri, 2012-05-04 10:54

Én is eddig kb. 5x próbáltam császármorzsát készíteni, épp, hogy ehető volt mind. Már-már le is tettem róla, de ez annyira jól sikerült, hogy el se hittem :D Nagy puszi Teri néninek és Neked is :)))

almesco
almesco / almesco Fri, 2011-11-25 18:03

Kedves Fahéj!

Annyira nagyon köszi!!! steni finom lett, és nem mellesleg egész hamar elkészült! :) Köszi, köszi, köszi!
Üdv,
almesco

ginus80
ginus80 Thu, 2011-11-17 18:50

Kedves Fahej! Isteni lett :) Ennek örömere az utolso hazai szilvalekvärunkat ma fel is bontottuk hozzä ( Nemetorszägban elünk) Szoval csokoltatjuk Teri nenit, es persze köszönet Neked, hogy megosztottad velünk ezt a szuper receptet! Üdv.: Gina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-11-18 08:25

Kedves Gina!
Igazán örülök, hogy bevált a recept. Sajnos az üzenetet Teri éninek már csak lélekben tudom átadni, mert ő már nincs közöttünk, de ha tudná (és mért ne tudná), hogy hány embernek tetszik a császármorzsa receptje, nagyon örülne neki.
Üdv: Fahéj

andora22
andora22 Wed, 2011-11-16 14:42

Ilyen csak a mesében van, mikor az aranyhal (vagy valami más) teljesíti a kívánságot! SIKERÜLT! Már itt illatozik előttem! Gyorsan-gyorsan, mert elhűl! Köszönöm!

andora22
andora22 Wed, 2011-11-16 14:07

Én is adok még egy lehetőséget a Császármorzsának - ezzel a recepttel.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-11-16 18:37

Én ezzel a recepttel sose rontom el, mindenki nagyon-nagyon szereti, aki csak megkóstolta. Viszont nem mindegy, miben sütjük, mert rozsdamentes edényben vagy egy jó fajta teflonban nem kap oda olyan könnyen.

519
tojás 4 db
cukor 8 dkg
finomliszt 25 dkg
tej 4 dl
margarin 3 dkg
citromhéj 0.25 citromból nyert
napraforgó olaj 2 ek