A 12 leggyakrabban rosszul ejtett külföldi kajanév - valld be, te hányat tudtál helyesen?

Nyelvtannácik, gyűljetek - lehet végre kötekedni, helyesbíteni, javítani. Összeszedtük a magyarok által leggyakrabban rosszul ejtett külföldi kajaneveket!

Megdobbant a szívem, mikor kitaláltuk ezt a témát - nincs kétely, és a kollegáim is tudják, hogy imádok nyelvtannáciskodni. Nem éppen közkedvelt szokás, ezt is tudom, de mindig a jóindulat (és a kötekedés) vezérel, hadd tudja meg mindenki, hogy a camembert végén nem ejtjük a t-t, a jóéletbe!

Nézzük akkor:

1. Cordon Bleu

A balatoni büfééttermek elé krétával táblára írt klasszikus hiba: a GORDON BLÚ. Nem, eredetileg ez francia, és kék szalagot jelent, semmi köze Gordonhoz. És nem blue-nak írjuk(ami angolul a kék), hanem bleu-nek.Amúgy pedig sajttal-sonkával töltött rántott borjúszelet.

Kiejtésben pedig KORDON BLŐ.

2. Camembert, Croissant, Pinot Noir, Cabernet

Oké, a fancia szavak nem könnyűek, miért is tudná egy magyar ember, ha nem tanulta a nyelvet, hogy a t-t nem kell kiejteni a szavak végén? Tehát helyesen: KÁMAMBER, KROÁSZAN, PINO NOÁR és KÁBERNÉ. Ha tehát camembert-t vettünk, akkor kámamberT vettünk, nem kámamberTET.

3. Sorbet

A víz alapú gyümölcsös fagyi kiejtése valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag sajnos SZÖRBET vagy sörbet lett a magyarban (és nem csak ott) - nem, ez igaziból SZORBÉ. Semmi ö-zés.

4. Gnocchi

Nem nyoccsi, gnyoccsi, gnyokki, gnokki, nincs g az elején kiejtésben. NYOKKI a helyes.

5. Latte macchiato

Dobálózhatunk a cs-hangokal, de az akkor is LÁTTE MÁKKJÁTÓ marad.

6. Cointreau

Francia narancslikőr, amit mindenféleképpen hallottunk már: koántrő, kántró, kointró, de a helyes megoldás valahol egy nazális E és Á között vanKOá/eNTRÓ.

Hallgasd meg itt!

7. Ciabatta

CSABATTA. Igen, így ejtik. Nem csiabatta vagy ciabatta.

8.Crème brûlée

Még egy francia: ezt meg mindig krémnek hallom, magyarosan, holott a helyes desszertnév a KREM BRÜLÉ. Méghozzá a visszafele dőlő ékezet miatt.

9. Sauvignon blanc

Ezt is rendre elrontják, ami nem baj, de hogy még a borászok, sommelier-k is? Szomorú. Nem szAvinyon, nem blanK, hanem SZOVINYON BLAN.

10. Brownie

Mondhatod bróninak vagy brovninak, a lényeg, hogy az BRAUNI. Kicsit az a és á között.

11. Bruschetta

Ez az előétel az olaszoknál eredetileg csupán egy pirítóskenyér fokhagymával megkenve, olívaolajjal meglocsolva. Erre került később a többi feltét, főként az aprított paradicsom és a sok friss bazsalikom együttese. BRUSZKETTA. Így ejtik.

12. Piña colada

Nem részletezzük. Ny, nem n.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...