Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zserbó gyümölcsökből

Zserbó gyümölcsökből
Zserbó gyümölcsökből
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyers alapanyagokat tartalmazó édességek készítésével kísérletezem egy ideje. A kihívás ezeknél a nyers ételeknél, hogy csak akkor van értelme elfogyasztani, ha igazán finoman tudjuk elkészíteni. Ez ennél a receptnél sikerült is!

Ezekről az édességekről elmondható, hogy jóval töményebbek hagyományos társaiknál, hiszen aszalványokból és csonthéjasokból készülnek, ugyanakkor kevesebbet is kívánunk belőlük.

Nem tartalmaznak lisztet, cukrot, kizárólag csak természetes, egészséges alapanyagokat, ezért bátran kínálható gyerekeknek is!

hozzávalók / 4 adag

A laphoz

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lap hozzávalóit késes aprítógépbe tesszük, és addig aprítjuk, míg egyenmű masszává áll össze.
  2. Ekkor két folpack között kinyújtjuk, az egyik folpackot felemelve késsel kockákra vágjuk, majd visszahajtva hűtőben dermesztjük. 
  3. A krémhez pár órára beáztatjuk a mandulát, amikor a héja lehúzható, aprítógépbe tesszük a mézzel és a csipet sóval, krémesre aprítjuk, ha kell, pici vizet adunk hozzá, majd elkeverjük a krém többi hozzávalóival.
  4. Az étcsokoládét vízgőz felett (vagy mikróban) felolvasztjuk.
  5. Összeállítjuk a szeleteket: a lapokra krémet kenünk, és a tetejére rákenjük a csokoládét.
  6. Hűtőben fogyasztásig dermesztjük!
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 830
elküldve: 13
receptkönyvben: 276
elkészítve: 6/14
Facebookon megjelent: -

szakács

DiaNatura

Mióta szakács: 2012.05.08.
131 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Nyersen jó zserbó, reform gerbeuad, zserbó sütés nélkül

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bévi48
mamuka / Bévi48 Sun, 2012-10-14 17:26

Kedves Dia!

Összefutott a nyálam,ahogy a receptet olvastam,és a képet néztem az elkészült édességről.
Viszont lenne pár kérdésem: datolya helyett lehet e valami más gyümölcsöt alkalmazni, /pl.aszalt szilva,füge lekvár,füge befőtt/. A vaníliapor alatt mit értesz,pudingport? Abból mennyi kell?
Ha nincs mandulám,a krémet csak dióból is csinálhatom? Mekkora adag lesz ebből a nyersanyagmennyiségből?

Köszönöm a válaszodat. Éva

diavega
DiaNatura / diavega Tue, 2012-10-16 10:00

Kedves Éva!
Nagyon köszönöm kedves szavaid és a bizalmad a recepthez! Ezeket az aszalt gyümölcsös édességeket lehet variálni más gyümölcsökkel, szinte bármelyik jó, a lényeg, hogy nyújtható állagot kapjunk. Az ízeket lehet variáni, ki kel tapasztalni. Az én tapasztalatom: A savanykás aszalványok, mint a szilva, meggy, nem igazán jók ide, mert ez édesen finom. Viszont van egy Rostbomba néven futó receptem, abba meg nem volt jó a datolya, és a szilvával, meggyel volt igazán finom. A lekvár és a befőtt szerintem túl lágy és nedves lenne, de apróra őrölt magvakkal lehet hogy működik. A datolyát, ha nem is szeretitek /az én gyerkőceim sem szeretik, magában meg nem ennék/ ebben nem fogod érezni, a többi íz miatt. Az aszalt füge esetleg még jó lehet helyette, ha nem zavarnak a magocskák. A vaníliaport zacskóban vettem/Herbaház/, olyan mint a vaníliarúd kikapart belseje, helyettesítheted, a lényeg, hogy a vaníliás íz benne legyen. Ha csak dióval csinálod a krémet, akkor is isteni lesz. Ebből nekem 6 szelet süti lett, de kicsire kell vágni, mert ez a fajta édesség nagyon tömény,nem tudsz belőle sokat enni.
Remélem tudtam segíteni, ha elkészíted, várom kíváncsian a te tapasztalataid!
Üdvözlettel:
Dia

Bévi48
mamuka / Bévi48 Tue, 2012-10-16 14:39

Kedves Dia!

Köszönöm a válaszodat,sok hasznos tanácsot adtál. Lehet,hogy akkor mégis a datolya mellett fogok dönteni.
Megnéztem a Rostbomba receptedet is,mit mondjak,az is fantasztikus. Egyetlen gondom,hogy nehezen tudok hozzájutni a különleges hozzávalókhoz. De azért nem adom fel. :)

diavega
DiaNatura / diavega Thu, 2012-10-18 08:34

Kedves Évi!
HA nehéz hozzájutnod az alapanyagokhoz, javasolnám, hogy kezd el a kísérletezgetést az aszalt szilva-datolya-mazsola-dió alapanyagokkal. Nálam mindig a két elsőből van a legnagyobb mennyiségben. A rostbombánál kihagyhatod a goji bogyót, a szőlőmaglisztet és psyliumot is, használhatsz helyette mazsolát és kókuszreszeléket is. A lényeg hogy ízesítsd reszelt citrom/narancshéjjal és vaníliával esetleg fahéjjal!
Jó kísérletezgetést és jó egészséget kívánok!:)
Üdv, Dia

Bévi48
mamuka / Bévi48 Thu, 2012-10-18 08:43

Kedves Dia!

Nagyon köszönöm a segítő válaszodat,most már bátrabban fogok neki a dolgoknak. Nagyon szeretem az ilyen jellegű reform ételeket. Rengeteg gyümölcsöt használok fel az ételeinkben,és nyersen is sokat fogyasztok.
Üdvözöllek: Évi

Kristina
RAW / Kristina Fri, 2012-06-29 03:10

Drága Dia!
Hol voltam én amikor Te ezt felraktad:)) nyami! Köszönöm a pompás receptet, ha majd egy kicsit hidegebb lesz feltétlenül elkészítem a gyerekek most nem akarnak semmi "töményet" enni.
Kellemes szép napot.
Üdv,
Kristina

diavega
DiaNatura / diavega Mon, 2012-07-02 19:01

Kedves Kristina!
Drága vagy!:))))) Remélem ízleni fog....én is már rég készítettem ezeket, most a sok friss gyümölcs a sláger, chia maggal, zöldekkel, ahogy tőled láttam! :) Meg a cékla is új szerelem, bár ez itt nem túl népszerű, de nem is lehet olyan sűrűn finom zsenge céklát kapni, mint nekem most sikerült!
Hihetetlen mekkora a különbség, ha friss, zsenge, finom alapanyagokból dolgozunk!
Itt most tombol a hőség, 40 fok körül van napok óta, így kell is a felüdülés!
Ha jól értem arra is hasonló....:)
Kellemes napokat!
Üdv,
Dia

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-06-12 09:16

Kedves Dia!

Nagyon jók a receptjeid. Ma délután nekiugrok, elkészítem, vagy valami hasonlót. Gratulálok hozzá. Nagyon jó, hogy ismerteted az előnyeit, hasznosságát. A kis seprű nagyon tetszett.Üdv: Évi néni

diavega
DiaNatura / diavega Tue, 2012-06-12 11:15

Kedves Éva!
Köszönöm szépen, örülök hogy tetszettek, a párom poénjával együtt!:)
Ha készítesz valami hasonló "nyersséget" írd meg milyen lett, érdekel bármilyen variáció!
Üdv,
Dia

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-06-11 13:31

Kedves Dia!

Azt a csodás recidet is szeretettel várom.:-))

Szép napot kívánok, itt már majdnem 24 fok van :-)), nem esik, nincs szél, kezd a nap sütni, szóval kezd a nyár itt lenni, nagyon nehezen,de majd csak ideér.:-))

Akkor sokkal jobb és több a kedv a sütéshez és főzéshez, na meg a sulinak is a héten vége, a kertben özönlenek zöldségek és gyümölcsök, van mi már szezonja végi, van, ami most jön, alig várom, nem kell érte pénzt adni, és a hazai más.:-))

Nagyon ügyes ötleteid vannak, köszönöm őket.:-))

Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-06-10 20:17

Nagyon fincsinek látom, mentettem, el szeretném készíteni, köszönöm! :-)
Szép estét, és remélhetőleg nyárias hetet kívánok!

Éva-Anyóca

diavega
DiaNatura / diavega Mon, 2012-06-11 10:35

Nagyon szívesen kedves Éva! Remélem ízleni fog! :)
Én a napokban újra elkészítettem kesudióval a csoki nélküli tekercs változatát, mert nagyon megkedveltük. A napokban fent lesz az is!
Szép hetet neked is!
Üdv,
Dia

418
datolya 15 dkg
mazsola 0.5 marék
kókuszreszelék 3 ek
vanília 0 ízlés szerint
mandula 10 dkg
dió 1 marék
méz 2 ek
1 csipet
narancshéj 1 narancsból nyert
fahéj 0 ízlés szerint
étcsokoládé 4 dkg