Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zsemle muffinformában - gluténmentes

Zsemle muffinformában - gluténmentes
Zsemle muffinformában - gluténmentes
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept a dr. Schär oldaláról való.
Ők nem használták a muffinformát, ez az én ötletem volt, mivel a zsemlék kelés alatt elfolytak (nekem legalábbis). Így a muffinformában viszont szépen törekedtek felfelé :).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

lLegfinomabb frissen, ha marad, lefagyasztjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat kimérjük, a muffinformát kiolajozzuk, lisztezzük.
  2. Kb. 1 dl langyos vízben feloldjuk az élesztőt, műanyag kanállal jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot is, jól elkeverjük.
  3. Egy nagyobb tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük, majd hozzáöntjük az élesztős vizet, elkeverjük.
  4. Hozzáadjuk az ásványvizet, jól összekeverjük, majd az olívaolajat is hozzáadjuk.
  5. A tésztát jól összedolgozzuk, mixer tésztakeverőjével kb. 3-5 perc.
  6. Majd egy kis tálba kevés olajat töltünk, egy máskiba vizet, a zsemlék formázása elött mindig olajozzuk, vizezzük be a kezünket Mindig kb. egy tenyérnyi tésztát szakítunk ki, megformázzuk gömbölyűre, beletesszük a formába (kb. a feléig érjenek, mert nőnek!).
  7. Ha marad tésztánk, akkor a maradék zsemléket (amik nem férnek a muffinformába) azt tehetjük egy sütöpapírral kibélelt tepsire vagy szufléformába (ezt olajozzuk, lisztezzük!). (Én a muffinformát egy nagy tepsire teszem, mellé a maradék zsemléket (és szufléformába), így mehetnek majd együtt sülni.
  8. Meleg helyen, celofánnal letakarva kb. a duplájára hagyjuk kelni kb. 50 perc alatt.
  9. Közben előmelegítjük a sütőt.
  10. A zsemléket késsel középen bevágjuk, megszórjuk a kívánt magokkal, és mehetnek is a sütőbe (A recept 30 percet ír, nekem 50 perc alatt sültek meg. Mindenesetre végezzünk tűpróbát, ha nem ragad a tészta, akkor jó, lekapcsoljuk a sütőt, és még pár percig nem nyitjuk ki.)
  11. Az idő leteltével kivesszük a formát/tepsit, a zsemléket kivesszük a formából, rácson hagyjuk őket kihűlni.



 

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 866
elküldve: 0
receptkönyvben: 129
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Cafika

Mióta szakács: 2010.06.20.
156 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: hamburger-buci, perec, buci, briós, pita, burek, édes leveles, kifli, bagel, croissant

egyéb elnevezések

magos zsemle liszt nélkül, muffinformában sült zsemle

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Tue, 2011-05-31 14:27

Kedves Cafka! Ne csodálkozz, hogy majdnem elfolyt 1:1 arány mellett. Legközelebb próbáld meg max. 3-3,5 dl folyadékkal. Ha még így is mászni akar, akkor kelesztés után is tudod szabályozni némi átgyúrással. Jószívvel tudom ajánlani Limara blogját. (Amit ő nem tud, azt Neked sem kell tudni.) Üdv: Éva

cafika
Cafika / cafika Tue, 2011-05-31 16:27

szia Éva,
megfogadom tanácsodat, a legközelebbi sütésnél ki is próbálom. benézek a blogra is, az utólagos gyúrást már hallottam, de még nem próbáltam. köszi a hozzászólást,
további nagyon kellemes hetet kivánok,
üdv. Évi
;-))

522
gluténmentes lisztkeverék 500 g
ásványvíz 450 ml
cukor 0.5 teáskanál
olívaolaj 2 ek
élesztő 15 g
1 teáskanál
víz 1 dl
szezámmag 2 ek
napraforgó olaj 1 ek
gluténmentes lisztkeverék 1 evőkanál