Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldségfasírt 3.

Zöldségfasírt 3.
Zöldségfasírt 3.
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretek vacsorára könnyűt enni, például zöldségfasírtot. Eddig a répás volt a kedvencem, de most leszorult a dobogó második fokára. Felmerülhet a kérdés a recept olvasása közben: ugyan nem kellene a zöldségeket először megfőzni? Találkoztam már olyan ételleírással, amelyben felkockázták, és félpuhára párolták a karalábét és a répát, ez is egy megoldás. A sárgarépalepényeket is mindig nyersen reszelt répából készítem, és nincs olyan érzésem, hogy nem sült át. És miért főznénk ki az értékes vitaminokat, tápanyagokat, ha egyszer nem muszáj? A só által kioldott lével persze egy részük így is távozik. Nálam az sem veszett kárba, elkortyoltam sütés közben.
Ami a fűszerezést illeti, sohasem szentírás. Ha valakinek sok a majoranna a petrezselyemmel, vagy épp a köményt nem szereti, bármelyik elhagyható. 
Ha szimpatikusabb a hagyományos kisütés, forró, bő olajban, természetesen úgy is lehet. Vagy ahogy a sárgarépalepényeket szoktam, olajjal kikent palacsintasütőben a gáztűzhelyen hármasával, négyesével, alacsony tűzön sütjük meg a "rabbikat", csak akkor jobban el kell lapítani a korongokat, hogy biztosan átsüljenek. A receptben leírt módszerrel valóban könnyű, kívül ropogós, belül szaftos falatokkal örvendeztethetjük meg a családot. A megadott mennyiségből 16 fasírt lett.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Fejessaláta és almás torma.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Nagy lyukú reszelőn a megtisztított karalábét és répát lereszeljük, besózzuk  (kb. 2 tk), és 10 percig állni hagyjuk, ezalatt kiereszti a fölösleges levét.
  2. Begyújtjuk a sütőt.
  3. Kinyomkodjuk a zöldségből a levet, hozzáreszeljük a megtisztított fokhagymát.
  4. Jöhet a fűszerezés, ízesítés, utánsózás - kinek-kinek saját ízlése szerint.
  5. Ráütjük a 2 egész tojást, alaposan elkeverjük.
  6. Apránként belekeverjük a rozspelyhet is, formázható masszát kell kapjunk. Ha kinyomkodásnál lucskosabbra hagytuk a karalábét, előfordulhat, hogy kevés lisztet is hozzá kell adnunk, hogy a massza kelőképpen összeálljon. 
  7. Kb. 5 centi átmérőjű, 1,5 centi vastag korongokat formálunk.
  8. Meghempergetjük az őrölt lenmag és zsemlemorzsa keverékében.
  9. Kenőtollal nagyon vékonyan kiolajozunk egy tepsit, és belesorakoztatjuk a "kala rabbikat".
  10. Betoljuk a meleg sütőbe, és félidőben átforgatjuk őket.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 28 506
elküldve: 7
receptkönyvben: 373
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsivik

Mióta szakács: 2011.04.27.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csőben sült karalábéfasírt, répás karalábélepény, kala rabbi fasírt

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyali-fali
nyali-fali Sun, 2014-09-07 11:10

Kedves Kicsivik!

A 6. pontban írod, hogy hozzákeverjük a lisztet, ami viszont a hozzávalókban nem szerepel. Kérdésem lenne, kell bele liszt vagy sem? S ha igen, mennyi?

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sun, 2014-09-07 18:58

Szia nyali-fali!
Valóban nem szerepel liszt a leírásban, figyelmetlenség a részemről, javítom rögvest. Liszt helyett rozspehely szükséges hozzá, mégpedig 5 evőkanálnyi, ahogy a hozzávalóknál fel va tüntetve. Üdv: Viki

manyoka
manyoka Tue, 2012-07-10 22:19

Szia Kicsivik! Ma vacsorára elkészítettem, nagyon finom lett. Elsőre egy kicsit sületlennek tűnt a közepe, pedig 40 percet sütöttem, de nagyon ízletes. Máskor is el fogom készíteni. Üdv: Réka

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2012-07-11 08:40

Szia Réka!
Örülök, hogy ízlett! A nyers zöldségek miatt tűnhet kicsit sületlennek a fasírt, de szándékosan nem pároltam elő őket, hogy minél több vitamin, ásványi só és egyéb hasznos alkatrész maradjon benne. Habár az igaz, hogy a nyers répából a kemény rostok miatt nem tud kioldódni szinte semmi azalatt a rövid idő alatt, amíg kiürül a szervezetből, így a szakik azt javasolják, érdemes párolva fogyasztani. Legközelebb próbáld meg úgy, hátha nem érzed majd nyersnek.
További szép napot!
Viki

GtheW
GtheW Fri, 2011-07-29 12:40

Hazaérve kérdezem a párom: Mi lesz ma az ebéd? Zöldségfasírt három?
Mire ő: a főcímeket nem én írom, én bíz' ezt Kala-rabbinak hívom!
(Ó, és hogy ez milyen finom!)

212
karalábé 2 közepes db
sárgarépa 2 db
fokhagyma 2 gerezd
tojás 2 db
rozspehely 5 ek
petrezselyem 1 csokor
paprikakrém 3 teáskanál
majoranna 1 kk
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 10 dkg
lenmag 1 teáskanál