Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldborsóleves 10.

Zöldborsóleves 10.
Zöldborsóleves 10.
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megint egy egyszerű leves, de mégis, ahány ház, annnyiféleképp készül. Ennek az érdekessége a csokorba kötött petrezselyemzöld, ami ilyen módon beletéve-megpárolva egész más ízt ad a levesnek, mint összeaprítva. Nem annyira esztétikus tálaláskor, de akkor ki is lehet a levesből szedni, akinek nem tetszik. Én nem szoktam kiszedni, mert minél tovább van a levesben, annál finomabb ízt ad neki, főleg, ha friss, tavaszi, zsenge petrezselyemzöldet sikerül használnom. (Különben is, a tavaszi, friss cukorborsóból készült leves összehasonlíthatatlanul ízletesebb mélyhűtöttből kreált társánál.)
A tejet sokan furcsálják bele, pedig selymesé teszi az leves ízét. Nálunk van, aki már túlzásokba is esik, jóval több, mint 1 ek tejjel löttyinti nyakon. :)
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az 50 dkg borsó megpucolva értendő. Ha piacon vesszük héjastól, akkor 1 kg kell hozzá.
És még egy praktika: Ha igazán zsenge cukorborsót sikerül szereznünk, akkor a héjából is tehetünk a levesbe. Mégpedig úgy, hogy kb. 1-2 cm-es darabokra törjük, és a hártyáját lehúzzuk róla. Együtt pároljuk a borsóval, ehető, és ráadásul nagyon finom, csak kicsit időigényes konyhakésszé varázsolni.
Van, hogy krumplit nem teszek bele, hanem egy tojásból készült galuskát a legvégén.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A répát és a petrezselyemgyökeret, valamint a krumplit felkockázzuk. A petrezselyemzöldet alaposan magmossuk, és cérnával jó erősen átkötözzük, mint egy csokrot.
  2. Az olajat felmelegítjük, rátesszük a borsót, a krumplin kívül a zöldségeket, meg a csokor petrezselyemzöldet. Megsózzuk, rászórjuk a cukrot, lefedjük, és nagyon kis lángon saját levében megpároljuk. Ha a borsó nem elég zsenge, akár többször is pici vizet öntünk alá. Gyakran átkeverjük, és nagyon figyelünk, hogy le ne kapjon.
  3. Ha a borsó már puha, megszórjuk a liszttel meg a pirospaprikával, jól átkeverjük, és lassanként és kevergetve, nehogy a liszt csomós maradjon, felöntjük hideg vízzel.
  4. Ha szükséges, utánaízesítünk. Ekkor tesszük hozzá a krumplit, és felforraljuk. Vigyázzunk, mert könnyen kifut. Kis lángon, lefedve addig főzzük, míg a krumpli is meg nem puhul.
  5. Tálaláskor a tányérokba 1-1 ek tejet öntünk a leveshez.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 33 194
elküldve: 2
receptkönyvben: 243
elkészítve: 12/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
diéta: tojásmentes

egyéb elnevezések

zöldborsóleves tejjel, egyszerű zöldborsóleves

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bellerreni
bellerreni Wed, 2012-06-20 11:22

Én ugyanígy készítem csak cukor és tej nélkül. Úgy is nagyon nagyon finom. Most is épp ez lesz az ebéd :) Reni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-06-20 14:43

A borsóleves titka a friss petrezselyemzöld, no meg a valóban zsenge borsó. A többi apró részlet csupán. :)
Üdv: Fahéj

ani0228
ani0228 Sat, 2012-05-26 20:32

szia.az én anyukám pont igy készitette de krumpli nélkül.én igy taultam pici cukorral ...........nagyon finom.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-05-26 20:59

Én se mindig teszek bele krumplit. Nálunk is nagy sláger. Stílusosan szólva: örökzöld. :)

208
zöldborsó 50 dkg
sárgarépa 1 db
fehérrépa 1 db
petrezselyem 1 csokor
burgonya 1 db
napraforgó olaj 2 ek
0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál
finomliszt 1 evőkanál
fűszerpaprika 1 teáskanál
tej 1 dl